6 risici ved at knuse medicin

Der er nogle personer, der ændrer deres piller for at gøre det nemmere at tage dem. Der er dog nogle risici ved at knuse medicin.
6 risici ved at knuse medicin
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 03 januar, 2023

Det er meget gængs at knuse medicin for at gøre det nemmere at tage piller. Det ændrer dog medicinens integritet, og dermed også dets effektivitet. Man bør ideelt tage medicin uden at ændre på det.

De fleste lægemidler kommer i form af piller eller kapsler. Af den grund vælger nogle mennesker at knuse eller knække dem, hvis de er for svære at sluge.

Hvorfor det ikke er godt at knuse medicin

Mange personer foretrækker at knuse medicin for at gøre det nemmere at tage. Som nævnt i en udgivelseNursing Magazine  er der dog nogle lægemidler, som er lavet til at frigive deres aktive ingredienser i en vis tidsperiode.

Det kan derfor være skadeligt at knuse dem og derefter indtage dem. Er der flere grunde til at undgå at knuse medicin? Læs med for at lære mere.

1. Tab af lægemidlets stabilitet

Problemer med at synke er et gængs problem for ældre. Det er også gængs hos personer med adfærdsforstyrrelser.

I disse tilfælde knuser de pillerne og åbner kapslerne. Dette fører til betydelige ændringer i stabiliteten af de aktive ingredienser.

Det fører også til mulige tab af medicinens effektivitet. Det vil sikkert heller ikke smage særlig godt!

Hele piller på bord, selvom nogle vælger at knuse medicin

2. Fejl i doseringen

Som en generel regel kan man kun knække piller, der er markeret til det. Man kan dog ikke altid være så nøjagtig, når man knækker dem, på grund af deres form, størrelse eller indkapsling.

Hvis du ønsker at opdele en dosering, kan du dog ikke være sikker på, at fordelingen af det aktive ingrediens er det samme i de to halvdele. Du kan tage en forkert dosering og forårsage andre helbredsproblemer.

Der er piller, som er meget små, og en lille forskel i at knække dem kan forårsage, at man går fra den dosis, man har brug for, til en farlig en. Man kan bruge en pilledeler for at gøre det mere præcist, men det kan stadig føre til fejl.

Du vil måske være interesseret i at læse: Sådan læser du indlægssedler i medicinpakker

3. Ændringer i frigivelsen af det aktive ingrediens

Det kan føre til betydelige ændringer i doseringen at knuse medicin. Dette kan påvirke frigivelsen og optagelsen af det aktive ingrediens i lægemidlet. Det kan derudover øge risikoen for bivirkninger eller der kan være problemer i lægemidlets effektivitet.

Der er lægemidler, som har en særlig indkapsling, så ens krop kan optage dem på en bestemt måde. Denne type indkapsling regulerer frigivelsen af den aktive ingrediens, og derfor også lægemidlets handlingsmekanisme. Når man knuser det, ændrer man, hvordan den aktive ingrediens bliver frigivet.

Dette fører også til et ukontrolleret indtag af lægemidlet. Det kan faktisk forårsage en utilstrækkelig dosis eller en overdosis. Derudover kan det endda være giftigt eller har en øget risiko for skadelige bivirkninger.

4. Ændring i optagelsen

Nogle piller har en indkapsling, der kaldes entero. Det sikrer, at medicinen passerer igennem maven intakt, og derefter frigiver den aktive ingrediens i tarmene.

På den måde forhindrer det irritation af mavens slimhinde og effekterne af mavesyre. Mavesyre kan ødelægge den aktive ingrediens eller forsinke begyndelsen på dens handling.

Når man knuser en pille, ændres enterokapslen, og dette kan have negative effekter på, hvordan det virker.  Det kan derudover irritere din mave og forårsage bivirkninger.

Piller på bord

5. Ændringer i dets effekter

Sublinguale piller er lavet til at blive hurtigt opløst, så man kan optage dem hurtigt. Disse lægemidler opløses under tungen for at nå ud i blodbanen på ingen tid. Hvis man knuser en sublingual pille, ændres dets stabilitet og effekt fuldstændig.

6. Risici ved håndtering af lægemidlet, når man vælger at knuse medicin

En anden ulempe ved at knuse medicin er, at det kan blive spredt i luften og indåndet af personen, der håndter dem.

Dette kan være en risikabel situation for personen, der håndter lægemidlet, eftersom nogle lægemidler kan irritere slimhinder. Selv for kvinder, der er gravide eller prøver at blive gravide, er nogle lægemidler fosterskadende (de kan forårsage misdannelser hos fosteret).

Det er bedst at undgå at knuse medicin

En god løsning til at undgå at knuse medicin er ved at lede efter andre typer. Disse alternativer kan gøre behandlingen nemmere uden at skulle gøre noget ved pillerne. På den måde kan man undgå de risici, vi har nævnt ovenstående. Hvis man har nogen tvivl, skal man ikke tøve med at kontakte sin læge eller apoteker.

Det kan interessere dig ...
Etoricoxib: Et antiinflammatorisk stof
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Etoricoxib: Et antiinflammatorisk stof

Etoricoxib hjælper med at reducere ledsmerter og betændelse. Det bruges til behandling af slidgigt, leddegigt, ankyloserende spondylitis og urinsyr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sociedad Española de Farmacia Comunitaria, F. (2009). Farmacéuticos comunitarios revista de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria. Farmacéuticos Comunitarios.
  • Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica? (2011). Farmacéuticos Comunitarios.
  • Catalán, E., Padilla, F., Hervás, F., Pérez, M. A., & Ruiz, F. (2001). Fármacos orales que no deben ser triturados1. Enfermería Intensiva. https://doi.org/10.1016/s1130-2399(01)78032-7

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.