Råd til fremstilling og plantning af stiklinger

Plantestængler eller skud fungerer som en reproduktiv art, der pifter din have op. Smid dem ikke væk efter beskæring. Lær alt om at plante stiklinger her!
Råd til fremstilling og plantning af stiklinger

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du nogensinde hørt folk tale om plantning af stiklinger? Ved at gøre dette kan du give stykker af grene, skud eller beskårne stilke en chance for at reproducere. Det er gavnligt, fordi dyrkningsprocessen ikke starter fra frø.

På samme måde vil du så have en moderplante, der ikke tillader genetiske variationer. Den eneste ulempe ved dette er imidlertid, at hvis du ikke ved, hvordan du skærer segmenterne, eller hvis du ikke sikrer, at de er fri for insekter, vil såningen ikke lykkes.

Husk, at flere plager kan angribe din have. Når det er sagt, vil vi se nærmere på, hvordan man laver og planter stiklinger!

Sådan laver du stiklinger

Stiklinger kommer fra træer, blomster, urter og endda buske. Nøglen er at sikre, at planten understøtter denne formeringsmetode, fordi ikke alle gør det. Du skal også udføre det grundlæggende snit korrekt. Gør det omhyggeligt for at sikre, at du ikke beskadiger planten.

Denne proces omfatter rengøring af planten og fjernelse af ringere blade og blomsterknopper. Dette er for, at de ikke forbruger de næringsstoffer, der er afgørende for, at rødderne vokser.

Forbered en krukke med et sandet lag og plant derefter stiklinger i den, så der er plads mellem dem. For at forbedre deres rodfæstning skal du tilføre dem hormoner, før du planter dem.

Når det kommer til at vande dem, skal du gøre det ofte ved at sprøjte dem med vand, og når de begynder at vokse, skal du dække dem med en plastikpose. Når de har slået rod, kan du flytte dem til det sted, hvor du vil have dem.

Du kan også være interesseret i:

Råd til plantning af stiklinger

At plante stiklinger betyder ikke bare, at man klipper et stykke af en plante, begraver det og vander det. Brug de råd, vi tilbyder herunder, for at hjælpe dine stiklinger med at slå rod og vokse sundt.

Person planter krydderurter

1. Skær det i det rigtige øjeblik

De bedste årstider er efterår og vinter. Planter lider ikke skade ved ikke at have blomster. Når det kommer til skæreteknikken, skal du sørge for at skære vandret fra bunden af sektionen, mellem 20 og 40 centimeter.

2. Vælg de bedste stykker

Det er bedre at vælge modne grene, der er ældre end et år og yngre end fire. På denne måde får du de bedste resultater.

3. Anvend den korrekte jord til plantning af stiklinger

Den blanding, du bruger, afhænger af plantens art. Faktisk kan du finde kompost til specifikke dyrkninger såsom sukkulenter, rosenbuske og buske i butikker. Blandt de mest almindeligt anvendte er en blanding af vand og gødning eller et lag sand eller jord med fugtigt organisk materiale.

4. Sørg for, at der er nok sollys

Sollyset, din stikling får, behøver ikke at være direkte. Delvis sollys er ideelt i første fase. Nogle mennesker støtter denne del med udtrækkelige hvidlige persienner. Når stiklingerne slår rødder, kan du øge lysintensiteten.

5. Hold øje med fugtniveauet

Du skal ofte vande stiklinger, men i starten kan du bemærke, at de visner. Mæt ikke potter eller bakker helt. Ved at sætte stiklinger på sten kan du hjælpe med at forhindre kapillarvirkning. Du kan også bedre opretholde det optimale fugtighedsniveau for jorden.

6. Flyt dem ikke uden rødder

Skift ikke stedet, hvor dine stiklinger er, uden at sikre, at de har slået rødder. Du kan teste dette med et blidt træk for at se, om de står imod. Med denne modstandstest kan du kontrollere, om det er tid til at plante stiklinger i en anden krukke eller et specifikt område i din have.

7. Brug værktøjer af god kvalitet

En almindelig fejl er at bruge værktøjer uden at desinficere dem eller at anvende beskadiget værktøj. På denne måde kan du overføre sygdomme til de nye planter og planterne, der er omkring dem. Rengør dine værktøjer, og prøv at holde dem skarpe, så du kan arbejde komfortabelt.

Hvilke planter kan du lave stiklinger af?

Dyrkning af planter fra stængler og spirer er ikke en god idé for hver art, da nogle planter kun vil formere sig gennem frø. Nogle af de planter, der trives ved at plante stiklinger, er følgende:

Roser

Roser skal sås direkte til deres endelige placering. Til stiklinger skal snittet være cirka 30 centimeter og plantes direkte ned i jorden uden først at lægges i en beholder med vand.

Lavendel

Du bør plante lavendel i koldere miljøer, med sektioner, der måler mellem fem og otte centimeter. Snittene skal være skarpe.

Plantning af stiklinger: Californiske valmuer

Til stiklinger skal du skære sektioner på ca. fem centimeter.

Storkenæb

I modsætning til, hvad du måske tror, skal du skære dem, når de er visne, helst stammen, for at lave stiklinger af storkenæb.

Snittet skal være omkring otte til tyve centimeter. Disse planter vil bringe smukke blomster og blade, som mange mennesker bruger i rengøringsprodukter.

Pink blomst tæt på

Kongebegonie

Med kun et blad får du et utroligt resultat. Så blot stiklingen på cirka 2,5 centimeter i fugtig og løst pakket jord. Folk har disse planter både inde og ude.

Plantning af stiklinger: Pil

Når det kommer til disse træer, skal du bruge grene, der ikke er for unge eller tykke til stiklinger. Når de slår rødder, kan du flytte dem til en potte eller et bed.

I deres indledende faser kan du bruge pil til at øve, hvordan du passer bonsai-træer.

Vand som et alternativ til plantning af stiklinger

Selvom du skal kontrollere fugtigheden, når du planter stiklinger, er en alternativ metode at bruge vand. Vi anbefaler, at du lægger hormonpulver eller gel i den nedre ende af stiklingerne for at hjælpe med processen med at slå rødder.

Læg stiklingen i en flaske vand i to uger, så der kan dannes nye rødder. Flyt den derefter til jorden, når rødderne udvikler sig. Til kompost kan du bruge perlit eller vermiculit. Du skal vande det hver 3. dag.

Plantning af stiklinger kræver præcision

Vi kan tænke på stiklinger som kloning af planter, hvorfor præcision i hvert trin i dyrkningsprocessen er afgørende. Faktisk vil hver plantes reproduktion generere nye planter, der er identiske med originalen.

Du har måske engang taget en stilk og plantet den i en potte i håb om, at den ville blomstre. Hvis det ikke skete, har du muligvis gjort noget forkert.

Uanset om du er en erfaren gartner eller ej, med tålmodighed og en god guide får du succes både i plantning og pleje af dine stiklinger!

Det kan interessere dig ...
Fem tips til pleje af basilikumplanter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem tips til pleje af basilikumplanter

Basilikumplanter er aromatiske og urteagtige planter hjemmehørende i Asien, især Indien. De er nu spredt over hele verden på grund af deres smag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.