Pericarditis: Symptomer, årsager og behandling

Symptomerne på pericarditis ligner meget symptomerne på et hjerteanfald. Imidlertid løser dette problem sig selv og kræver i de fleste tilfælde kun almindelige smertestillende midler. Yderligere foranstaltninger er sjældent nødvendigt.
Pericarditis: Symptomer, årsager og behandling

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Pericarditis henviser til betændelse i perikardium (hjertesækken), en sækkeformet membran, der omgiver hjertet. Denne membran har to lag og indeholder mellem disse lag en lille mængde væske. Dette er et smøremiddel, der gør, at de to lag kan glide frem og tilbage.

Når væskemængden øges hos en person, har vedkommende pericarditis. Dette kan tilstoppe hjertet og forringe dets funktion. Der er dog ingen større problemer i de fleste tilfælde, og det forsvinder normalt uden behandling. Det er dog vigtigt at bemærke, at de mest alvorlige tilfælde kræver medicin og endda kirurgi i nogle sjældne tilfælde.

Pericarditis påvirker hovedsageligt mænd mellem 20 og 50 år. Der er tilfælde, der er umulige at behandle, og derfor fjerner en kirurg perikardiumet. Det fører ikke til alvorlige konsekvenser.

Typer af pericarditis

Nærbillede af hjerte illustrerer pericarditis

Der findes to typer pericarditis: Akut og kronisk. Her er deres egenskaber:

 • Akut pericarditis har en pludselig begyndelse, der varer mindre end seks uger, og fører relativt hyppigt til perikardieudstrømning. Symptomerne ligner dem ved et hjerteanfald. Kun en lille procentdel af patienterne har tilbagefald.
 • Kronisk pericarditis opstår som et resultat af fortykkelse af perikardium eller en ophobning af væske. Det varer mere end seks uger og kan føre til svigt i højre ventrikel. Dette er ødemer i maveregionen, pretibialområdet og anklerne. Kronisk pericarditis opstår, når der dannes fibrøst væv rundt om hjertet, komprimerer det og øger trykket i de årer, der fører blod til det. Således stagnerer pericardiumvæsken og ophobes i andre dele af kroppen på vej ud.

Læs også: Dette bør du spise efter et hjerteanfald

Årsager til pericarditis

Det er umuligt at fastslå årsagen til pericarditis i ca. 80% af tilfældene. Det er dog meget almindeligt, at dets oprindelse er resultatet af en slags infektion. Det er meget sandsynligt, at det er en virusinfektion. Der kan være en bakterieinfektion, men i sjældnere grad, og kun meget sjældent kan det skyldes en svampeinfektion.

Ligeledes er der mange tilfælde, hvor pericarditis forekommer sammen med en af ​​følgende sygdomme:

 • Autoimmune sygdomme
 • Kræft, inklusive leukæmi
 • AIDS
 • Nedsat nyrefunktion
 • Hypothyroidisme
 • Tuberkulose
 • Gigtfeber

I andre tilfælde er det et direkte resultat af et hjerteanfald eller hjertekirurgi eller traumer i thoraxområdet. Undertiden kan pericarditis komme fra betændelse i myokardiet, strålebehandling i brystet eller brugen af ​​visse lægemidler.

Symptomer og diagnose

Kvinde får hjerteanfald

 

Det typiske symptom på akut pericarditis er meget ubehageligt. Det føles som en jagende smerte i venstre side af brystet bag brystbenet. Nogle oplever dog kun mild og konstant smerte. Andre mennesker rapporterer at føle et pres i brystet af varierende intensitet.

Mange gange føler folk også smerter i deres venstre skulder og nakke. Ubehaget er typisk mere intenst, når de hoster, trækker vejret dybt eller ved sengetid. Det bliver bedre, når de sidder op og læner sig lidt fremad.

Brystsmerter er normalt det dominerende symptom i tilfælde af kronisk pericarditis, men der kan være andre akutte symptomer, såsom:

 • Hjertebanken
 • Mild feber
 • Hoste
 • Hævelse i ben
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Svaghed
 • Træthed

Læs også: Hjertets dele og funktioner

Behandling af pericarditis

De mildere tilfælde af pericarditis løser sig normalt af sig selv. Når en læge først opdager pericarditis, vil de sandsynligvis ordinere en lægemiddelbehandling. Det består normalt af smertestillende midler, der kan håndtere smerterne og reducere betændelsen.

Læger ordinerer muligvis også Colchicine, fordi det reducerer betændelse og forhindrer tilbagevendende episoder. Dette lægemiddel er imidlertid ikke sikkert for personer med lever- eller nyresygdom eller som undergår anden medicinsk behandling.

En læge kan også ordinere kortikosteroider, hvis der ikke er nogen respons på de nævnte lægemidler. Hvis pericarditis skyldes en bakterieinfektion, vil lægen også ordinere antibiotika.

I de mest alvorlige tilfælde, især hvis der er mistanke om hjertetamponade, kan den professionelle dræne væsken via en pericardiepunktur procedure. Afslutningsvis er en pericardiektomi eller en endelig fjernelse af pericardium sjældent nødvendigt.

Det kan interessere dig ...
Diagnosemetoder for arterieflimren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diagnosemetoder for arterieflimren

Arterieflimren er en af de mest hyppige former for arytmi. Grundet dets høje prævalens, er det vigtigt at vide, hvordan man diagnosticerer det. • Freixa, X. (2010). Evaluación, manejo y tratamiento de las pericarditis y miocarditis agudas en urgencias. Emergencias, 22(4).
 • Adlam, D., & Forfar, J. C. (2018). Pericardial disease. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.08.002
 • Rahman, A., & Saraswat, A. (2017). Pericarditis. Australian Family Physician.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.