Sådan plejer du din diabetiske fod derhjemme

Ubalancer i blodsukkerniveauet påvirker din fods sundhed, især for diabetespatienter. Det øger risikoen for sår.
Sådan plejer du din diabetiske fod derhjemme

Sidste ændring: 25 august, 2022

De komplikationer, der opstår som følge af høje glukoseniveauer, kan reducere blodgennemstrømningen til kroppens nedre ekstremiteter, såsom dine fødder. Det kan skade dine vener og arterier. Problemet kan udvikle sig gradvist, når du ikke regulerer dit blodsukker. Derfor er det vigtigt at tage dig godt af din diabetiske fod.

Når du behandler fødderne rigtigt, bliver de mindre følsomme, og der er mindre sandsynlighed for, at sår og infektioner opstår.

Så hvordan kan du passe på din diabetiske fod og forhindre komplikationer? Følg de her råd:

Hvad er en diabetisk fod?

Kvinde holder sin fod.

For høje blodsukkerniveauer kan give mange problemer. Det kan for eksempel giver dig den såkaldte diabetiske fod.

Diabetesfødder kan påvirke din livskvalitet. I værste tilfælde kan du miste en betydelig del af din følsomhed og er i fare for at få sår, der kan tage lang tid at helbrede.

Disse symptomer varierer afhængigt af tilstandens sværhedsgrad. Men det er vigtigt at tage sig af det hurtigt og overvåge det for at forhindre, at det bliver værre.

Hvis du ignorerer tilstanden, kan det føre til sår og infektioner. Nogle gange bliver det så slemt, at foden skal amputeres.

Sådan behandler du din diabetiske fod selv

Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kunne mere end 80% af tilfælde af fodamputationer på grund af diabetes forebygges med grundlæggende behandling og pleje.

Det er vigtigt at gøre alt for at forhindre skader på dine fødder. Sårene tager lang tid at helbrede og kan føre til svære infektioner. Vær konsekvent med din pleje, for risikoen er stadig høj, selvom der ikke er nogen sår eller synlige symptomer.

Følg de her plejeråd:

Tjek dine fødder hver dag

Fodmassage.

Tjek dine fødder dagligt for at holde øje med eventuelle abnormiteter, der kræver særlig behandling. Selvom der ikke er et indlysende problem, er det vigtigt at bruge tid til at se på dine fødder.

Pas på symptomer som:

  • Sår eller mavesår
  • Revner
  • Deformiteter
  • Blå mærker eller betændte årer

Vask og desinficer

En af de grundlæggende vaner for at reducere risikoen for fodinfektioner er at vaske dine fødder hver dag. Gør dette med produkter, der hjælper med at desinficere dem.

Når du vasker dine fødder, fjerner du bakterier, svampe og andre mikroorganismer. Som du kan forestille dig, kan disse forårsage mere alvorlige problemer, hvis der opstår sår.

 

Læs også: Hjemmelavede hygiejneprodukter: Fem opskrifter du skal prøve

 

Undgå at ryge

Kvinde knækker sin cigaret

Tobak er en af de faktorer der kan fremskynde indsnævring af arterierne. Alle diabetespatienter bør undgå rygning.

De toksiner, der findes i cigaretter, påvirker iltforsyningen til dine fødder. De kan også bidrage til komplikationer på grund af manglen på blodgennemstrømning.

Brug fugtighedscreme

Brug fugtighedscreme til beskytte huden. Dine fødder er ekstra følsomme, hvis du har diabetes, men en god fugtighedscreme kan hjælpe med at holde huden sund og stærk.

Brug cremen dagligt for at forhindre revner i din hud, hvilket minimerer risikoen for infektion.

Klip dine negle

Klipper tånegle

Klip dine negle i en lige linje for at forhindre, at de vokser ind i huden. De skal klippes på en måde, der ikke beskadiger huden omkring neglene.

Brug behagelige sko

Brug altid behagelige sko, der giver luft og plads omkring dine fødder. Det er en af de bedste ting, du kan gøre for din diabetiske fod. Det hjælper med at forhindre betændelser og infektioner.

Vælg sko, der er lavet af glatte materialer indeni. Undgå sko, der gnaver eller et meget lukkede, så huden kan trække vejret let.

Læs også: 5 tips for at undgå, at dine nye sko gør ondt

 

Undgå motion, der er hårdt for fødderne

Daglig motion er en af de vaner, der hjælper med at regulere blodsukkerniveauet hos diabetespatienter.

Det er dog vigtigt at sikre, at de valgte aktiviteter ikke er for hårde for dine fødder.

For at forebygge lidelser eller sår er det bedst at vælge aktiviteter såsom:

  • Svømning
  • Cyckling
  • Yoga
  • Pilates

Hvis du har højt blodsukkerniveau er det vigtigt at du plejer dine fødder for at forebygger sår og skader. Snak også med din læge om, hvordan du bedst håndterer din sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.