Personlig frihed til at gøre hvad man vil

Så længe du respekterer dem omkring dig, har du ret til at leve dit liv som du vil. Du har ret til at være lykkelig og leve i overensstemmelse med din egen personlighed.
Personlig frihed til at gøre hvad man vil

Sidste ændring: 23 november, 2018

Personlig frihed er noget, som ikke alle vil komme til at opleve i løbet af deres liv.

“Gør hvad du vil.” Det lyder negativt, men det er det slet ikke. Der er intet i vejen med at følge sit hjerte, så længe man ikke skader nogen andre.

Alle ved, at det ikke altid er nemt. Nogle gange begynder ens ansvar langsomt at tynge en ned. Det tager fornøjelsen ud af ens liv og gør det mere besværligt end nogensinde.

Det er derfor, det er vigtigt at fastslå sine prioriteter. Du er ikke ansvarlig for dem, som forårsager dig smerte og tager din frihed fra dig. Byrderne, du tager på dig, og kæden omkring dine ankler er en kæmpe forhindring for din personlige vækst.

Det, jeg føler, er mit hjertes stemme

Har du nogensinde gået på kompromis med drømmer og behov for andres skyld?

 • Dine ønsker og behov kommer ikke til deres ret, fordi de ikke passer til din partners eller families livsstil.
 • Du holder ord tilbage, fordi du ikke ønsker at såre andre.
 • Du undertrykker din lyst til at gøre mange ting, og fortæller dig selv, at det ikke “er det rigtige tidspunkt”, eller “det er for sent”, eller “de vil grine af mig.”

Det kan føles skræmmende at gøre noget uventet eller modigt. Det kræver en god portion mod at følge dine drømme, mens alle andre kigger på og dømmer dig.

Sommerfugle

Dine behov er lige så vigtige som alle andres

Du er ikke egoistisk bare fordi, du har brug for at opfylde dine egne behov og leve frit ud fra hvad, du selv tror på og i overensstemmelse med deres egen personlighed. Man bør være i stand til at gøre, hvad man vil, så længe det ikke går ud over nogen andre.

 • Har du lyst til at tage på ferie med din veninde? Gør det! Hvis dine venner, familie og partner elsker dig, vil de kun være glade for at du gør noget, du holder af. Grundlaget for et sundt forhold er tillid og respekt.

Frihed er nødvendigt og vigtigt. Tag din egen frihed og lad andre tage deres.

 • Man bør være fri til at vælge, hvad man vil og ikke vil til enhver tid.
 • Man bør være fri til at vælge, hvad man ønsker både personligt og professionelt.
 • Friheden til at kommunikere er vigtigere end noget andet. Vær ærlig med dig selv og dem omkring dig.

Er du fri til at gøre hvad du vil?

Gør, hvad du vil med respekt for andre, og ignorer kritikken

Hvis du gør, hvad du vil, og stadig er opmærksom på, hvor dine grænser er og hvad, dine prioriteter er, bør intet være i stand til at stoppe dig.

 • Pligter er selvfølgelig svære at komme udenom, især hvis man har børn. Men der er stadig så mange ting, du kan vælge til og fra i dit liv. Pligter bør ikke være en forhindring for ens egen personlige vækst.
 • Det handler om at vide, hvordan man finder den rigtige balance. En balance hvor intet har fuldstændig kontrol over en. Man bør gøre alt med lidenskab og nydelse, velvidende at alle de kræfter, man lægger i det, er det værd.

Det er vigtigt at træne ens personlige frihed

1. Overvej dine prioriteter

Vi hentydede til dette i det foregående afsnit. Ens prioriteter er ting i livet, man ikke er i stand til at give slip på. Men man bør huske nogle vigtige ting angående dette.

 • Prioriteter må ikke fuldstændigt dominere ens liv. Livet handler ikke kun om at arbejde. Livet drejer sig ikke kun om ens partner og børn (man bør også opmuntre deres uafhængighed og personlig frihed).

Ideen med prioriteter er at man ikke bør have for mange af dem. Vælg dem fra, som ikke gør dig lykkelig.

2. Øg bevidstheden: at tænke på sig selv er ikke egoistisk

Tro det eller ej, men det her er noget, mange har problemer med: Hvordan kan man tænke på sig selv, når andre har brug for en?

 • Dette er ikke den rigtige indstilling. En sund tankegang er: Jeg passer mig selv og plejer min egen lykke og velvære for at kunne give det bedste af mig selv til andre.

3. Tag imod konstruktiv kritik, men ignorer dem, der prøver at få dig ned med nakken

Nogle gange kan familie og venner have svært ved at forstå, de valg, vi træffer. Hvad er pointen med at tage et online kursus? Hvordan kan du lige pludselig tage på en længere rejse? Hvorfor har du valgt at gå fra din mand efter så mange år?

 • Hvad andre mennesker tænker betyder ikke noget. Man behøver kun forklare sine tanker og handlinger, hvis man vil det – og man har ikke pligt til at retfærdiggøre sine valg igen og igen til den samme person. Alle har retten til at være skaberen af sin egen lykke. Man har brug for at finde balancen mellem hvad, man ønsker, tror og gør.

Der vil komme tider i alles liv, hvor man vil sige det følgende: “Jeg gør, hvad jeg vil, og jeg fortryder det ikke.” Det er et skridt i den rigtige retning mod modenhed og frihed, hvor man reagerer med respekt, ikke kun for andre, men også for sig selv.

Det kan interessere dig ...
7 tegn på at du har en stærk personlighed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tegn på at du har en stærk personlighed

Der er en del forvirring omkring personlighed, karakter og temperament.I denne artikel får du 7 tegn på at du har en stærk personlighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yozgat, U., Çalışkan, S. C., & Ürü, F. O. (2012). Exploring emotional dissonance: on doing what you feel and feeling what you do. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 58, 673-682.
 • Wilson, R. S. (2004). Doing what You Think Vs. Doing what You Feel: Using Affect to Evaluate the Quality of Structured Risk Management Decisions (Doctoral dissertation, The Ohio State University).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.