6 typer af risikofyldt fisk, som du aldrig bør spise

Der er visse fisk, der har et højt fedtindhold, hvilket gør det muligt at akkumulere kviksølv, og det bliver til en farlig fødevare for vores helbred.
6 typer af risikofyldt fisk, som du aldrig bør spise

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fisk er en af ​​de sundeste og mest lækre fødevarer i verden, hvilket gør det til en given tilføjelse til vores regelmæssige kost. Det hænger endda ofte sammen med sundhed, hvilket er mere end nok grund til at læger og ernæringseksperter betragter det som en anbefalet fødekilde. I denne artikel vil vi snakke om 6 typer af risikofyldt fisk, som du aldrig bør spise.

Der er dog mange negative ting forbundet med fisk, som de fleste mennesker ikke er opmærksomme på; en af ​​dem er kviksølv.

Kviksølv og fisk

Forskellige typer fisk

Gennem årene har der været forskellige undersøgelser, der bekræfter forekomsten af ​​tungmetaller i fisk. Blandt disse tungmetaller er methylkviksølv en af de helt store (organisk forbindelse, der stammer fra kviksølv).

Det er en væsentlig farlig komponent for mennesker, når vi spiser fisk, der indeholder høje niveauer af det.

Men kviksølv er ikke det eneste der kan påvirke menneskers sundhed. Der er også andre former for skadelige midler til stede i fiskefedt. De er forureningselementer, der kommer fra fiskens miljø.

Objekter som plastik eller stærke kemiske elementer er ansvarlige for at forurene de fisk, der ender på bordet som en “sund” middag.

Endvidere kan den menneskelige krop ikke behandle elementer som kviksølv. Metallet opbygges, indtil det når niveauer, der er farlige for kroppen.

Risikofyldt fisk som du bør undgå at spise

Når vi ved, at der findes visse typer giftige fisk, bør vi også vide, hvilke typer fisk som kviksølv påvirker mest. Vi har listet de mest risikable fisk nedenfor.

Risikofyldt fisk: Rød tun

Roed tun

Rød tun er en af ​​de mest populære fisketyper i fiskeriet, og der findes forskellige arter af den. Taget farerne ved kviksølv i betragtning bør folk ikke spise rød tun regelmæssigt.

Denne advarsel er specielt rettet mod børn og gravide. Vi bør spise denne fisk maksimalt en gang om ugen.

Risikofyldt fisk: Basa

På listen over verdens mest risikable fisk finder vi basa. Den kommer fra Vietnam, og den er blevet populær i mange spisesteder, fordi den er let at spise.

Fordi den ikke har knogler, kan den spises ubesværet. Ligesom en flounder kan du også spise den som en filet; Basa er dog mere økonomisk. På trods af lethed og pris, er den dog ikke særlig ernærings rig. Til at begynde med er basa lav på omega-3 fedtsyrer.

Desuden forurener et pesticid, der kaldes trifluralin, mest basa. Det er et stof, som kan være skadeligt for menneskers sundhed.

Risikofyldt fisk: Pighaj

Pighaj

Denne fisk er en af ​​de mest almindelige fund i det spanske køkken. Den bruges endda som et billigere alternativ til sværdfisk. Men den store størrelse udgør en stor ulempe.

På grund af sin størrelse ophører fedtet med ophobning af cadmium (et skadeligt metal) og kviksølv. Begge metaller har ikke mange sundhedsmæssige fordele at tilbyde, så det er bedst ikke at konsumere dem.

Risikofyldt fisk: Makrel

Man spiser makrel regelmæssigt mange steder, især på restauranter. Trods deres populære forbrug erklærer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) det som en farlig mad.

Denne risikofyldte fisk indeholder en af ​​de højeste mængder kviksølv i sit kød. Med det for øje er det smarteste at undgå makrel, eller i det mindste kun at have det fra tid til anden.

Risikofyldt fisk: Tilapia

Fiskefillet

Hvis den tidligere fisk er almindelig (makrel), hvad kan vi så sige om tilapia? Det er uden tvivl en af ​​de hyppigste fisk på alle niveauer af fiskeri, den kommercielle verden og menneskers forbrug.

På trods af hvor almindelig den er, kan det også være en af ​​de mest risikable fisk for menneskers sundhed. Det bliver værre, tilapia er endda sammenlignelig med svin på grund af dets høje fedtindhold. Det fører til højt kolesteroltal (LDL), eller med andre ord “dårligt kolesterol”.

Med dette i tankerne bør du tilstræbe at spise mindre tilapia, især hvis du har gigt, astma eller hjertesygdomme.

Risikofyldt fisk: Sværdfisk

Ved at udnytte sin større størrelse, ernærer sværdfisken sig på andre mindre fisk gennem hele levetiden. Som følge heraf oplagrer den store mængder fedt, som også kan lagre høje kviksølvmængder.

Taget disse høje niveauer i betragtning, er det bedre at du undgår at spise sværdfisk og holde det helt væk fra menuen.

Hvor meget risikofyldt fisk har du spist?

Det kan interessere dig ...
Sådan slipper du af med candidiasis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan slipper du af med candidiasis

Både forebyggelse og medicin er de bedste måder til at behandle candidiasis på. Generelt set vil du se positive resultater relativt hurtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.