Pektin: Dets fordele og egenskaber

Pektin er en vegetabilsk fiber med flere sundhedsfordele. I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor det er vigtigt at indtage det, og hvilke fødevarer, der indeholder det. 
Pektin: Dets fordele og egenskaber
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pektin er en vegetabilsk fiber i frugter, der generelt danner geléer, når den kombineres med vand. Det fungerer som et fortykningsmiddel, når det kombineres med sukker eller syrerne i sukker.

Mængden af pektin, der er til stede i frugten, afhænger af frugtens modenhed. Jo mere moden frugten er, des mindre pektin indeholder den. Det er generelt kvæder, æbler og citrusfrugter, der indeholder mest pektin.

Pektin bruges primært i fødevareindustrien til at producere marmelade. Tilsætning af pektin hjælper med at reducere mængden af sukker, der er nødvendigt for at gøre marmelade og geléer tykkere.

Pektin og dets egenskaber

Pektin indeholder flere bemærkelsesværdige egenskaber:

  • Dette stof kan regulere din lipidprofil, fordi det absorberer safterne, der udskilles af leveren. Dette bidrager til elimineringen af LDL-kolesterol
  • Det forbedrer symptomer på tarmproblemer. Når det blandes med vand, øges volumen, og derfor forbedres diarré og forstoppelse.
  • Det er stort set et kaloriefrit stof. Det øger madindholdet uden at tilføje energi. Derfor kan det hjælpe med at generere en følelse af mæthed (uden kalorierne). Dette stof er nyttigt under slankekure, da det reducerer trangen til at spise.
  • Det absorberer sukker og fedtstoffer i tarmene og forhindrer deres absorption. Denne egenskab, sammen med den overnævnte, bidrager til vægttab.
  • Det øger udskillelsen af galdesyre; derved regulerer det blodtrykket.
Kvinde spiser et æble, der indeholder pektin

Æbler, citrusfrugter og kvæder er store kilder til pektin.

Vigtigheden af fiberindtag

Verdensundhedsorganisationen (WHO) anbefaler et regelmæssigt indtag af fibre – både opløselige og uopløselige. Det er blevet dokumenteret, at et regelmæssigt indtag af dette stof kan forbedre sammensætningen af tarmmikrobiota.

Ydermere er det en beskyttende faktor mod forskellige kræftformer relateret til mave-tarmkanalen, og det forbedrer symptomerne på visse tarmsygdomme.

Et fiberindtag er også vigtigt for personer med sukkersyge, da det hjælper med at regulere glukosekurven og letter håndteringen af sygdommen.

I de seneste år har eksperter opdaget betydningen af en sund mikrobiota for helbredet. Disse tyktarmsbakterier er relateret til korrekt organfunktion. Generelt kan det at have en sund mikrobiota mindske risikoen for depression, forbedre den atletiske præstation og forhindre komplekse og kroniske sygdomme.

For at holde bakterierne i god stand er et regelmæssigt indtag af pektin, probiotika (såsom yoghurter) og præbiotika nødvendigt. Sidstnævnte er ikke-fordøjelige stoffer, der stimulerer selektiv bakterievækst. Desuden er de normalt inkluderet i fibre.

Bunke af farverige citrusfrugter

Nogle kosttilskud kan indeholde pektin, men det er bedst at få stoffet fra friske fødevarer såsom frugter og grøntsager.

Problemet med fødevareindustrien

I de seneste år er forbruget af forarbejdede fødevarer steget. Disse fødevarer er karakteriseret ved deres høje sukkerindhold og lave fiberindhold. En reduktion af fiberindtaget i kosten fører til en forværring af tarmfunktionen og en øget risiko for sygdom.

En måde at begrænse konsekvenserne på er ved at øge indtaget af frugt. Pektinet i frugter øger volumen, renser tarmvæggene og letter syntesen af kortkædet fedtsyrer i tarmen. Disse fedtstyrer har en anti-inflammatorisk rolle og sikrer korrekt tarmfunktion. De udgør også en lavere risiko for sygdom.

Sådan indtager du mere pektin

Pektin er en fiber, der hovedsageligt bruges i fødevareindustrien som et fortykningsmiddel. Men det findes naturligt i frugter, og hvis det indtages jævnligt, kan det hjælpe med at forbedre tarmfloraen og forhindre tilknyttede problemer såsom diarré og forstoppelse.

Det kan også forbedre blodtrykket og glukoseniveauet hos patienter med sukkersyge. Det er interessant at kombinere indtaget af pektin med et regelmæssigt indtag af probiotika og præbiotika. Således stimuleres den selektive bakterievækst samt dannelsen af kortkædet fedtsyrer i tarmene med en klar anti-inflammatorisk rolle.

Et af de bedste råd, når man skal øge indtaget af pektin, er at prioritere indtaget af friske fødevarer i forhold til forarbejdede fødevarer. Et hyppigt indtag af citrusfrugter og æbler er den bedste måde at gøre det på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
  • Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.