Policosanol: Er det effektivt til regulering af kolesterol og blodtryk?

Policosanol er blevet undersøgt for sin blodtrykshæmmende og lipidsænkende virkning. Hvor effektivt er det? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Policosanol: Er det effektivt til regulering af kolesterol og blodtryk?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Policosanol er et kosttilskud, der primært stammer fra sukkerrør. Det kan dog også komme fra andre planter som f.eks. hvede. Andre navne for det omfatter “octacosanol”, “1-octacosanol” og “octacosanolalkohol”.

I årevis har dette stof været fremhævet som et supplement til at reducere højt kolesterol og blodtryk. Resultaterne af undersøgelserne er imidlertid kontroversielle og ufyldestgørende. Virker det virkelig?

Policosanol: En allieret mod forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk?

Til at begynde med er det vigtigt at bemærke, at både forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk kræver en medicinsk tilgang. Selv om der findes naturlige formler, der lover at sænke deres niveauer, er det vigtigt at følge kostanbefalinger og råd om motion, medicin og sunde vaner, som gives af en professionel.

Med dette klart, er det værd at bemærke, at der findes kosttilskud som policosanol, der har vist positive virkninger på kontrollen af lipidprofilen og højt blodtryk. Men hvad er dette stof egentlig?

Tja, det er en form for isoleret alkohol, der består af 60% octacosanol. Det indeholder også små mængder af triacontanol, hexacosanol og dotriacontanol.

En undersøgelse rapporteret i Fødevarevidenskab og bioteknologi kaldte det “et veldefineret nutraceutisk middel til styring af kolesterolniveauet i blodet” . Samtidig konkluderede den , at det har potentiale som en allieret mod hyperkolesterolæmi. Hvad siger forskningen ellers?

Kolesterol i blodet

Policosanol: Fordele mod kolesterol

I flere årtier er policosanol blevet undersøgt for sit potentiale til at sænke et højt kolesterolniveau. I denne henseende har forskningsresultaterne været kontroversielle. Mens nogle støtter dets virkninger, antyder andre, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation. Lad os se nærmere på det.

En undersøgelse rapporteret i Lægemidler inden for F&U fandt ud af, at policosanol indtaget på lang sigt kan sænke høje niveauer af totalkolesterol og dårligt (LDL) kolesterol, mens det øger niveauet af godt (HDL) kolesterol hos patienter med forhøjet blodtryk og type II hyperkolesterolæmi.

Lignende resultater blev rapporteret i forskning, der blev delt i International Journal of Clinical Pharmacology Research , hvor doser på 20 mg/dag og 40 mg/dag var nyttige til at sænke det dårlige (LDL) kolesterol med 27,4% og det samlede kolesterol med 28,1%.

I en undersøgelse i Molecular Nutrition and Food Research hedder det, at de kombinerede resultater understøtter policosanolens lipidsænkende virkninger. Alligevel er der behov for flere beviser for at bekræfte dets effektivitet.

Og hvordan virker policosanol? Jo, ifølge hypoteserne mindsker det produktionen af kolesterol i leveren og øger nedbrydningen af dårligt kolesterol (LDL) for at forhindre dets ophobning. I øvrigt stimulerer det funktionerne af det gode kolesterol (HDL ) og mindsker blodpladeaggregationen.

Undersøgelser mod effektiviteten

Forskning, der blev delt gennem Journal of the American Medical Association, observerede ikke fordelene ved policosanol hos patienter med hyperkolesterolæmi eller kombineret hyperlipidæmi. Ifølge resultaterne hjalp stoffet ikke til at sænke høje kolesterolniveauer, selv når det blev brugt i høje doser.

Harvard Medical School offentliggjorde artiklen Policosanol: En sød ingenting mod højt kolesterol, hvori den sætter spørgsmålstegn ved kosttilskuddets effektivitet. Ifølge deres argumentation er problemet med påstandene om dette stof, at de understøttes af forskning udført af et laboratorium på Cuba, der distribuerer det kommercielt.

Policosanol: Fordele mod forhøjet blodtryk

Brugen af policosanol er positivt forbundet med at sænke forhøjet blodtryk. En undersøgelse, der blev rapporteret i Complementary Therapies in Medicine, viste, at policosanol har potentiale til at sænke både det systoliske (SBP) og det diastoliske (DBP) blodtryk. Der er dog behov for flere undersøgelser for at bekræfte dette.

Person får målt blodtryk

Mulige risici og bivirkninger

Oralt indtag af policosanol anses for sikkert for de fleste raske voksne. Der er dog rapporteret om milde bivirkninger, herunder hovedpine, fordøjelsesbesvær, udslæt, svimmelhed, søvnbesvær og vægttab.

Den foreslåede dosis er 5 til 80 mg pr. dag i op til 3 år. Efter dette tidspunkt er virkningerne ukendte.

Til dato er sikkerheden ikke blevet fastslået i befolkningsgrupper med særlige forhold, såsom graviditet, amning og personer med medicinske tilstande, der er under farmakologisk behandling. Derfor anbefales det ikke i alle disse tilfælde.

Det bør ikke tages samtidig med antikoagulerende lægemidler, insulin eller lægemidler mod kolesterol eller blodtryk. Det bør heller ikke tages sammen med levodopa, et lægemiddel, der anvendes mod Parkinsons sygdom. Andre mulige interaktioner kan forekomme med hvidløg, ginkgo eller E-vitamintilskud.

Du er måske også interesseret i: Hvad bruges Levodopa til?

Hvad skal vi huske på om dette tilskud?

Policosanol er et tilskud fremstillet af sukkerrør og hvede. I årevis er det blevet distribueret på markedet som en mulighed for at støtte sænkning af højt kolesterolniveau og højt blodtryk. Men de undersøgelser, der taler om disse egenskaber, har givet blandede resultater.

Det er vigtigt at indse, at der ikke findes nogen mirakelformel til at reducere hyperkolesterolæmi eller forhøjet blodtryk. Disse sygdomme kræver på grund af deres kompleksitet en medicinsk tilgang. Således bør hverken policosanol eller andre kosttilskud erstatte den behandling, der er ordineret af en fagperson.

Det kan interessere dig ...
Kolesterol: 9 strategier, der kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kolesterol: 9 strategier, der kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet

I denne artikel lærer vi dig 9 strategier til at sænke kolesteroltallet, så du har mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme. Læs med!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lee, JY., Choi, HY., Kang, YR. et al. Effects of long-term supplementation of policosanol on blood cholesterol/glucose levels and 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme a reductase activity in a rat model fed high cholesterol diets. Food Sci Biotechnol 25, 899–904 (2016). https://doi.org/10.1007/s10068-016-0147-y
  • Castaño G, Más R, Fernández JC, Fernández L, Illnait J, López E. Effects of policosanol on older patients with hypertension and type II hypercholesterolaemia. Drugs R D. 2002;3(3):159-72. doi: 10.2165/00126839-200203030-00004. PMID: 12099160.
  • Castaño G, Mas R, Fernández L, Illnait J, Gámez R, Alvarez E. Effects of policosanol 20 versus 40 mg/day in the treatment of patients with type II hypercholesterolemia: a 6-month double-blind study. Int J Clin Pharmacol Res. 2001;21(1):43-57. PMID: 11708574.
  • Berthold, H. K., Unverdorben, S., Degenhardt, R., Bulitta, M., & Gouni-Berthold, I. (2006). Effect of Policosanol on Lipid Levels Among Patients With Hypercholesterolemia or Combined Hyperlipidemia. In JAMA (Vol. 295, Issue 19, p. 2262). American Medical Association (AMA). https://doi.org/10.1001/jama.295.19.2262
  • Gong, J., Qin, X., Yuan, F., Hu, M., Chen, G., Fang, K., Wang, D., Jiang, S., Li, J., Zhao, Y., Huang, Z., Dong, H., & Lu, F. (2017). Efficacy and safety of sugarcane policosanol on dyslipidemia: A meta-analysis of randomized controlled trials. In Molecular Nutrition & Food Research (Vol. 62, Issue 1, p. 1700280). Wiley. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700280
  • Heart Beat: Policosanol: A sweet nothing for high cholesterol. (September 1, 2006). Harvard Medical School.  https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Heart_Beat_Policosanol_A_sweet_nothing_for_high_cholesterol
  • Askarpour M, Ghaedi E, Roshanravan N, Hadi A, Mohammadi H, Symonds ME, Miraghajani M. Policosanol supplementation significantly improves blood pressure among adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:89-97. doi: 10.1016/j.ctim.2019.05.023. Epub 2019 May 23. PMID: 31331588.

[object Object]