Rillede negle: Hvorfor det sker, og hvordan man behandler dem

Rillede negle er ikke noget at bekymre sig om, i hvert fald ikke i de fleste tilfælde. Du skal blot være opmærksom, hvis der ud over rillerne er andre mærkbare ændringer, eller hvis de falder sammen med nogle yderligere symptomer.
Rillede negle: Hvorfor det sker, og hvordan man behandler dem
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 06 april, 2023

Rillede negle kan være et tegn på et sundhedsproblem. Men de kan også være et tegn på forsømmelse, og du skal bare passe ordentligt på dem. De fleste problemer kan behandles og løses.

Oftest er rillede negle blot en effekt af aldring. Men hvis denne tilstand giver anledning til bekymring eller tvivl, er det bedst at konsultere en læge for at få en mere præcis vurdering.

Rillede negle

Flossede negle

Det er meget nemt at opdage rillede negle: Du skal blot se nøje på dem og tjekke for riller. Det er også vigtigt at kigge efter farveændringer, fortykkelse eller andre buler på overfladen.

Negleriller kan være af to typer: Lodrette eller vandrette. De mest almindelige er de lodrette, som næsten altid er et resultat af alder. De udgør normalt ikke nogen risiko, bortset fra at de undertiden svækker området og fører til skøre negle.

Vandrette linjer på neglene er mindre almindelige og er i nogle tilfælde tegn på et sundhedsproblem. Det er muligt, at det er en virkning af neglepsoriasis, men også af andre sygdomme. Under alle omstændigheder er det i dette tilfælde, ligesom i det foregående, sværhedsgraden og de andre symptomer der er vigtige, frem for rill ens form.

Årsager til rillede negle

Som vi allerede har antydet, kan årsagerne til rillede negle være mange. Nogle af dem er ikke alvorlige og kræver kun nogle få plejeforanstaltninger. Andre har at gøre med mere alvorlige helbredsproblemer. Lad os tage et kig på dem.

Slag

Slag på neglene går ofte ubemærket hen, men de efterlader spor. Oftest bliver de mast, når man lukker en bog eller en dør. Effekten heraf er et blåt mærke og undertiden rillede negle. Det går som regel væk af sig selv, men kan også føre til negledystrofi, som kræver medicinsk behandling.

Aggressiv manicure

Nogle manicureprocedurer kan påvirke neglens struktur. Især kunstige negle. Det er ikke ualmindeligt, at de forårsager en indrykning og skaber en rille. Ligeledes fører brugen af produkter af lav kvalitet eller fjernelse af lak i hånden ofte til fremkomsten af disse vandrette eller lodrette riller.

Keratinmangel

Keratin er et protein, der findes i den overfladiske del af huden, håret og neglene. Forurening, visse eksterne stoffer, utilstrækkelig ernæring eller endog stress kan føre til et underskud af dette og andre proteiner. Hvis dette sker, svækkes neglene, og i mange tilfælde opstår der riller på neglenes overflade.

Aldring

Dette er den mest almindelige årsag til rillede negle. Det er en naturlig slitageproces, der ikke har nogen sundhedsmæssige konsekvenser. Men hvis linjerne ikke blot er riller, men viser en vis farvning, eller hvis overfladen bliver tykkere, er det vigtigt at konsultere en læge.

Ernæringsmangel

Mangel på A- og B-vitamin samt calcium eller zink kan forårsage rillede negle. Udseendet er ru, og der ses ofte hvide prikker eller pletter. Desuden er neglebåndene fortykkede, og neglen bliver skør. I disse tilfælde bør en læge konsulteres.

Svampeinfektion

Svampeinfektioner er mest almindelige på tånegle, men kan også forekomme på fingernegle. Disse sygdomme ændrer neglens form, farve og volumen. Udseendet er tykkere og hårdere, med en gullig farve. Det er almindeligt, at der opstår riller eller ruhed.

Neglepsoriasis

Det anslås, at 80-90 % af personer med psoriasis også har neglepsoriasis. Dette resulterer i rillede negle, samt ændringer i form, størrelse og volumen. Det er også almindeligt, at der dannes buler, og der er misfarvning, som senere bliver gullig eller brunlig.

Rillede negle kan være et tegn på trachyonychia

Trachyonychia er en tilstand, der er kendetegnet ved ru negle. Neglene ser ud, som om de er blevet beskadiget med sandpapir og er ofte rillede. Det kan være et isoleret problem eller være en del af et mere komplekst billede, der omfatter psoriasis, lichen planus eller alopecia areata.

Fordøjelsesproblemer

Selv om det kan virke mærkeligt i første omgang, kan fordøjelsesproblemer også forårsage rillede negle. Disse lidelser forstyrrer absorptionen af næringsstoffer og ændrer udseendet af denne kropsdel. Crohns sygdom, colitis ulcerosa og cøliaki er blandt de tilstande, der forårsager denne tilstand.

Anæmi kan føre til rillede negle

Anæmi indebærer en mangel på røde blodlegemer. En af konsekvenserne kan være rillede negle. Neglenes overflade ser uregelmæssig og uigennemsigtig ud og med tegn på svaghed. I disse tilfælde bør en læge konsulteres med henblik på behandling.

Diabetes

Rillede negle kan også være et tegn på diabetes. Denne sygdom har potentiale til at ændre neglenes vækstproces, hvilket resulterer i udseendet af lodrette riller. Det er vigtigt at bemærke, at andre symptomer såsom overdreven tørst, øget urinproduktion og vægtøgning også er til stede.

Kræft

Det karakteristiske symptom på neglekræft er det såkaldte “Hutchinson-tegn”. Dette er en sort, grå eller brun farvning, der strækker sig rundt om neglen. Det er dog ikke til stede i alle tilfælde. Men det, der er til stede, er ændringer i tekstur og udseende, herunder krusninger, riller, buler osv. Desuden er der som regel en løftning af neglepladen.

Andre tilstande

Negleriller kan være en effekt af andre sygdomme såsom reumatoid arthritis, nyrelideser, perifere vaskulære sygdomme, skjoldbruskkirtelproblemer, fåresyge og syfilis. Derfor er det altid vigtigt at være opmærksom på tilstedeværelsen af riller på neglene.

Løsninger til rillede negle

Rillede negle

Behandlingen af rillede negle vil afhænge af årsagen. Hvis det er et resultat af en systemisk eller anden sygdom, vil behandlingen bestå i at behandle den underliggende sygdom.

Du kan ikke gøre meget for at vende aldringsprocessen. Normalt træffes der kun foranstaltninger til at skjule rillerne med lak eller blid slibning. Hvis problemet stammer fra en infektion, vil der højst sandsynligt blive ordineret svampedræbende piller, cremer eller lak.

Der findes forstærkende lak, som er meget effektive til bekæmpelse af rillede negle. Det er også tilrådeligt at anvende en hærder, enten kommerciel eller hjemmelavet. Det er tilrådeligt at klippe neglene regelmæssigt og ikke at bruge metalfile.

Kontakt din læge, hvis du har rillede negle

Det bedste er at give dine negle et par uger til at hvile efter påføring af kosmetiske produkter på dem. Kunstige negle er ikke tilrådeligt, ligesom brugen af neglelakfjernere, der indeholder acetone.

Det er vigtigt at vaske neglene regelmæssigt og tørre dem meget godt, da fugtighed ikke er praktisk. Hvis der er mærkbare ændringer, såsom meget synlige rillede negle eller ændringer i farve eller udseende, er det tilrådeligt at gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.