8 prydplanter, der vokser i lerjord

For at prydplanter kan klare sig bedre i lerjord, er det nyttigt at have kunstig dræning og at tilsætte kalk for at opløse klumper.
8 prydplanter, der vokser i lerjord

Sidste ændring: 10 april, 2023

Lerjord kan være et ideelt sted at plante prydplanter, så længe du tilpasser deres tilstand og giver dem et behageligt levested. Denne jordtype er bestemt ikke venlig over for alle arter, men det er også sandt, at nogle få buske og blomster trives i den.

Ved første øjekast ser tung jord (et andet navm for jordtypen) ud til at være dehydreret, skrøbelig og skør. Men med korrekt dræning og specielle gødningsstoffer opnår du en jord til havearbejde og gartneri.

Selvfølgelig er det nødvendigt at vælge visse planter og give dem relevant pleje. Hvilke sorter taler vi om? Nedenstående afslører vi dem.

Egenskaber ved lerjord

Lerjord er rødlig og revnet. Det vigtigste kendetegn er dets lerindhold, som er større end silt og sand, som er de andre bestanddele af en tung jord.

De holder på vandet, men deres “mikroporer” har en tendens til at blive mættet, hvilket forstyrrer ventilationen og forårsager vandmætning.

Et kapitel i bogen Advances in Agronomy kommenterer denne type jords egenskaber, såsom behovet for kalk, dens hævelse, når den er våd, og dens krympning, når de tørrer.

De nævner også den forsinkede opvarmning om foråret, fugtighed om vinteren og evnen til at forhindre, at planterne lider under tørke, selv om jorden kun forsyner dem med halvdelen af den væske, den lagrer.

Lerjord i havebrug

Lerjord er ikke 100 % egnet til havebrug. Med næringsstoftilførsel kan det dog korrigeres. Kompost, groft sand og diatoméjord fremmer også dens struktur.

I sådanne parceller er det ifølge en artikel fra Utah State University nødvendigt at vande langsomt og over lange perioder, så vandet ikke løber af. De foreslår 2,5 cm vand pr. 30 cm dybde. Når først væsken er kommet ind, tager det lang tid at tørre.

Takket være sit calciumindhold er gips et andet element, som gartnere bruger til at løsne lerets skorpe og tætte tæthed.

Hvad angår luftning, er det muligt at indarbejde grove former for organisk materiale som f.eks. nedbrudt savsmuld og hakkede blade, da de er til gavn for de mikroorganismer, der er vigtige for at omdanne komprimeret jord til frugtbar jord.

Lerhaver er krævende med hensyn til fysisk arbejde. Men blomstringen opvejer anstrengelserne med sin skønhed.

Plantearter, hvis rødder er overfladiske, klarer sig bedst i lerbeplantninger.

Prydplanter, der vokser i lerjord

Dekorative planter, der klarer sig godt i lerjord, er dem, der er tørketolerante, da de ikke kræver, at jorden skal forberedes grundigt i sit øverste lag. Nogle vandplanter egner sig dog til at vokse i lerjord. For eksempel følgende:

  • Papyrus.
  • Japansk lilje.
  • Elefantøre.

Andre dekorative planter, der er perfekte til lerjord, er dem, vi nu vil nævne.

1. Liljer

HortScience oplyser, at liljer, slægten Hemerocallis, foretrækker fugtig jord, men ikke afviser lerjord. De trives i jord med en pH-værdi på mellem 6 og 8, hvilket er ideelt for deres lilla, gule og røde nuancer. De kræver ikke omhyggelig vedligeholdelse. Deres blomster blomstrer kun én dag, hvor de nyder godt af solens gavmildhed.

Lilje blomstrer

2. Aronia

På sumpet ler eller et mere tørt ler udvikler aronia (på forsidefotoet) sig uden problemer . De har ikke brug for konstant vanding, selv om de unge planter af denne art “beder” om vand et par gange om ugen. Alle er næret med kompost.

Bladene er kendetegnet ved deres gyldne, gule og orange nuancer. Deres frugt er et purpursort spiseligt bær. De vokser på store træer eller mellemstore buske.

3. Solsikke

Forskning rapporteret i Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences viser, at tilførsel af visse mængder bor i en lerholdig lerjord fremmer produktionen af solsikke.

Disse blomster, der er berømte for deres pragt og de frø, de giver, overlever i fuld sol og i forhold, der omfatter tung jord. Blandt de arter, der er tilpasset disse afgrøder, kan nævnes den falske solsikke eller Helianthus x laetiflorus, sumpsolsikke eller Helianthus angustifolius og bukkeblomst eller Heliopsis helianthoides.

Solsikke og dens frø

4. Løg

Nogle løg, som f.eks. pæoner og Liatris, overlever i tung jord. Det er nemme planter at dyrke, der blomstrer en gang om sæsonen, midt til sidst på foråret. Disse planter viser forskellige farver, størrelser og former.

5. Asters

Asters , der er veldrænet, fungerer i lerjord og lidt sur jord. Desuden spænder paletten af denne art fra lilla, blå, pink og hvid. De sætter også pris på at stå i fuld sol eller lidt skygge for at blomstre i sensommeren og det sene efterår.

6. Knapbusk

Dens blomster ligner en nålepude, der er slående midt i de frodige grønne blade. De er tilpasset fugtig lerjord samt jord med periodisk hydrering.

7. Håret solhat

Rudbeckia hirta er det videnskabelige navn for håret solhat. Det er en elegant vildblomst og staude, der er velegnet til tung jord. Denne sort af tusindfryd har gyldne kronblade, der omgiver et sort centrum.

De er perfekte til at tiltrække bier og andre bestøvere. Jo mere fugtighed jorden bevarer, jo mere vil de således sprede sig.

Det amerikanske landbrugsministerium bemærker, at denne art trives i lerjord med let til moderat til tør fugtighed. Den skal have en pH-værdi på under 6,8 for at overleve.

Håret solhat kan vokse i lerjord

8. Hortensia

Denne variant af Hydrangeaceae-familien har et ret dekorativt løv, takket være de dybgrønne, ovale blade med savtakkede kanter. Dens blomster er violette, blå og hvide.

Hortensiaer formeres ved stiklinger. De er populære inden for dekoration, er modstandsdygtige over for kulde og har brug for moderat vanding.

University of Georgia bemærker, at disse planter vokser godt i lerjord, og at jorden derfor skal forbedres med hjemmelavet gødning, svampekompost og malet fyrrebarkspåner. Derimod fraråder de at tilføre tørv på grund af den hurtige nedbrydning.

Hvordan forbedrer man kvaliteten af lerjord til dyrkning af prydplanter?

For at prydplanter kan klare sig bedre i lerjord, er det nyttigt at have kunstig dræning og at tilsætte kalk for at opløse klumper. Dette kaldes jordforbedring og består i at bearbejde jorden, indtil den har en let konsistens.

Generelt er det, hvis man planter prydplanter i denne type jord, tilrådeligt at spørge planteskolerne om specifikke eksemplarer til lerområder. Få også råd om den ideelle gødning, og find ud af, om det er en plante, der kræver anden særlig opmærksomhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.