Fem fordele ved at drikke gurkemejete

Gurkemeje er et orangefarvet krydderi, der bruges i forskellige midler og er blevet ret populært på grund af dets sundhedsmæssige fordele. I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om det og også give dig nogle vejledninger til, hvordan du kan lave gurkemejete korrekt.
Fem fordele ved at drikke gurkemejete
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Der er mange sundhedsmæssige fordele i en kop gurkemejete (urtete), eftersom det er en rhiszom af en urte i Zingiberaceae familien – ingefær og kardemomme hører også til den. Dets popularitet er steget voldsomt de seneste år, eftersom mange personer sværger ved dets anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber.

Du har sikkert set denne rod rundt omkring, og måske på grund af dens karakteristiske orange farve, har du undret dig over, hvad det er til. Så i dag vil vi gerne fortælle dig mere om dets egenskaber, og hvordan man laver en te med det for at kunne nyde dets fulde potentiale.

Fordelene ved at drikke gurkemejete

Der er mange fordele ved gurkemeje på grund af dets antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber. En af de mest populære måder at indtage det på er som te. Det skyldes, at det er en god måde at nyde dets karakteristiske smag på og drage nytte af dets medicinske egenskaber.

1. Det hjælper på symptomer på gigt

Curcumin, som er den aktive ingrediens i gurkemeje, er et substans kendt for at have antioxidante egenskaber. Forskning med mennesker er stadig i dets tidlige stadier, men der er tilsyneladende beviser på det molekylære niveau, som kan bakke op om dets effekter.

Det er tilfældet med et studie udgivetSpringer Plus, som indikerer, at dette element kan være effektivt til at reducere smerte hos patienter med slidgigt. Denne lidelse finder sted, når det brusk, som beskytter leddene, gradvist forringes, hvilket fører til knogleskade.

Te med gurkemeje og ingefær

Gå ikke glip af denne artikel: Lav en udrensende lemonade med ingefær og æble

2. Det kan hjælpe med at forebygge Alzheimers

Den specifikke årsag til denne sygdom er ikke fuldstændig kendt endnu, men en udgivelse fra Alzheimers Research Center antyder, at curcumin kan reducere tabet af synaptiske markører og ophobningen af amyloid. Det skyldes, at begge er relateret til udviklingen af denne lidelse.

3. En kop gurkemejete kan stimulere immunsystemet

En anden sundhedsmæssig fordel ved denne te er, at det lader til at forbedre immunsystemet. En artikel udgivet i Journal of Clinical Immunology antyder faktisk, at indtaget af det kan have positive effekter i behandlingen af autoimmune lidelser.

4. Det hjælper på cirkuleringen af kolesterol

Kolesterol er et nødvendigt substans for kroppen til at danne sunde celler. Store mængder af det i blodet øger dog risikoen for, at det danner ophobninger i blodårerne. Det fører til nogle alvorlige lidelser såsom hjertesygdomme og slagtilfælde.

Ifølge et studie udgivetNutrition Journal var gurkemeje og curcumin effektivt til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme takket være deres beskyttende egenskaber for hjertet. Indtaget af det hjalp derudover med at reducere niveauerne af kolesterol og triglycerider hos patienter med høj risiko for denne lidelse.

5. Det er nyttigt i behandlingen af regnbuehindebetændelse

Regnbuehindebetændelse er, når der er hævelse og rødme i det midterste lag af øjeæblet. Dets primære årsag er ukendt, selvom det lader til, at nogle faktorer såsom tilstedeværelsen af bestemte vira eller at lide af inflammatoriske sygdomme kan have en indvirkning på udviklingen af det.

Curcumin er blevet brugt i flere år til at behandle forskellige sygdomme inklusiv de inflammatoriske. Med hensyn til regnbuehindebetændelse siger forskning udgivet i  Clinical Ophthalmology, at denne komponent i gurkemeje kan være en supplerende behandling til at forbedre denne lidelse.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 3 sunde og alsidige opskrifter med gurkemeje

Sådan kan man lave gurkemejete

Du skal bruge gurkemeje og vand til at lave denne simple drik derhjemme og nyde dens førnævnte fordele. Følg blot de nedenstående trin.

Ingredienser

 • 5 dl vand.
 • 1 teskefuld gurkemeje.
 • Honning (valgfrit).
 • Ingefær (valgfrit).

Tilberedelse

 • Først hældes vand i en kasserolle og bringes i kog ved høj varme.
 • Derefter reduceres varmen til middel-lav, hvorefter gurkemeje tilsættes og der røres godt – tilføj noget ingefær, hvis du ønsker at tilsætte ekstra egenskaber og smag til drikken.
 • Lad det koge over lav varme i omkring 5 til 10 minutter.
 • Sigt derefter teen ned i den valgte kop.
 • Til sidst kan man søde det med honning og nyde det.
Gurkemejete med citron og honning

Mulige bivirkninger ved at drikke gurkemejete

Generelt er indtaget af gurkemeje sikkert, selvom bivirkninger kan finde sted, hvis det indtages i store mængder. En udgivelse af Specialist Phamarcy Center pointerer faktisk, at de mest gængse tegn på forgiftning kan inkludere:

Som det sidste bør fordelene ved gurkemeje ikke erstatte medicinsk behandling for nogen af de lidelser, vi har nævnt ovenstående. Tal derfor med din læge, hvis du har nogen spørgsmål om indtaget af det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.)4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
 • Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
 • Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
 • Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
 • Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
 • Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.