Sådan renser og styrker du dine bronkier med lægeurter

Vidste du, at timian kan hjælpe med at fjerne bakterier i luftvejene? Ved at drikke urtete to gange om dagen, renser du lungerne og undgår samtidigt betændelse i bronkierne.
Sådan renser og styrker du dine bronkier med lægeurter

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Bronkierne er de rør, der forbinder luftrøret til lungerne. De sørger for at levere ilt til kroppen, og det er derfor, det er så vigtigt, at vi holder dem sunde og i god form. I denne artikel vil vi forklare, hvordan du kan styrke dine bronkier naturligt med lægeurter.

Derfor er dine bronkier så vigtige

Lunger

Bronkierne strækker sig ud i et netværk i lungerne. De forgrener sig ud til de lobare bronkier, indtil de til sidst bliver til de endnu mindre bronkioler. Det er t akket være dem, at vi overhoved kan optage den ilt, der er så vigtig for vores overlevelse og vores sundhed. De skal fungere normalt, for at vi kan udføre vores daglige aktiviteter uden at blive trætte.

Men nogle gange fungerer de desværre ikke normalt. Det kan få os til at hoste og blive trætte. Dine bronkier kan også blive betændte, slimede eller overfølsomme – hvis du for eksempel har astma. Alt dette forværres, hvis vi i forvejen lider af allergi. Der  er rigtig mange sygdomme vores bronkier kan få, og det er derfor vigtigt at passe godt på dem og vide, hvordan man holder dem i god form. Læs videre hvis du vil vide, hvilke urter der er gode for bronkierne.

Urter, der udrenser og styrker bronkierne

1. Ingefær

Et glas med te

 

Ingefær er en rod, som altid er god at have liggende derhjemme. Der er rigtig mange ting, man kan bruge den til. Først og fremmest er det generelt sundt at drikke en kop ingefærte om dagen, men vidste du, at ingefærte også er godt for dine lunger? Der findes en forbindelse i ingefær kaldet 6-gingerol, der styrker bronkierne og lungerne og fjerner slim, mucus, toksiner og mange typer allergener fra dem. Prøv at drikke to kopper ingefærte om dagen, gerne efter et måltid.

2. Timianafkog

Te

 

Har du prøvet et afkog med timian? Det er lækkert og let fordøjeligt. Desuden er det godt for vores lunger og bronkier. Hemmeligheden ligger i den aktive del af en plante kaldet thymol. Thymol hjælper med at rense lungerne og forebygge betændelsestilstande i bronkierne. Den fjerner for eksempel bakterier fra luftvejene. Drik to timianafkog om dagen – en om morgenen og en efter aftensmaden.

3. Amerikansk elm

Te

 

Bare rolig, det er nemt at finde amerikansk elm i naturbutikker. Det er en plante, der primært bruges til at lindre lungeproblemer. Den fjerner slim fra lungerne og reducerer betændelse i irriteret væv. Den forbedrer også generelt vores immunforsvar og hele vores åndedrætsystem. Den er utvivlsomt en af ​​de mest anbefalede urter, og den er faktisk blevet brugt siden oldtiden til behandling af luftvejssygdomme. Du kan endda lave et omslag med den.

4. Rosmarinekstrakt

ekstrakt

 

Rosmarin reducerer betændelse og det kan derfor være en god ide at tage romsarinekstrakt hver dag – lige efter frokost. Det er også en meget fordøjelig infusion og høster stigende popularitet som en simpel løsning til når vi har influenza, eller når vores bryst føles overbelastet med slim. Husk også at drikke masser af væske. Du kan også gnide rosmarinekstrakt på huden. Det beroliger, opfrisker og virker slimløsende.

5. Mullein-urt

Te

 

Denne her urt har du måske ikke hørt om – den er heller ikke så kendt. Men det er egentligt ærgeligt for Mullein er lidt af en superurt. Den lindrer hoste og udrenser luftvejene, så vi kan trække vejret lettere. Den er utroligt effektiv, og du kan finde den i fødevarebutikker i adskillige former: i te poser eller i kapsler. Hvis du bedst kan lide kapslerne, så husk at den anbefalede dosis er 200 mg to gange dagligt. Man kan begynde at mærke forskellen efter ca 10 dage.

6. Anis-og lakridste

Te

 

Denne her te har en ejendommelig, behagelig og original smag. Hvis du blander anisfrø med lakridsrod, bliver den endnu bedre til at reducere slim i lungerne og perfekt til behandling af hoste og astma. Den forebygger også betændelse i luftvejene og bronkierne. Det er en medicinsk behandling, der kan bruges til både børn og voksne.

Du kan sagtens drikke fx to kopper te om dagen – en om morgenen og en om aftenen. Der er altid meget at vælge mellem i din lokale helsebutik, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at komme i gang med nogle gode vaner. Undgå tobak, drik masser af vand, sørg for at få masser af motion og prøv at undgå de mest forurenede områder i din by. Pas på dig selv, og glem ikke at drikke helsete hver dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.