HDL- og LDL-kolesterol: Alt, hvad du behøver at vide

HDL- og LDL-kolesterol er blevet velkendte udtryk, da de er meget vigtige for sundheden. Læs videre for at lære alt om dem!
HDL- og LDL-kolesterol: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 09 august, 2022

Patienter med hjerteproblemer taler ofte om HDL- og LDL-kolesterol. Enhver, der har haft et hjerteanfald, ved, at de skal øge nogle blodværdier og sænke andre for at beskytte deres hjerte.

Det er dog ikke kun hjertepatienter, der kender disse udtryk. Verdensomspændende forebyggelseskampagner har givet pote, da flere mennesker nu forstår, hvordan kolesterol virker, og dets virkninger på arterierne.

Både HDL- og LDL-kolesterol er dele eller portioner af kroppens samlede kolesterol. De er fedtstoffer, som cellerne har brug for til stofskiftet. Derfor behøver vi ikke at fjerne kolesterol helt, men i stedet kontrollere det.

Baseret på det, der kan måles i en blodprøve, inddeles kolesterol i tre kategorier:

 • HDL. Det fedt, der renser arterierne uden at tilstoppe dem. Det er kendt som det “gode” kolesterol.
 • LDL. Det er den type, der aflejrer sig på arterievæggene. Det er kendt som det “dårlige” kolesterol.
 • Triglycerider. Et bestemt fedtstof, der findes i celler og i blodet, og som varierer afhængigt af en persons kost.

Det samlede kolesterol er summen af HDL- og LDL-kolesterol.

Hvad er HDL-kolesterol?

Som vi allerede har forklaret ovenstående, er HDL- og LDL-kolesterol ikke det samme. Det såkaldte “gode” kolesterol eller HDL-kolesterol (high density lipoprotein) bærer dele af fedt fra forskellige dele af kroppen til leveren. Det “renser” med andre ord arterierne.

Du bør søge at forhøje det, da en højere andel af HDL sikrer en bedre funktion af hjerte-kar-systemet. I modsætning til hvad man normalt tror, skal du hæve niveauet af dette kolesterol.

Desværre kan brugen af visse lægemidler på grund af kroniske lidelser reducere dette stof. For eksempel sker dette næsten uundgåeligt for dem, der tager betablokkere. Benzodiazepiner og progestogener, blandt andre lægemidler, påvirker også HDL-kolesterolniveauet.

HDL- og LDL-kolesterol behandles på samme måde, da det, der øger det “gode” kolesterol, generelt har en tendens til at sænke det “dårlige” kolesterol. Ikke desto mindre er tobak kendt for at påvirke HDL mere end LDL.

Læge taler med patient om hjerte
Kardiologer mener, at det er vigtigt at kontrollere kolesterolniveauet.

Læs videre for at få mere at vide: Myter om kolesterolsænkende kost

Hvad er LDL-kolesterol?

LDL står for low density lipoprotein, almindeligvis kendt som “dårligt” kolesterol. Det er skadeligt, fordi det har en tendens til at sætte sig på arteriernes indervægge og blokerer for blodgennemstrømningen.

Dette kolesterol kan forårsage åreforkalkning. Åreforkalkning indeholder fedt, som dette lipoprotein bærer derhen. Kardiologer insisterer på at sænke dets biokemiske værdier for at forebygge hjerteanfald og hjertekrampe.

I sidste ende er højere LDL-kolesterolniveauer forbundet med en lavere iltgennemstrømning til vitale organer. Når åreforkalkning brister efter at have nået sit bristepunkt, opstår akutte begivenheder.

Med hensyn til tal fra laboratorietests:

 • Mindre end 100 milligram pr. deciliter (mg/dL) LDL er sundt
 • Op til 130 milligram pr. deciliter er acceptabelt
 • Højere niveauer er risikabelt, og risikoen stiger endnu mere, hvis de er over 190

HDL- og LDL-kolesterol: Øg HDL og sænk LDL

Du kan træffe visse forebyggende foranstaltninger for at øge HDL-kolesterolet og sænke LDL-kolesterolet. Dette er ikke udelukkende forbeholdt hjertepatienter, men bør være en rutine for alle for at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

De vigtigste punkter er følgende:

 • Vægtkontrol. En overvægtig person kan ud over risikoen for hjertesygdomme, der er forbundet med fedme, lide af forhøjede LDL-kolesterolniveauer. Den gode nyhed er, at en sænkning af kropsmasseindekset også reducerer det “dårlige” kolesterol.
 • Motion. I modsætning til en stillesiddende livsstil øger motion HDL-kolesterolet. Motion forbruger kropsfedt for at producere den energi, som musklerne har brug for. Dette fjerner cirkulerende kolesterol fra arterierne, hvilket hjælper med at rense dem.
Person vejer sig
Kontrol af kropsvægten er en del af de foranstaltninger, du kan træffe for at sænke det dårlige kolesteroltal.
 • Sunde fødevarer. Selv om kosten er vigtig for at kontrollere kolesterol, er den ikke afgørende, som eksperter tidligere har troet. Undersøgelser om middelhavskost tyder på, at ernæringsmæssig balance stimulerer HDL-kolesterolets arbejde og får det til at transportere fedt mere effektivt. Ligeledes øger et overdrevet forbrug af mættet fedt LDL-kolesterol over et acceptabelt niveau.
 • Tobak. En af de mange negative virkninger af rygning er, at det reducerer HDL-kolesterolniveauet.

Kontrollér niveauerne af HDL- og LDL-kolesterol for at leve et bedre liv

En stillesiddende livsstil og de ultraforarbejdede fødevarer, du spiser, påvirker blandt andet din livskvalitet. Det hurtige liv, vi har, påvirker det gode helbred.

Derfor skal du gøre en indsats for at ændre dine vaner, øge HDL og sænke LDL. På den måde vil du leve et længere og bedre liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Echeverría, Guadalupe, and Attilio Rigotti. “Impacto de la dieta mediterránea sobre las lipoproteínas de alta densidad.” Revista chilena de cardiología 36.2 (2017): 136-143.
 • Cordovilla, Darwin O., Laura Llambí, and Selva Romero. “Tabaquismo y niveles de colesterol HDL en pacientes que asisten a una unidad de prevención secundaria cardiovascular.” Revista Uruguaya de Medicina Interna 4.1 (2019): 23-31.
 • Zárate, Arturo, et al. “Colesterol y aterosclerosis. Consideraciones históricas y tratamiento.” Archivos de cardiología de México 86.2 (2016): 163-169.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.