Rocky Mountain spotted fever: Symptomer og behandlinger

Rocky Mountain spotted fever er en potentielt dødelig sygdom, der overføres ved flåtbid. Ved tidlig behandling er prognosen meget positiv.
Rocky Mountain spotted fever: Symptomer og behandlinger
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Rocky Mountain spotted fever (RMSF) er en bakteriesygdom, der overføres af flåter. Rickettsia rickettsii er den sygdomsfremkaldende organisme, en gramnegativ bakterie, der er endemisk i Central-, Nord- og Sydamerika (især i det nordøstlige USA).

Antallet af mennesker, der rammes af R. rickettsii , er steget i de senere år. I USA blev der rapporteret 495 tilfælde i 2000, mens dette tal i 2017 steg til 6248 ramte. Da det desuden er meget vanskeligt at udføre pålidelige serologiske tests, er det i mange af tilfældene ikke helt klart, hvilket agens der er det forårsagende agens.

De første symptomer på Rocky Mountain spotted fever er kraftig hovedpine og høj feber, som ledsages af udslæt på håndled og knæ. Hvis du vil vide alt om denne smitsomme sygdom, skal du læse videre.

Hvad er Rocky Mountain spotted fever?

Rocky Mountain spotted fever defineres som en bakteriel infektion af febril karakter, der er forårsaget af bakterien Rickettsia rickettsii og overføres af forskellige arter af flåter (Amblyomma, Dermacentor m.fl.). Behandlingen er enkel i de tidlige stadier, men hvis den ikke behandles, har den en dødelighed på 80 %.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterer en række meget interessante data for at forstå sygdommens art og udbredelse i USA:

  • Rocky Mountain spotted fever (RMSF) er en sygdom, der er blevet rapporteret nationalt i dette land siden 1920.
  • I dag hører alle kliniske billeder, der ligner RMSF, under den samme kategori: spotted fever rickettsiosis (SFR). Da de ikke kan skelnes serologisk, omfatter dette RMSF, exanthematøs rickettsiose, Rickettsia parkeri og Pacific Coast Tick Fever.
  • Dødeligheden af disse rickettsioser er 0,5 % af alle tilfælde, idet Rocky Mountain fever er den mest dødelige. For RMSF’s vedkommende er ca. 10 % af de kliniske tilfælde dødelige.
  • Disse sygdomme forekommer i alle årets måneder, men sæsonbestemtheden er markant, især i maj-august.

I gennemsnit anslås det, at der er 500 til 2500 R. rickettsii-infektioner om året, men de flåter, der overfører patogenet, findes kun i 20 % af tilfældene. Selv om antallet af tilfælde er steget eksponentielt, er dødeligheden heldigvis lavere, fordi der anvendes passende medicin til behandling af sygdommen.

Flåtbid kan føre til Rocky Mountain spotted fever

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 6 naturlige måder at slippe fuldstændigt for flåter

Årsagerne til Rocky Mountain spotted fever

For at forstå årsagen til Rocky Mountain spotted fever må vi dissekere bakterien og vektoren. Begge dele er afgørende for, at sygdommen kan overføres til mennesker.

Om bakterien

Bakterien Rickettsia rickettsii er en gramnegativ parasitær intracellulær mikroorganisme. Den er et af de mest patogene medlemmer af Rickettsia-slægten og har en markant forekomst på den vestlige halvkugle.

Som det fremgår af webstedet StatPearls, invaderer bakterien, når den først er kommet ind i en vært, det indre af endotelceller, som er de celler, der beklæder den indre overflade af blodkar og kapillærer. Dette resulterer i spredt inflammation, tab af biologisk funktion af interne barrierer og dysfunktionel vaskulær permeabilitet i hele kroppen.

Bakterien kan kolonisere organer som hjerne, hud og hjerte via blodbanen. Af alle disse grunde anses patogenet for at være dødeligt, især hos ældre og immunsvækkede patienter.

Om de flåter, der forårsager sygdommen

Flåter er vektoren, dvs. de fungerer som transportmiddel, der gør det muligt for bakterien at komme ind i værtens blodkredsløb. De vigtigste hvirvelløse dyr, der bærer dette patogen, er Dermacentor variabilis, Dermacentor andersoni og Rhipicephalus sanguineus.

Som anført af Mayo Clinic skal flåten forblive på værtens hud i en relativt kort periode for at overføre sygdommen. I modsætning til andre sygdomme forårsaget af bid er det tilstrækkeligt, at den sidder fast i et par timer, selv om 6-10 timer er normalt.

Det anslås, at 1-3 % af flåter i de områder med den højeste forekomst har denne bakterie i sig. Derfor betragtes denne sygdom som sjælden, da ikke alle bid resulterer i manifestation af sygdommen. Tilfældene stiger eksponentielt om sommeren, når disse hvirvelløse dyr viser deres højeste aktivitet.

Symptomerne på Rocky Mountain Spotted Fever

Som det fremgår af MSD-manualerne , opstår symptomerne 3-12 dage efter flåtbiddet. På grund af tidsintervallet mellem hændelsen og udviklingen af kliniske tegn er der mange patienter, der ikke husker at være blevet bidt i første omgang, hvilket gør den diagnostiske proces endnu vanskeligere.

Efter nogle få dage opstår symptomer som høj feber og alvorlig hovedpine. Mellem den første og sjette dag med feber opstår de berømte røde udslæt på hænder, ankler, fødder og underarme. Petekkier, der dannes ved ekstravasation af erytrocytter, når et kapillær beskadiges, er også almindelige.

Forringet kardiovaskulær permeabilitet og dissemineret inflammation resulterer i symptomer fra centralnervesystemet (CNS). Alvorlig hovedpine, generaliseret forvirring og kardiovaskulær ustabilitet er typiske tegn på denne sygdom.

Mulige komplikationer

Som angivet af U.S. National Library of Medicine og andre kilder er komplikationer meget almindelige, hvis sygdommen ikke behandles i tide. Tredive til firs procent af patienterne dør, hvis de ikke behandles.

Blandt de mest dødelige mulige virkninger af bakterien er følgende:

  • Hjerneskader: Hvis bakterierne vandrer til hjernen, kan der opstå en betændelsestilstand, der kaldes hjernebetændelse (encephalitis). Den er karakteriseret ved hovedpine, feber, træthed og i de værste tilfælde tab af bevidsthed med uoprettelige vævsskader.
  • Hjertesvigt: Bakterierne invaderer endothelet i blodkarrene. Dette kan hindre blodgennemstrømningen og føre til koagulationsproblemer.
  • Endokarditis: Hvis bakterierne når frem til hjertet, kan de forårsage betændelse i dets væv.

Diagnostik og behandling

Som nævnt er det stort set umuligt at skelne mellem forskellige rickettsiainfektioner. Til dette formål udføres der normalt blodprøver på patienten, men disse kan tage flere uger. Hvis den praktiserende læge har mistanke om Rocky Mountain spotted fever, påbegyndes der straks en antibiotikabehandling.

Denne tidlige tilgang har reduceret dødeligheden fra 20 % til 5 % i de seneste år, så ved de første tegn på symptomer er det vigtigt at opsøge en læge med det samme. Det foretrukne behandlingsmiddel er altid doxycyclin.

Stoffet gives oralt, hvis infektionen er mild, men intravenøst, hvis symptomerne er alvorlige. Feberen forsvinder normalt i løbet af de første 3 dage efter behandlingsstart, selv om stoffet uden undtagelse skal tages i 7 dage.

Antibiotika ordineres normalt ikke til personer, der er blevet bidt af en flåt, men som ikke har symptomer. Det skader dog aldrig at anmelde et bid til sundhedspersonalet.

Skilt advarer om flåter i en skov

Forebyggelse af Rocky Mountain spotted fever

Denne sygdom anses for at være sjælden, da kun højst 3 % af flåter har denne bakterie i sig. Der kan dog altid træffes visse forebyggende foranstaltninger, når man går i naturen, f.eks. ved at bære beskyttende tøj, undersøge kroppen efter en gåtur eller bruge insektspray.

Det er også en god idé at afvæbne husdyr og desinficere alle overflader, hvor en hund opholder sig, fra tid til anden. Husk, at Rhipicephalus sanguineus kan overføre sygdommen, og det er den typiske tæge hos tamme hunde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan fjerner du lopper

En sjælden sygdom, der kan helbredes

Rocky Mountain spotted fever smitter ikke, og derfor behøver patienten ikke social isolation. Hvis sygdommen opdages og behandles i tide, er prognosen meget positiv, da praktisk talt alle tilfælde forsvinder inden for 7 dage efter indgivelse af doxycyklin.

Sygdomme som denne understreger behovet for egenomsorg og årvågenhed ved samvær med kæledyr eller ved gåture og udendørs aktiviteter. Det er altid en god idé at gå sammen med en kammerat og undersøge hinanden for flåter sidst på dagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.