Rekto-sigmoidoskopi: Hvad er det, og hvad er formålet?

Rekto-sigmoidoskopi er en minimalt invasiv og ukompliceret procedure, der gør det muligt at påvise maligne patologier som familiær polypose og tyk- og endetarmskræft tidligt. Få mere at vide om denne endoskopiske undersøgelse her.
Rekto-sigmoidoskopi: Hvad er det, og hvad er formålet?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rekto-sigmoidoskopi er en minimalt invasiv medicinsk procedure, der består i at visualisere enden af tyktarmen ved hjælp af et endoskop. På denne måde er det muligt at undersøge patologier i anus, endetarmen og den sidste del af tyktarmen.

Den indledende diagnose af tyktarmspatologier er baseret på klinisk historie, fysisk undersøgelse og supplerende laboratorieundersøgelser. Denne test er ganske nyttig, da den gør det muligt at tage en biopsi med henblik på undersøgelse af vævet og behandling under særlige betingelser.

Den anses især for at være af største betydning for dens rolle i forbindelse med rettidig diagnosticering af kroniske sygdomme som colorektal cancer og familiær polypose. Er du interesseret i at vide mere om det? Vi fortæller dig i detaljer om dens fordele og anvendelsesmuligheder.

Fordele ved rekto-sigmoidoskopi frem for koloskopi

En koloskopi er en lignende teknik, hvor der på samme måde indføres en endoskopisk sonde i analkanalen. Med denne er formålet dog at undersøge tyktarmens samlede længde.

Og selv om rekto-sigmoidoskopi kun gør det muligt at visualisere den sidste del af tyktarmen, kræver den ikke en forudgående fuldstændig tarmskylning, en særlig diæt eller sedation.

Hvad bruges rekto-sigmoidoskopi til?

Denne procedure gør det muligt for specialisten at visualisere anus, endetarmen og colon sigmoideum, som udgør mere eller mindre de sidste 30 cm af tyktarmen. Den er nyttig til følgende:

  • Påvisning af tilstedeværelsen af en eventuel rektal masse (polypper eller tumorer).
  • Afgørelse af oprindelsen af blødning fra den nedre del af mave-tarmkanalen, især når der er mistanke om anal patologi (f.eks. indre hæmorider).
  • Observation af tilstedeværelsen af divertikler.
  • Når lægerne har mistanke om colitis ulcerosa (en type inflammatorisk tarmsygdom).
  • Lede efter årsager til kronisk diarré med skjult blod i afføringen og andre uregelmæssigheder i tarmbevægelser.
  • Undersøgelse af de ikke-indlysende årsager til kronisk anæmi.
Illustration af rekto-sigmoidoskopi

Opdag mere i denne artikel: 3 infusioner der renser og plejer tyktarmen

Procedure for rekto-sigmoidoskopi

Rekto-sigmoidoskopi udføres ambulant. Den begynder med, at personen ligger på båren på venstre side med bøjede ben. Den perianale region undersøges, efterfulgt af en rektalundersøgelse. Til sidst indføres den endoskopiske sonde.

Der kræves ingen bedøvelse, men det kan være lidt ubehageligt at indføre sonden gennem anus. Den endoskopiske sonde er ca. 1 cm i diameter, den kan være fleksibel eller stiv og har et kamera og en lyskilde i enden.

Under processen gør endoskopet det muligt at identificere bl.a. erosive læsioner, polypper, tumorer og områder med blødninger. Desuden fungerer det som en behandling ved at gøre det muligt at behandle læsioner, tage biopsier eller kauterisere blødende hæmorider. Herefter kan personen fortsætte med sine daglige aktiviteter uden begrænsninger.

Selv om en fuldstændig tarmskylning ikke er påkrævet, anbefales det forud for en rekto-sigmoidoskopi at tømme i det mindste enden af tyktarmen for at lette visualiseringen.

Dette kan gøres ved hjælp af et lavement eller glycerin suppositorier. Det anbefales at anbringe en fire timer før proceduren og endnu en to timer før. Du bør vente mindst 10 minutter, før du går på toilettet.

Der bør ikke indtages fast føde eller væsker i de foregående seks timer. Hvis du tager medicin mod forhøjet blodtryk, skjoldbruskkirtelsygdomme eller glukose, kan du tage den op til to timer før.

Kontraindikationer for proceduren

Proceduren med rekto-sigmoidoskopi er minimalt invasiv, sikker, med sjældne og milde komplikationer. De eneste kontraindikationer er følgende:

  • Akut divertikulitis.
  • Akut myokardieinfarkt.
  • Første trimester af graviditeten (især hvis der anvendes kontraststof).

Særlig pleje

Forud for proceduren bør der udføres en blodkoagulationstest for at reducere risikoen for blødning. Ligeledes skal gastroenterologen vide, om patienten tager medicin, der kan ændre blodkoagulationen, f.eks. aspirin eller antikoagulantia.

I tilfælde af protese eller ændrede hjerteklapper, medfødte hjertefejl eller en historie med infektioner anvendes forebyggende antibiotikabehandling mod bakteriel endokarditis.

Læge undersøger en patients underliv

Bivirkninger af rekto-sigmoidoskopi

Denne procedure kan forårsage en vis smerte, udspilning af maven, kramper i maven og fornemmelsen af luft i maven, som normalt forsvinder inden for få timer.

Mere alvorlige komplikationer, såsom blødning eller utilsigtet perforering af tarmen med endoskopet, er meget sjældne. Blødning er mere almindelig i tilfælde, hvor der er fjernet en polyp eller taget en biopsi.

Forebyggende betydning

I tilfælde af en historie med familiær polypose bør der foretages en screening efter 10-årsalderen for at fastslå, om personen er bærer af sygdommen.

Dette starter med en genetisk test. Hvis disse er negative, bør de udføres ved 18-, 25- og 35-årsalderen for at undgå falske negative resultater. Hvis den genetiske test er positiv, er det nødvendigt at udføre forebyggende rekto-sigmoidoskopi fra puberteten og indtil udviklingen af polypper.

I tilfælde af adenomer og endetarmskræft bør der dog foretages en evaluering hvert 5. år hos personer over 50 år.

Kort sagt er rekto-sigmoidoskopi en minimalt invasiv procedure, der spiller en vigtig rolle i diagnosticering og behandling af tarmsygdomme. Alligevel er den begrænset, fordi den ikke evaluerer hele tarmen, hvilket betyder, at den ikke kan opdage 30 % af kræftformerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.