Hvad er vitaminer til gravide, og hvorfor er de vigtige?

Vitaminer til gravide supplerer en gravid kvindes naturlige kost. Deres funktion er at kompensere for nogle specifikke behov under graviditeten.
Hvad er vitaminer til gravide, og hvorfor er de vigtige?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vitaminer til gravide er en god mulighed for at supplere din kost under graviditeten. Mange gravide har dog spørgsmål om dette, fordi der cirkulerer mange myter og misinformationer.

Det er klart, at en sund kost er den bedste måde at få alle de næringsstoffer, der er nødvendige for graviditeten. Pointen er, at der under graviditeten er behov for nogle vigtige næringsstoffer i større mængder.

Derfor anbefales det stærkt at tage vitaminer til gravide, allerede før man bliver gravid. Hvilke er de bedste? Er de risikable? Alt dette taler vi om her.

Hvad er vitaminer til gravide?

Vitaminer til gravide er kosttilskud, der hjælper med at få de nødvendige næringsstoffer til at sikre, at barnet udvikler sig normalt. Det, de gør, er at supplere en ordentlig kost. De tilfører de daglige vitaminer og mineraler, der er nødvendige under graviditeten.

Det er muligt, at den sædvanlige kost kan komme til at mangle vigtige næringsstoffer, der er nødvendige for en sund vækst hos barnet. Disse kosttilskud er vigtigere hos kvinder, der har nogle helbredsproblemer eller kostmæssige begrænsninger, som i følgende tilfælde:

 • Vegetariske eller veganske kvinder.
 • Laktoseintolerance eller intolerance over for andre fødevarer.
 • Brug af tobak eller narkotika.
 • Spiseforstyrrelser.
 • Problemer med kredsløbssystemet.
 • Tidligere gastrisk bypass.
 • Graviditet med mere end ét barn.

Vigtigheden af vitaminer til gravide

Under graviditeten er der et øget behov for næringsstoffer som f.eks. folinsyre, calcium, jern og omega-3-fedtsyrer. Vitaminer til gravide hjælper med at sikre, at du får alle disse elementer i de rigtige proportioner.

De to vigtigste elementer er folinsyre og jern. Ideelt set bør vitamintilskud til gravide kvinder dog indeholde nogle yderligere elementer.

Fødevarer, der indeholder B9

Fødevarer med folinsyre eller B9-vitamin skal indgå i moderens kost, men det er godt at forstærke indtaget med et tilskud.

Folinsyre

Det anslås, at indtagelse af en passende mængde folinsyre i måneden før undfangelsen og i begyndelsen af graviditeten reducerer risikoen for, at barnet får en neuralrørsdefekt, f.eks. anencefali eller spina bifida, med op til 70 %.

Dette stof reducerer også risikoen for andre fødselsdefekter, f.eks. læbe- og ganespalte og visse hjerteproblemer. Det mindsker endda risikoen for svangerskabsforgiftning.

Den syntetiske version af folinsyre optages bedre af kroppen end den version, der findes i naturlige fødevarer. De fleste prænatale vitaminer indeholder dette element, og det er vigtigt at sikre sig, at dette er tilfældet med den, vi indtager.

Jern

Graviditet kræver et meget højt indtag af jern. Det er svært at få det i tilstrækkelig mængde fra den normale kost.

Vitaminer til gravide hjælper med at kompensere for denne mangel og forebygge risikoen for anæmi. Denne patologi øger risikoen for for tidlig fødsel og lav fødselsvægt.

Du er måske også interesseret i: Sådan kan man vide, om man har anæmi

Calcium

Vitaminer til gravide indeholder ikke altid calcium eller indeholder det i lave mængder. Derfor er det meget vigtigt at få det også fra naturlige kilder. Dette element bidrager til en sund udvikling af knogler, tænder, nerver og muskler, herunder hjertet.

Essentielle fedtsyrer

Kun nogle vitaminer til gravide indeholder essentielle fedtsyrer. Disse omfatter omega-3, DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre).

Alle tre bidrager til udviklingen af barnets hjerne, nervesystem og øjenvæv. Ideelt set bør de fås fra naturlige fødevarer og kosttilskud.

D-vitamin

D-vitamin er vigtigt for at opretholde et afbalanceret niveau af calcium og fosfor hos både mor og barn. Mangel på dette næringsstof øger risikoen for rakitis, unormal knogleudvikling og visse forsinkelser i den fysiske udvikling.

Man formoder, at denne mangel også bidrager til præeklampsi og svangerskabsdiabetes. Det er derfor vigtigt, at vitaminer til gravide indeholder dette element.

Hvornår skal man tage vitaminer til gravide?

Ideelt set bør moderen begynde at tage folinsyre, inden hun bliver gravid. Det skyldes, at barnets neuralrør udvikles i løbet af den første måned af graviditeten. Dette rør udvikler sig til barnets hjerne og rygmarv.

Mange kvinder ved dog ikke engang, at de er gravide, før efter den første måned. Det vigtige er derfor, at de begynder at tage vitaminer, så snart de finder ud af det.

Det ville være ideelt for en kvinde at begynde at tage disse vitaminer, når hun ønsker at blive gravid.

Er der nogen bivirkninger?

De fleste kvinder tåler godt vitaminer til gravide og har ingen problemer med at tage dem. Nogle rapporterer dog om kvalme. Dette opstår, når der tages mere end 30 milligram jern. En større mængde af mineralet irriterer fordøjelseskanalen.

Det ville være bedst at tage vitaminer til gravide sammen med mad eller før sengetid. Hvis problemet fortsætter, skal du kontakte din læge for at få anbefalet et andet tilskud.

Der er også en procentdel af kvinderne, der oplever forstoppelse som bivirkning. Igen er dette jernets skyld. Det bedste er at tage et tilskud med en lavere andel af næringsstoffet og opretholde en kost med masser af fibre, vand og friske fødevarer.

Læge giver kvinde vitaminer til gravide

De bedste vitaminer til gravide vil blive anbefalet af lægen eller jordemoderen. Dette vil være baseret på den enkelte mors medicinske situation.

Tips og anbefalinger ved indtagelse af vitaminer til gravide

Det er lægen eller jordemoderen, der angiver, hvilke vitaminer der er mest hensigtsmæssige for hver enkelt kvinde. Mange mennesker vil gerne give deres mening, men det er en fagperson, der er kvalificeret til at fastslå, hvad der er mest sikkert.

Nogle vitaminer til gravide indeholder planteingredienser. Det er ikke tilrådeligt at bruge disse produkter, da der ikke er nogen forskning, der kan understøtte deres effektivitet eller fuldt ud bekræfte risiciene ved disse komponenter.

Generelt set bør næsten alle mødre tage et dagligt minimumsindtag af følgende komponenter:

 • Folinsyre: 400 mikrogram
 • Jern: 27 milligram
 • Calcium: 1000 milligram
 • D-vitamin: 200 til 600 internationale enheder

Det er ikke tilrådeligt at tage et andet kosttilskud, mens man tager vitaminer til gravide. Medmindre lægen har ordineret det.

Disse kombinationer kan give problemer.

Det er nødvendigt at understrege, at vitaminer til gravide er et supplement til den naturlige kost og ikke en erstatning. Moderen bør følge sin læges ernæringsråd og spise godt på en naturlig måde for at gennemføre graviditeten med succes.

Det kan interessere dig ...
Tag disse 4 vitaminer for at forbedre dit immunsystem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tag disse 4 vitaminer for at forbedre dit immunsystem

At tage disse 4 vitaminer vil forbedre og styrke dit immunsystem. For at øge styrken i dit immunsystem er det meget vigtigt at inkludere fødevarer. • Lindemann, O. (2000). Medicación y suplementos en el embarazo: ¿Son necesarios como tratamiento rutinario? Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (61), 28-30.
 • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
 • America, S. (2017). ¿Qué debe tener en cuenta a la hora de elegir sus vitaminas prenatales? Tori Schmitt, MS, RDN, LD. Compartir.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.