Regnbuebørn: De babyer, der kommer efter at have mistet et barn

Der er altid ro efter stormen. Og nogle gange, efter en abort, kommer der en regnbuebaby. Vi vil fortælle dig, hvad der gør disse børn så specielle.
Regnbuebørn: De babyer, der kommer efter at have mistet et barn
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 20 september, 2022

At miste et barn under eller efter graviditeten er en af de mest smertefulde oplevelser i livet. For forældrene kollapser verden, og sorgen trænger uundgåeligt ind i deres liv efter denne tragedie. De skal bearbejde denne vanskelige oplevelse på den bedst mulige måde. Men solen står altid op efter stormen, og nogle gange kommer der regnbuebørn.

Selv om dette udtryk ikke er anerkendt af nogen videnskabelig disciplin, bruges det til at henvise til de babyer, der fødes efter en abort eller neonatal død. De ankommer for at forny håbet hos deres forældre og for at fylde deres familier med lys efter det mørke, de har oplevet. Hvis du vil vide mere om dette emne, inviterer vi dig til at læse videre.

Hvem er regnbuebørn?

Baby med regnbue på huen symboliserer regnbuebørn

Udtrykket “regnbuebørn” henviser ikke til nogen videnskabelig kvalifikation. Men det bruges i dag i vid udstrækning om babyer, der fødes efter at have mistet et barn.

Som nævnt er regnbuebabyer dem, der fødes sunde og raske, efter at familien har mistet et tidligere barn. Deres navn er et symbol på håb, fornyet illusion og på nye glæder efter en storm. Og det er netop det, de betyder for deres forældre.

Ifølge nogle åndelige strømninger har disse børn nogle særlige karakteristika:

  • De er kærlige, venlige og medfølende. De er følsomme og bekymrede for deres omgivelser.
  • De har en stor evne til at håndtere deres følelser. De er i stand til at tilgive med stor lethed og hænger sjældent fast i vrede.
  • Regnbuebørn er kreative og beslutsomme. De lærer let og kan nemt udmærke sig på de områder, der interesserer dem.
  • De er fulde af energi, aktive og modige.
  • Man mener, at de normalt fødes i harmoniske og funktionelle familier.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er babysnak, og hvordan er det til gavn for babyer?

Faktisk er der ingen grund til at sætte etiketter på eller sætte børn i bås. De er alle vidunderlige og specielle på hver deres måde, og de ovenstående egenskaber kan simpelthen være karakteristiske for en sund barndom.

Men hvis man holder sig dem for øje, kan det hjælpe voksne med at værdsætte, overveje og forbedre disse undertiden oversete egenskaber hos deres børn.

Regnbuebørn er ikke erstatninger

Dreng leger med et fly

Regnbuebørn kan være meget specielle for dig, men det er vigtigt at huske, at de ikke er en erstatning for deres manglende søskende.

I betragtning af det unikke ved disse børn, der er født efter at have mistet et tidligere barn, er det vigtigt at understrege, at de ikke kommer for at erstatte eller udfylde tomrummet. De er selvstændige mennesker med fuld ret til at udvikle deres individualitet og til at blive set og elsket for den, de virkelig er.

Derfor er det meget vigtigt, at forældrene kan bearbejde deres sorg, før de forsøger at blive gravide igen. Det er almindeligt, at deres omgivelser (venner og familie) opfordrer parret til at få et nyt barn så hurtigt som muligt i et forsøg på at hjælpe dem med at få det bedre, men det er ikke sundt.

Ved at gøre dette nægter vi os selv retten til at føle smerten ved tabet. Vi tvinger os selv til at slette det barn, som var ønsket, forventet og elsket, fra vores historie, selv om det ikke blev født eller ikke levede ret længe. Samtidig fordømmer vi også det kommende barn til at bære visse forventninger og roller og udfylde visse tomrum, som ikke svarer til ham/hende.

Sorgen skal bearbejdes

Den tid, som hver kvinde og hvert par eller familiemedlem har brug for til at bearbejde smerten, kan være forskellig. Men det er vigtigt at respektere denne fase. Man bør give barnet et navn og inkludere ham eller hende symbolsk i familietræet.

Ved at give barnet sin plads, ved at anerkende det og sørge over barnet uden skyldfølelse, uden frygt for fordømmelse og uden at skynde os, åbner vi et sundt rum for det næste barn.

Det er faktisk set, at hvis denne proces ikke gennemføres fuldt ud eller korrekt, kan moderen føle skyldfølelse over at være kommet videre og have fået et nyt barn, når der opstår en ny graviditet. Desuden er det muligt, at disse følelser kan påvirke opdragelsen af dette barn. Det kan begrænse barnet og føre til, at han eller hun bliver overbeskyttet.

Roen efter stormen

Selv om det er en tavs virkelighed, er perinatal død meget mere almindelig, end vi måske tror. Det anslås, at der f.eks. i Spanien årligt dør ca. 2.000 babyer efter 24 ugers graviditet og i løbet af den første måned af deres liv. Vi skal også tilføje aborter til dette tal, som for det meste forekommer i første trimester.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

I mange af disse tilfælde vil der komme en ny graviditet, og det vil skabe blandede følelser. Det er meget almindeligt, at forældrene i disse tilfælde frygter at miste igen, men samtidig føler sig spændte og håbefulde over for dette nye liv.

Heldigvis er graviditeter og fødsler af regnbuebørn i de fleste tilfælde ekstremt helbredende. Når forældrene så endelig får dem i deres arme, kommer der en ro og et lys, som disse forældre så længe har længtes efter efter mørket.

Glæde efter sorg

Smerten over at miste det afdøde barn er frygtelig svær at overvinde. Men regnbuebørn fylder deres hjem med glæde, kærlighed og harmoni.

Hvis du er så heldig at have et af disse særlige børn i dit liv, så fortæl dem deres historie. Fortæl dem om deres afdøde søskende. Forklar dem, hvor meget glæde deres ankomst bragte til familien. Lad dem frem for alt være fri for skyggen af uhelet sorg.

Regnbuebørn bliver ofte lærere i kærlighed, venlighed og glæde. Tillad dig selv ikke kun at nyde at være deres forældre, men også at lære af dem og ledsage dem i deres vækst ved at være følsom over for den renhed, de bringer med sig.

Det kan interessere dig ...
Bange for fosterdød? Sådan kommer du videre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bange for fosterdød? Sådan kommer du videre

Fosterdød er noget af det værste, man kan opleve. Er du bange for fosterdød? Vi forklarer alt om det her, og giver dig den viden, du har brug for.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Inatal. (2022). El duelo perinatal: cifras, causas y la importancia de sentirse acompañado. inatal – El embarazo semana a semana. https://inatal.org/noticias/reportajes/577-el-duelo-perinatal-cifras-causas-y-la-importancia-de-sentirse-acompanado.html
  • da Silva, M. C., & Tachibana, M. (2022). Somewhere over the rainbow: narrativas de mães de crianças arco-íris. Revista da SPAGESP23(1), 44-58.
  • Martos-López, I. M., del Mar Sánchez-Guisado, M., & Guedes-Arbelo, C. (2016). Duelo por muerte perinatal, un duelo desautorizado= Bereavement for perinatal death, unauthorized bereavement. Revista Española de comunicación en salud, 300-309.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.