Hvad du skal vide om dyrkning af orkidéer

Orkidéer er ideelle planter til at pynte i hjemmet både inde og ude. Få tricks til effektiv dyrkning af orkidéer her.
Hvad du skal vide om dyrkning af orkidéer

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 06 oktober, 2022

Orkidéer er elegante og sofistikerede planter, der er nemme at passe og nemme at holde indendørs. De er dog ikke det samme som alle andre planter. Forskellige typer kræver en vis specifik pleje. Derfor er dyrkning af orkidéer en nem opgave, hvis nogle betingelser overholdes.

En orkidé er en plante, der bringer æstetik, elegance og en del grønt landskab til hjemmet. Derfor vælger mange mennesker orkidéer som et dekorativt element.

Selv om det er en ideel sort til dette formål, bør orkidéer ikke efterlades uplejede, da de kan tørre ud eller få sygdomme. Desuden er det en god idé at vide, hvilken specifik type orkidé du har, så du kan anvende specifikke behandlinger.

Tips til dyrkning af orkidéer

Det er en enkel plante at passe, men det er også en sart plante. Det betyder, at dyrkning af orkidéer kræver opmærksomhed i forhold til vanding, indirekte sollys og konstant fugtighed.

Plads og belysning til dyrkning af orkidéer

Generelt har disse blomster brug for områder i hjemmet, hvor sollyset når dem indirekte. Man skal dog passe på ikke at lade dem stå i direkte kontakt med solen, da de kan tørre ud og ikke blomstre.

Under alle omstændigheder afhænger det af, hvilken type orkidé du har. Det er ideelt at vælge et hjørne med tilstrækkelig belysning, men uden direkte sollys.

Hvis du ikke har et område i hjemmet, der har disse karaktertræk, kan du ty til kunstig belysning. For at gøre dette skal du blot placere lysstofrør og holde dem 20 centimeter væk i gennemsnit 15 timer om dagen.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: De bedste træer og buske til privatliv i haven

Dyrkning af orkideer: Vanding

Med hensyn til vand kræver dyrkning af orkidéer særlig omhu. Almindeligt vand fra hanen kan være for tungt for deres rødder, så det anbefales at få væske med lavt mineralindhold. Det er også vigtigt at holde luftfugtigheden i jorden konstant, men uden at overdrive det.

På den anden side anbefales det at udføre vandingen med en forstøver. Rigelige og spredte vandinger er ideelle for disse planter, idet man dog skal være opmærksom på at skabe et godt dræn.

Vanding af planter

Drypvanding kan anvendes til orkidéer, der plantes i store grupper. I huset er en forstøver bedst.

Beskæring

Stænglerne bør skæres af i de tilfælde, hvor orkidéen ikke blomstrer længere, eller når der ikke er nogen synlig genvækst. Det er nok at skære en centimeter af den. Men gør det altid meget forsigtigt. Det er tilrådeligt at udføre denne opgave til dyrkning af orkidéer, før stilken bliver gul.

Dyrkning af orkidéer: Temperatur

Et af de vigtigste aspekter ved pleje af orkidéer er temperaturen. Husk på, at de ikke tåler for meget kulde.

Det er planter, der har brug for et tempereret klima med temperaturer mellem 10 og 30 grader Celsius. Derudover er det vigtigt at opretholde luftfugtigheden. Hvis du bor i tørre områder, kan du placere sten med vand eller en luftfugter.

Gødning

For korrekt dyrkning af orkidéer er det nødvendigt at røre i jorden og tilføje gødning med nogle måneders mellemrum. Det er nemt at få det nødvendige produkt: Du skal blot gå til en blosmterhandler og bede om det.

Det kan være pakket i en pose eller æske, men det skal indeholde de vitaminer og næringsstoffer, der er nødvendige for plantens sunde vækst. De vigtigste er kvælstof, kalium og fosfor.

Dyrkning af orkidéer: Luft

Det er sundt for planter af denne type at modtage visse luftstrømme. Derfor kan de placeres nær et vindue eller i et rum i hjemmet, hvor luften cirkulerer. Det bør dog ikke være en meget kraftig vind.

En passende krukke

Orkidéer vokser i træstammer og bark. Da de derfor ikke modtager naturligt lys, producerer de også fotosyntese i deres rødder.

Det betyder, at de i deres indendørs pasning ikke bør placeres i krukker, der blokerer for lyset, da deres baser også har brug for det. Det er bedst at bruge gennemsigtige beholdere, der tillader kontakt med lyset.

Dyrkning af orkidéer: Omplantning

Omplantning af orkidéer forudsætter først og fremmest, at de har fået tilstrækkelig pleje til deres vækst. I dette tilfælde anbefales det at skifte deres jord hvert 2. år.

Det bedste tidspunkt at gøre det på er, når de begynder at vokse efter blomstringen. På denne måde skabes nye blomster, der er rige på næringsstoffer.

Karaktertræk for orkidéer

Orkidéer er en stor plantefamilie bestående af tusindvis af arter, der har det til fælles, at de producerer blomster i forskellige farver. De blomstrer ofte på samme tid i flere uger og kan være gule, røde, grønne, hvide eller brune.

Orkidéer er hjemmehørende i tropiske miljøer, f.eks. regnskove eller floddale, så de kræver pleje, der simulerer disse forhold. Hvis du har flere eksemplarer, giver det en højere luftfugtighed at holde dem sammen.

De vokser normalt i miljøer med høje temperaturer og næsten altid på træstammer. De hører derfor til i meget fugtige rum og har brug for indirekte belysning.

Kvinde nyder dyrkning af orkidéer

Orkidéer lever naturligt i tropiske miljøer, så det er godt for planten at simulere disse forhold.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Disse 10 bunddækkeplanter kan erstatte en græsplæne i din have eller gård

Sådan genkender du problemer i dyrkning af orkidéer

Afslutningsvis er det vigtigt at identificere fejl i plejen af planter for at løse dem i tide. Hvis orkidéen f.eks. ikke blomstrer, eller hvis bladene er mørke og gullige, er det, fordi den mangler lys. Hvis der samtidig er for meget lys, er det almindeligt, at den tørrer ud, og der kan opstå pletter eller forbrændinger på bladene.

På den anden side bør orkidéer holdes i velventilerede områder. Hvis de ikke får nok luft, er der risiko for, at de udvikler svamp eller andre sygdomme. Hvis blomsterne varer mindre end 12 uger, kan det betyde, at planten mangler varme eller vanding.

Hvis plejen er effektiv, er det muligt, at planterne af denne art bliver omkring 60 eller endda 70 centimeter høje. Desuden vil deres typiske blomster blomstre det meste af tiden, takket være deres hårdførhed.

Det kan interessere dig ...
7 idéer til at indrette med planter på badeværelset
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

Badeværelset er et af de steder, vi har tendens til at forsømme, når vi indretter. Så vi deler nogle idéer til at indrette med planter på badeværel...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.