Forskellen mellem knolde, rodknolde og løg

Grøntsager, der vokser under jorden, har mange ernæringsmæssige egenskaber. I dagens artikel vil vi diskutere forskellen mellem knolde, rodknolde og løg i køkkenet og haven.
Forskellen mellem knolde, rodknolde og løg

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Dagens artikel vil forklare forskellen mellem knolde, rodknolde og løg.

Du har sikkert spist kartofler, løg, rødbeder, gulerødder og søde kartofler på et tidspunkt, og du ved allerede, at de alle vokser under jorden. Men er du klar over de mange grøntsager, der vokser på denne måde? Ved du, at de er fyldt med næringsstoffer?

Knolde, rodknolde og løg vokser under jorden og producerer lækre næringsrige fødevarer. Der er dog flere forskelle i deres struktur og dyrkning. For det første er de alle løgplanter.

Den største forskel mellem dem er, hvordan den underjordiske del udvikler sig for at opsamle næringsstoffer. Det kan være en stængel i tilfælde af knolde og løg eller en rod i rodknolde.

Desuden har knolde, rodknolde og løg normalt forskellige former. Løg er mere runde, rodknolde er aflange, og knolde er ikke ensartede. De er ret ens, så folk forveksler ofte deres klassifikation.

Knolde

Det er de tykke stængler på visse planter, og deres funktion er at ophobe næringsstoffer, vand og energi til planten. En artikel fra Universidad Mayor de San Andrés i Bolivia siger, at stedet for domesticering af knolde var de centrale Andesbjerge.

Det kan være derfor, at de er så populære i lande som Peru, Bolivia, Ecuador og Colombia. Ikke desto mindre er mange af dem nu spredt over hele verden. Et eksempel er kartofler.

Underjordiske grøntsager er normalt rige på komplekse kulhydrater, vand og fibre. De indeholder ikke kolesterol, og du skal koge dem for at fordøje dem ordentligt.

Ligeledes er deres bidrag af mineraler som kalium, jern, A-vitamin og C-vitamin fremragende. Deres vigtigste egenskab er deres alsidighed, som gør det muligt at bruge dem i alle mulige retter, enten kogte, most, stegte, ristede og endda som mel.

Eksempler på knolde i haven og i køkkenet

Knolde er meget næringsrige fødevarer, som kan indgå i en afbalanceret kost. Desuden er de normalt billige og nemme at finde. Der findes et stort udvalg af dem, selv om de fleste af dem er en slags ukendte som Oxalis tuberosa og Ullucus tuberous.

 • Kartofler er populære i hele verden og ligger på fjerdepladsen i produktionen efter majs, ris og hvede. Ifølge International Potato Center findes der mere end 4.000 forskellige kartoffelsorter med forskellige farvenuancer, størrelser og smagsvarianter. Den er ret alsidig og god i mange opskrifter. Desuden kan man dyrke den under forskellige forhold.
 • En majroe er en lyserød knold, der minder om et æble. Den er populær i Europa, og bladene er også spiselige. Desuden er den rig på kalium, fibre og C-vitamin.
 • En radise er en grøntsag i korsblomstfamilien og stammer fra Kina, men tilpasser sig godt til forskellige klimaer og er også kuldebestandig. Den modner hurtigt og er nem at dyrke hjemme. Den har også medicinske egenskaber.
Radiser

Radiser indeholder fytonæringsstoffer med dokumenterede sundhedsmæssige fordele, så ernæringseksperter anbefaler indtagelse af dem.

Rodknolde

Disse er tykke rødder, der danner et organ til opbevaring af næringsstoffer.

De er normalt hjemmehørende i tropiske områder. Men de er nu populære i hele verden på grund af deres lækre smag og nemme vækst.

Eksempler på rodknolde i haven og køkkenet

Rodknolde er den mest almindelige type underjordiske grøntsager. De gror blandt andre tyndere rødder, som hjælper dem med at få vand og næringsstoffer.

Desuden kan de overleve længe under jorden, selv om den ydre del af planten forfalder.

De mest almindelige rodknolde:

 • Kassava er en vigtig kilde til kulhydrater for mange mennesker, især i Afrika, Amerika og Asien. Desuden er den hjemmehørende i tropiske klimaer. Desuden er dens skræl brun og det indre hvidt, da de indeholder en masse stivelse. De to mest populære sorter er sød og bitter kassava.
 • Yams er den mest populære rod i verden efter kassava. Folk spiser den normalt i asiatiske, afrikanske og sydamerikanske lande. Den vokser normalt i tropiske områder og har brun skræl. Folk spiser det hvide frugtkød, og grøntsagen er rig på stivelse. Man kan konservere dem i op til seks måneder.
 • Gulerødder er populære grøntsager, der hører til i kategorien af rodknolde med et højt indhold af betacaroten – godt for synet og hudens sundhed. De mest almindelige er orange, men der findes også lilla, røde og gule varianter. Desuden er de nemme at dyrke hjemme og tager ca. tre måneder, før man kan høste dem.
 • Søde kartofler er hjemmehørende i Sydamerika. Der findes forskellige sorter, der spænder mellem hvid, orange, rød, lilla og gul. Deres smag er let sød, deraf navnet. De har et højt indhold af C-vitamin, stivelse, A-vitamin og kalium, hvilket giver dem mange ernæringsmæssige egenskaber. Derudover kan man også spise deres spirer.
 • Arracacha, også kendt som kreolsk selleri eller hvid gulerod, er en rod med en let sødlig smag. Den er hvid eller gul og indeholder stivelse. Den er også populær i Sydamerika og er på grund af sit høje energiindhold meget næringsrig. Derfor anbefaler ernæringseksperter den ikke til overvægtige personer.
 • Roer er meget næringsrige og populære. De findes i forskellige farver, men den mest kendte har en intens rød farve. Deres smag er jordagtig og sød på grund af deres høje sukkerindhold. Faktisk bruger sukkerindustrien dem til at fremstille sukker.

Løg

Et løg er en tyk stængel af planten, der vokser under jorden og fungerer som et organ til opbevaring af næringsstoffer.

De er normalt runde eller ovale og spidse i bunden. De fleste løg har lag, der beskytter dem.

Eksempler på løg i haven og køkkenet

Det vigtigste kendetegn ved løg er, at de holder sig friske i lange perioder. Medicinen har længe udforsket deres mange egenskaber, især hvidløgs egenskaber.

 • Zittauerløget er et grundlæggende løg i verdenskøkkenet, der tilføjer smag til forskellige opskrifter. Du kan spise dem kogt eller rå. Derudover er de rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det bedste er, at de er nemme at dyrke i små haver.
 • Hvidløg bruges ofte til krydderier. Løget er kendt som et hoved og indeholder mange spiselige fed. Dens vigtigste kendetegn er en stærk lugt, som skyldes dens svovlindhold.
 • Fennikel har medicinske egenskaber folk har draget fordel af i lang tid. Alle dele tjener en funktion i traditionel medicin.
Hvidløg

Hvidløg kan hjælpe med at forebygge hjerte-kar-problemer på grund af dets evne til at virke antikoagulerende.

Knolde, rodknolde, løg… og rhizomer!

I modsætning til knolde, rodknolde og løg har rhizomet en struktur, der vokser vandret under jorden, som også ophober næringsstoffer. I modsætning hertil vokser knolde, rodknolde og løg vertikalt.

Rhizomer vokser sidelæns og har flere knopper, hvorpå rødder vokser nedad og spirer med skud opad. De formerer sig således hurtigt.

Nogle eksempler

 • Gurkemeje er hjemmehørende i Indien og er hovedingrediensen i karry. Dens vigtigste egenskab er den gule farve, som folk bruger som madfarve. Man maler og tørrer rhizomet for at pulverisere det. Det har flere medicinske egenskaber.
 • Ingefær er værdsat for sin behagelige aroma og krydrede smag og har antiinflammatoriske egenskaber.

Knolde, rodknolde og løg kan også bruges til pynt

Nu hvor du kender forskellen på rhizomer, knolde, rodknolde og løg og deres anvendelse i køkkenet og haven, bør du vide, at nogle af dem også kan bruges til pynt. De mest kendte er tulipaner, dahliaer, liljer, påskeliljer og gladiolus.

Så hvad venter du på? Tilføj dem til din kost og have i dag!

Det kan interessere dig ...
Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

Vidste du, at egenskaberne fra ingefær og gurkemeje tilbyder et naturligt middel til at lindre dine ledsmerter? Læs mere om det her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.