Pleje efter en hornhindetransplantation

Efter en hornhindetransplantation bliver man nødt til at passe godt på sit øje for at sikre, at helingsprocessen ikke trækker ud, eftersom den som regel er lang.
Pleje efter en hornhindetransplantation
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

En hornhindetransplantation, der også er kendt som en podning af hornhinden, er en kirurgisk indgriben, hvor en sundhedsfaglig person erstatter en beskadiget eller syg hornhinde med hornhinden fra en donor.

Det primære formål med en hornhindetransplantation er at forbedre patientens syn. Denne procedure er derudover i stand til at gendanne morfologien af hornhinden og fjerne betændt væv, som ikke reagerer på medicinsk behandling.

En hornhindetransplantation er den eneste behandling til personer, der har en voldsomt beskadiget hornhinde. Patienter bør dog kun gennemgå denne operation, når indersiden af øjet, hvilket vil sige nethinden og den optiske nerve, stadig fungerer ordentligt. Nogle af lidelserne, som kan beskadige hornhinden, er:

 • Grøn stær.
 • Sygdomme i den optiske nerve.
 • Løsrivelse af nethinden.
 • Betændelse i øjeæblet.
 • Alvorlig infektion indeni øjeæblet.

Før vi beskriver trinene for denne operation og den nødvendige pleje, skal du forstå den berørte struktur i øjet fuldstændig: Hornhinden.

Hvad er hornhinden?

Nærbillede af et øje

Øjet indeholder en række komplekse strukturer. De inkluderer hornhinden. Dette øjes struktur giver mulighed for passage af lys fra ydersiden til indersiden af øjet. Dets funktion beskytter regnbuehinden og linsen (to andre strukturer i øjet).

Hornhinden har brydningsegenskaber, en gennemsigtig struktur og en karakteristisk bøjning, som giver den mulighed for at udføre sine funktioner:

 • Den beskytter øjet – den deler denne funktion med øjenlåget, øjenhulen, tårer og senehinden.
 • Kontrollerer fokus og indtrængen af lys i øjet.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

Typer af hornhindetransplantation

Der er to primære typer af hornhindetransplantation:

 • Den traditionelle hornhindetransplantation i fuld tykkelse (også kendt som indtrængende keratoplastik).
 • Hornhindetransplantation af det bagerste lag (også kendt som endotel keratoplastik).

Den sidstnævnte er blevet mere populær på det seneste, eftersom læger foretrækker den frem for den traditionelle hornhindetransplantation i fuld tykkelse. Nedenstående vil vi diskutere dem i detaljer.

1. Den traditionelle hornhindetransplantation i fuld tykkelse

Det er den eneste mulighed i tilfælde, hvor alle lagene af hornhinden er berørt. Det har en stor ulempe, hvilket er det faktum, at den transplanterede celle er det primære stimulus for afstødning.

Pleje efter den traditionelle hornhindetransplantation i fuld tykkelse

Dette indgreb har en ret langsom helingsperiode. Det kan faktisk vare op til 12 måneder. De fleste personer begynder dog at bemærke en forbedring indenfor de første dage efter operationen.

Gennem det første år vil lægen fjerne suturerne. Man vil ikke kende det endelige resultat for synet, indtil lægen fjerner alle suturerne. Patienten skal igennem minimum 10 besøg efter operationen.

Derudover vil omkring 15% af patienterne få brug for at anvende kontaktlinser. I mellemtiden vil 10% af dem få brug for rettelse af resterende bygningsfejl.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Typer af grøn stær: Hvad du bør vide

2. Hornhindetransplantation af det bagerste lag

Kontaktlinser

Indenfor denne proces kan man finde to typer af operationer:

 • Foranliggende. Det bruges til sygdomme i hornhinden, som ikke berører endotelium. Nogle eksempler er keratoconus og hornhindeardannelse. Disse sygdomme påvirker hornhinden, men de påvirker ikke endotelium.
 • Endotel transplantation. I dette tilfælde bliver den beskadigede del af hornhinden erstattet med sunde væv fra en donors hornhinde. For at udføre det bruger lægen et meget mindre indsnit, som ikke kræver nogen suturer.

Andre anbefalinger

Her er nogle andre tips, som du bør anvende for at sikre, at din helingsproces er mere effektiv:

 1. Rør ikke ved dit øje og gnub ikke i det.
 2. Lad være med at køre, betjene maskiner, drikke alkohol eller træffe nogen større beslutninger i mindst 24 timer efter operationen.
 3. Du bør begrænse aktivitet, som kan forårsage et fald eller en øgning i trykket i øjet – undgå for eksempel aktiviteter, der kræver fysisk kontakt.
 4. Hold dig væk fra støv og skidt.
 5. Følg nøje den behandling, som din læge har indikeret.
 6. Gå til alle undersøgelserne efter operationen.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.