Radikulopati: Årsager, symptomer og behandling

Oftest kan denne smertefulde sygdom klares med fysioterapi og gode øvelser.
Radikulopati: Årsager, symptomer og behandling
Michelle Torres

Skrevet og kontrolleret af fysioterapeut Michelle Torres.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du mistænker, at du har radikulopati, så er det klogt at gå til lægen. En præcis diagnose er nødvendig for at vælge den rette behandling. Find ud af, hvad der kan forårsage det, og de symptomer du kan kende det på her!

Du har måske hørt ordet “radikulopati” før, men uden at vide hvad det betyder. For at forstå denne lidelse, må du først vide lidt om rygraden.

Rygsøjlen eller rygraden er en knoglestruktur dannet af ryghvirvler, som beskytter knoglerne, og gør det muligt at bevæge sig frit. Ryghvirvlerne har hul i hver side, hvorfra der udgår nerver til forskellige dele af kroppen.

Den del af nerven der kommer ud af ryghvirvlerne, kaldes nerverødder. Radikulopati er sammenpresning af nerven, netop ved nerveroden. Hvad forårsager det? Hvordan manifesterer det sig klinisk? I denne artikel svarer vi på de spørgsmål, og informerer dig om de eksisterende behandslingsmuligheder.

Årsagerne til radikulopati

Kvinde med ondt i ryggen

Det er vigtigt at få klarlagt årsagen til lidelsen, da behandlingen afhænger af det.

Radikulopati kan skyldes:

 • Problemer med skiverne mellem ryghvirvlerne
 • Osteofytter
 • Fortykkelse af ledbåndene i området
 • Spondylolistese
 • Stråling
 • Diabetes mellitus
 • Svulster i området
 • Alvorlig skoliose
 • Meningeal sygdom

Alle disse ting kan formindske den passage, som nerven går gennem, og derved sammenpresse den.

Du bør også læse: Symptomer på cervikal spondylose og naturlig behandling

Symptomer

Da problemet opstår i nerveroden, viser symptomerne sig som regel i den del af kroppen, som hænger sammen med den klemte nerve. Generelt er symptomerne gerne en kombination af:

 • Smerter – i dette tilfælde smerter i nerveroden
 • Slaphed i musklerne, eller besvær med at kontrollere musklerne
 • Øget følsomhed for smerte i området (hyperalgesi)
 • Følelsesløshed og snurren

Smerternes placering afhænger af, hvor radikulopatien sidder:

Cervikal radikulopati

Det er knyttet til den cervikale del af rygraden. Nerverne i dette område kontrollerer musklerne og hudsensiviteten i nakken og armene. Er lidelsern cervikal, vil patienten ofte mærke symptomerne i armene, skuldrene eller nakken.

For eksempel kan tilstanden føre til smerter og svækkelse i underarmen, samt følelsesløshed i nogle af fingrene.

Thorakal

Det har at gøre med den thorakale del af rygraden. Disse nerver kontroller musklerne og hudsensiviteten i ryggen og omkring ribbenene. Nogle gange forveksler læger det med helvedesild. Dette er er den mindst almindelige type.

Lumbal radikulopati

Denne er knyttet til den lumbale del af rygsøjlen. Nerverne i dette område kontrollerer musklerne og hudfølsomheden fra ballerne og hoften og ned til fødderne. Så patienterne mærker symptomerne ved denne lidelse i lænden, hoften, benene og fødderne.

I de mest alvorlige tilfælde kan det ramme kontrollen over lukkemusklen. Hvis sammenpresningen sker ved udgangen af iskiasnerven, er det mest almindelige symptom smerter fra lænden til under foden, via bagsiden af benet. Denne tilstand kaldes iskias.

Gå ikke glip af denne artikel: Har du ledsmerter? Dette er muligvis årsagerne!

Behandling

En fysioterapeut kan ofte lindre smerter

Fysioterapi og øvelser kan være nok for nogle patienter med denne sygdom. Men andre har brug for medicin og andre indgreb.

Lægerne bør i behandlingen fokusere på at løse årsagen til, at nerven sammenpresses. Hvis nerven begynder at fungere korrekt igen, så vil symptomerne forsvinde.

Langt de fleste patienter med radikulopati opnår god virkning ved fysioterapi og øvelser. Men i nogle tilfælde kan patienten have behov for medicin, hvis smerten bliver invaliderende.

Tidsrummet, fra symptomerne begynder og til problemet er løst, kan variere meget fra patient til patient. Det afhænger nemlig af to faktorer:

 • Graden af symptomerne. Hvis patienten har mange smerter, vil lægen først forsøge at lindre dem, og derefter begynde at behandle årsagen.
 • Årsagen til sammenpresningen af nerven. Et brud eller en svulst kan kræve en kirurgisk tilgang, hvilket ændrer den efterfølgende behandling. Desuden varierer tidshorisonten for helingen. Dog kan fagpersonalet behandle et problem med skiverne gennem et godt træningsprogram.

Selvom to mennesker har de samme symptomer, kan de have behov for forskellige behandlinger. Derfor er det vigtigt at få en lægefaglig diagnose. Jo hurtigere årsagen bliver fastslået, jo bedre bliver behandlingen.

Hvis du tror, du måske lider af radikulopati, så tal med din læge, så han eller hun kan vurdere dig, og hjælpe med at finde en behandlingsplan.

Det kan interessere dig ...
Reducer nakkesmerter med disse 4 nemme øvelser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Reducer nakkesmerter med disse 4 nemme øvelser

Reducer nakkesmerter med disse 4 nemme øvelser fra denne artikel. Dit nakkeområde er en af ​​de dele af din krop, der lider mest fra dine daglige r...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.