Planter og fødevarer, der forhindrer blodstørkning

Din læge kan ordinere visse lægemidler for at reducere risikoen for blodstørkning. Mange læger vil også ordinere daglig aspirin. Ud over denne medicin er der også planter og fødevarer, der kan forebygge blodstørkning.
Planter og fødevarer, der forhindrer blodstørkning
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 september, 2023

Personer med visse sygdomme bør være forsigtige med, hvad de spiser, for at undgå, at deres blod størkner. Blodets størkning er den proces, hvorved blodet fortykkes og danner blodpropper. Blodstørkning forhindrer blodtab (blødning) i tilfælde af en skade. Det er en vigtig del af hæmostase: At stoppe blodtab fra beskadigede blodkar.

Ved hæmostase dækkes væggen i et beskadiget blodkar med en blodprop, der består af fibriner og blodplader, for at stoppe blødningen og reparere skaden. Når visse faktorer derimod påvirker blodets størkning, kan der opstå følgende lidelser:

Trombi er obstruktioner, der dannes af koaguleret blod og celler, som forhindrer blodet i at strømme igennem det pågældende punkt. Trombi giver betændelse med smerter og ødemer i de berørte væv. Dette fænomen kaldes trombose.

Hvis du har en af disse tilstande, kan din læge ordinere visse lægemidler for at reducere risikoen for blodpropper. Mange læger vil også ordinere daglig aspirin. Ud over disse lægemidler findes der også planter og fødevarer, der kan forebygge blodpropper.

For at reducere risikoen for indre trombose eller blodpropper anbefales en kost med et lavt indhold af mættede fedtstoffer og et højt indhold af fibre samt frugt og grøntsager. Især visse fødevarer har antikoagulerende egenskaber.

Planter og fødevarer, der forhindrer blodstørkning

Salicylat

Vindrueklaser

Når det er nødvendigt, ordinerer lægerne dagligt aspirin for at reducere risikoen for blodpropper og undgå komplikationer. Ifølge National Institutes of Health er de komponenter i aspirin, der er ansvarlige for at reducere risikoen for blodpropper, kendt som salicylat. Salicylat kan også findes i en lang række frugter og grøntsager.

Fødevarer med et højt indhold af salicylat:

 • Ananas.
 • Honning.
 • Druer og drueprodukter: Vin, eddike, cider, rosiner.
 • Bær: Jordbær, brombær, hindbær, tranebær.
 • Blommer og svesker.
 • Appelsiner og mandariner.
 • Oliven.
 • Radiser.
 • Tomater.
 • Cikorie.
 • Abrikoser.
 • Solbær.
 • Peberfrugter.

Urter og krydderier, der er rige på salicylat, er: Karry, cayennepeber, paprika, timian, gurkemeje, ingefær, lakrids og mynte.

Omega 3-fedtsyrer

Ifølge Harvard School of Public Health er omega 3-fedtsyrer essentielle næringsstoffer, der hjælper med at regulere blodets størkning. De fleste mennesker tror, at de skal spise meget fisk for at få nok omega 3-fedtsyrer.

Selv om fisk faktisk er en kilde til omega 3-fedtsyrer, kan du også finde omega 3 i mange grøntsager, herunder rosenkål, grønkål, spinat og salat. Andre kilder til omega 3 er hørfrø, solsikkefrø, rapsolie, majsolie og sojabønner.

E-vitamin forhindrer blodstørkning

Friske mangoer

En undersøgelse fra 2011, der blev offentliggjort i tidsskriftet Thrombosis Research, undersøgte virkningerne af E-vitamin på dannelsen af blodpropper. Forskerne opdagede, at vitaminet er i stand til at hæmme blodpladerne, de celler, der er ansvarlige for koagulationen, og dermed virker som et naturligt antikoagulerende middel.

Ifølge Office of Dietary Supplements kan E-vitamin findes i en række forskellige olier samt i spinat, broccoli, kiwi, mango og tomater.

Fødevarer, der skal undgås

Broccoli kan forøge blodstørkning

Fødevarer, der er rige på K-vitamin, stimulerer blodstørkning, ifølg et studie udgivet i Laboratory Medicine. Derfor bør personer, der er modtagelige for trombose, undgå at indtage dem. Fødevarer, der er rige på K-vitamin, omfatter grønne bladgrøntsager som grønkål og spinat, broccoli og asparges samt visse frugter som ferskner og bananer.

Generelle overvejelser om kost og blodstørkning

Det store spørgsmål er, hvordan vi kan undgå at blive en patient eller, endnu værre, en statistik. Den farmaceutiske tilgang er at tage en lav dosis aspirin dagligt for at fortynde blodet. Men naturen har givet os glimrende ressourcer til at behandle uhensigtsmæssig blodstørkning.

 • En af de naturlige muligheder, der oftest anvendes, er fiskeolie.
 • Allium-familien (hvidløg og løg) virker, fordi de indeholder svovl og er effektive til behandling af blodtryksproblemer. Hvidløg er antiinflammatorisk, reducerer kolesterol, afslapper blodkarrene og mindsker sammenklumpningen af blodplader.
 • Gurkemeje eller curcumin reducerer inflammation og dannelsen af farligt åreforkalkning.
 • Ingefær fremmer blodcirkulationen, sænker forhøjet blodtryk og modvirker dannelsen af blodpropper.

Selv om frugt og grøntsager er en del af en afbalanceret kost, kan overdrevne mængder forårsage komplikationer. Hvis du bliver behandlet med antikoagulanter, bør du undgå de nævnte fødevarer. Glem ikke at informere din læge om den medicin, du tager, og hvordan din sædvanlige kost er.

Det kan interessere dig ...
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn

Når blodpropper bliver dannet i blodkarrene, er det risikabelt. En blodprop er en blodmasse, der ændrer sig fra at være en væske til en halvfast ti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DiNicolantonio JJ., OKeefe J., Importance of maintaining a low omega 6/omega 3 ratio for reducing platelet aggregation, coagulation and thrombosis. Open Heart, 2019.
 • Winter WE., Flax SD., Harris NS., Coagulation testing in the core laboratory. Lab Med, 2017. 48 (4): 295-313.
 • MedlinePlus. (2021). Aspirina. Consultado el 10 de novimenbre de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682878-es.html

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.