Risici, årsager og symptomer ved cor pulmonale

Kronisk obstruktiv lungesygdom er en af de primære årsager til cor pulmonale, men der er adskillige andre. Læs med for at finde ud af mere om konsekvenserne af denne lidelse.
Risici, årsager og symptomer ved cor pulmonale

Sidste ændring: 22 april, 2021

Cor pulmonale er en lidelse kendetegnet ved skade på den højre side af hjertet som en konsekvens af alvorlige lungesygdomme. Det forårsager væskeophobning og progressivt åndedrætsbesvær.

Behandlingsmulighederne er begrænsede, eftersom det er nødvendigt at løse det underliggende problem. Læs med for at finde ud af mere om denne interessante lidelse.

Symptomerne

De afhænger af, hvor alvorlig sygdommen er, og er produktet af både underliggende lungelidelser og de associerede hjertekarlæsioner. Det er derfor gængs hos personer med åndedrætsbesvær (dyspnø) med gradvis indtræden.

Til at starte med kan det opstå under fysisk aktivitet af moderat intensitet såsom at gå lange distancer eller gå op af trapper. Det kan endda ske under hvile i mere alvorlige tilfælde.

Når skaden på hjertekarsystemet begynder, er der hævelse på grund af væskeophobning (ødem) i forskellige dele af kroppen såsom benene. Opblødning af venerne i halsen og forstørrelse af leveren (kongestiv hepatomegali) er også gængse tegn.

Primære årsager til cor pulmonale

Denne lidelse er forårsaget af en lang række sygdomme, der påvirker lungernes korrekte funktion. Det inkluderer både afbrydelse af det vaskulære system og bronkopulmonært væv.

Plastiklunger

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)

Som navnet antyder, involverer denne lidelse progressiv skade på lungerne som et resultat af konstante inflammatoriske reaktioner. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er det en af de primære årsager til dødsfald på verdensplan.

Den vigtigste risikofaktor for udviklingen af det er langvarig rygning og eksponering for forbrænding af biomasse. Det sidstnævnte finder sted, når man laver mad med træ over åben ild.

De primære symptomer på KOL er dyspnø, produktiv hoste og en tendens til infektioner i luftvejene. Skade på lungerne resulterer i en reduceret mængde ilt i blodet og kan kræve permanent iltbehandling.

Der er flere associerede komorbiditeter, hvor cor pulmonale er en af dem. Det forværrer prognosen, eftersom behandling af begge lidelser er svært.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 4 hjemmelavede midler til at styrke dine lunger

Cystisk fibrose

Det er en sygdom med en stærk genetisk komponent, som er mest relevant for lungeområdet på trods af, at den kan ramme flere systemer. Dets primære karakteristiske problem er sekreter, især i slimhinderne, der naturligt produceres i luftvejene.

Som du kan forestille dig, øger det hyppigheden af fatale luftvejsinfektioner såsom dem, der er produceret af Pseudomonas aeruginosa. Skaden er som regel så åbenlys, at cystisk fibrose oftest er diagnosticeret i de første måneder eller år af en persons liv.

Som sygdommen skrider frem, er det gængs for forhøjet blodtryk at udvikle sig i lungerne og føre til hjertesvigt. Der er også et gængs indeks for dødelighed hos børn diagnosticeret med cor pulmonale, ifølge studier.

Sklerodermi

Dette begreb beskriver en gruppe lidelser, som forårsager fibrose og progressivt svigt i næsten ethvert organ. Fibrose er en reparationsproces, der genererer væv uden en specifik funktion.

Dermatologiske reaktioner er de mest hyppige på trods af det faktum, at lungen er et af de mest påvirkede indre organer. Det resulterer i diffus interstitiel lungesygdom og fører også til forhøjet blodtryk i lungerne, som i det tidligere tilfælde.

Fra et epidemiologisk synspunkt rammer sklerodermi typisk kvinder i alderen mellem 30 og 50. Der er ingen definitiv kur, og behandling stiler efter at lindre symptomerne og reducere de associerede inflammatoriske fænomener.

Diagnose af cor pulmonale

Læger bruger en kombination af kliniske og parakliniske elementer til at stille en diagnose. Hjertekarlæsionerne i cor pulmonale påvirker et hulrum, den højre ventrikel, og anatomien refererer til dem som en hypertrofi og udvidelse.

Den førstnævnte involverer en øgning i tykkelsen af væggene i hulrummet, mens den sidstnævnte refererer til en øgning i størrelsen af ventriklen.

Disse kan formodes ved hjælp af en simpel røntgen af brystet og et elektrokardiogram. Det bekræftes derefter med et ekko-sonogram eller via MR-scanning.

Forhøjet blodtryk i lungerne, der opstår til at starte med, bliver bekræftet ved højresidig hjertekatetisering. Denne teknik består af at indføre en tynd slange gennem en vene enten i lysken, armen eller halsen. Teknikeren vender den, så den kan nå den højre side af hjertet for at kunne måle trykket.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hvad er en knude i lungerne helt præcis?

Tilgængelige behandlinger

Barn med iltmaske på

Behandling er kompliceret hos de fleste patienter, hvilket forklarer den associerede høje dødelighed. Eftersom cor pulmonale er sekundært for en anden lidelse, involverer den mest effektive tilgang at elminere eller fjerne de faktorer, som forårsager skade på hjertekarsystemet.

Det kan være umuligt i alvorlige tilfælde og kan kræve en lungetransplantation.

Afhængig af patientens kliniske kontekst er der lægemidler til at lindre symptomerne, der vedrører væskeophobning. Vanddrivende midler er nyttige, selvom der er nogle kontraindikationer, som lægen skal vurdere.

Der er mange lægemidler til at behandle forhøjet blodtryk i lungerne (såsom vasodilatatorer). De er ikke særlig effektive til sygdomme, der genererer cor pulmonale som en komplikation.

Forebyggelse af cor pulmonale

Det er nok at undgå risikofaktorer for lungelidelser for at kunne forebygge denne sygdom. Nogle effektive vaner er:

  • Gradvist at stoppe med at ryge.
  • Ikke at tilberede mad ved at bruge brænde.
  • Undgå arbejdsrelateret eksponering for giftige substanser såsom silica, asbest og beryllium.

Cor pulmonale er en alvorlig lidelse, som kræver øjeblikkelig medicinsk evaluering. Tal med en specialist, så hurtigt som muligt, hvis nogen af symptomerne, der er nævnt ovenstående, er til stede. Kardiologer er de professionelle, man bør tale med vedrørende dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barboza M. Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica. Revista Médica Sinergia 2017;2(6):10-14.
  • Doull IJM. Recent advances in cystic fibrosis. Arch Dis Child 2001;85: 62-66.
  • Ferri C, Valentini G, Cozzi F, et al. Systemic sclerosis: demographic, clinical, and serologic features and survival in 1,012 Italian patients. Medicine (Baltimore). Mar 2002;81(2):139-153.
  • Santos L. Fisiopatología de la falla ventricular derecha en la hipertensión arterial pulmonar. Archivos de Cardiología de México 2004;74(S2):53-57.
  • Trad S, Amoura Z, Beigelman C, et al. Pulmonary arterial hypertension is a major mortality factor in diffuse systemic sclerosis, independent of interstitial lung disease. Arthritis Rheum 2006; 54(1): 184-191.
  • Zamora A, et al. Enfermedad pulmonar intersticial en esclerosis sistémica progresiva. Neumología y cirugía de tórax 2006;65(S3):4-14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.