Rotator Cuff læsion: Det skal du vide

En rotator cuff læsion forårsager smerter og begrænser skulderens bevægelighed. I denne artikel skal vi se på, hvad det er, og hvorfor det sker.
Rotator Cuff læsion: Det skal du vide

Sidste ændring: 05 januar, 2021

En rotator cuff læsion er en skade, der ofte rammer middelaldrende skuldre. Således er det i øjeblikket en af ​​de førende årsager til skuldersmerter.

Rotator cuff er en gruppe muskler og sener, der forankres i skulderbenene. De er ansvarlige for at holde dette led stabilt og i stand til at udføre alle bevægelser korrekt.

Desværre er skulderen en del af kroppen, der har tendens til atrofi, og dette fører ofte til ubehag. Faktisk er en skade på dette område virkelig deaktiverende og smertefuld. Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du har brug for at vide om rotator cuff læsioner.

Hvad er en rotator cuff læsion?

Denne type skade rammer cirka 4 ud af hver 100.000 mennesker om året.

Du skal bemærke, at dens forekomst stiger med alderen. Faktisk er de fleste mennesker, der lider af det, mellem 50 og 60 år gamle. Generelt sker dette, fordi skaderne på dette led er tæt forbundet med tid og forværring. I modsætning til andre ledproblemer kommer denne type problemer sjældent på grund af slag.

De fleste tilfælde af rotator cuff læsioner forekommer hos mennesker, der kontinuerligt udfører skulderbevægelser i deres arbejde eller fritid. For eksempel har det en tendens til at ses blandt atleter, tømrere og malere.

Hvad er en rotator cuff?

Illustration af rotator cuff læsion

Som vi allerede har nævnt, er din rotator cuff et sæt muskler og sener. De omgiver hele leddet og holder humerus (armbenet) på plads. De giver dig også mulighed for at udføre armbevægelser korrekt, såsom rotation og elevation af armen. Disse muskler er små, men de gør bevægelserne præcise og koordinerede. De er:

  • Supraspinatus.
  • Subscapular.
  • Infraspinatus.
  • Teres minor.

Af alle dem er den, der er mest udsat for skade, supraspinatus senen. Dette er den, der er ansvarlig for den laterale hævning af armen, så bevægelse bliver smertefuld og vanskelig, når der er en skade i den.

Hvad forårsager en rotator cuff læsion?

Normalt forekommer en rotator cuff læsion på grund af slid på senerne på grund af gentagende brug. For eksempel når man løfter tunge genstande eller holder en arm højt i lang tid.

Det kan dog også ske på grund af en pludselig skade. Det er mindre hyppigt, men nogle gange kan et fald eller pludselig bevægelse føre til det. Imidlertid er de risikofaktorer, der er mest relateret til rotator cuff læsioner:

  • Alder. Som nævnt før påvirker denne læsion hovedsageligt personer mellem 50 og 60 år.
  • Visse jobs, såsom tømrerarbejde eller byggeri. Dette skyldes, at det er erhverv, hvor der konstant udføres gentagne bevægelser.
  • Et liv med sport som tennis eller baseball.
  • At have en personlig eller familiehistorik med denne tilstand.

Du kan være interesseret i: Sådan kan du lindre skuldersmerter med naturmedicin

Symptomer på en rotator cuff læsion

Smerter i skulderen

De symptomer, der opstår, afhænger af alvoren af ​​en skade. Imidlertid er det dominerende symptom smerter i skulderen. På samme måde bliver alle bevægelser i dette led begrænset.

Nogle mennesker har hovedsaligt deres problemer ved sengetid. Faktisk finder de det næsten umuligt at sove på den skadede side. Opgaver som hårbørstning, påklædning og endda vaskning bliver også mere komplicerede.

En rotator cuff læsion kan føre til alvorlige komplikationer, hvis den ikke behandles rettidigt. Dette skyldes, at et lem, der ikke er tilstrækkeligt aktivt, ender med at blive yderligere forringet. Således komplicerer det behandling. Hvis dette led ikke bevæger sig nok, kan det ende med at forårsage kronisk forringelse af skulderen.

Du måske kunne lide: Øvelser for skulderbetændelse

Diagnose

Først foretager en læge en fysisk undersøgelse for at diagnosticere en rotator cuff læsion. I løbet af den undersøger de bevægelsesevnen, styrken og smerteniveauet.

Tilsvarende bruger de også ofte komplementære tests, såsom ultralyd eller magnetisk resonansafbildning. Dette skyldes, at ultralyd giver dem mulighed for at evaluere dine sener og muskler, når du bevæger dig. Men bare rolig, det er en overkommelig og ikke-invasiv test.

Konklusion

Som vi sagde i begyndelsen, er en rotator cuff læsion en skade, der ofte rammer middelaldrende mennesker. Det er en virkelig deaktiverende skade, så du bør kontakte din læge så hurtigt som muligt, hvis du har nogle af symptomerne.

Det kan interessere dig ...
11 øvelser til at slippe af med skuldersmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 øvelser til at slippe af med skuldersmerter

Bruge meget tid foran en computer, sove på din side eller løfte vægte er alle årsager til skulder smerter. Læs mere om skuldersmerter her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.