Sådan begynder du at bruge et løbebånd

Den bedste måde at bruge et løbebånd på er ved at skifte mellem korte intervaller med gang og løb. Det kan du læse alt om her.
Sådan begynder du at bruge et løbebånd
Eva María Rodríguez

Skrevet og kontrolleret af Fitness- og yogainstruktør Eva María Rodríguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du tænkt på, hvordan du begynder at bruge et løbebånd? Løb er en glimrende træningsform for hjertets sundhed. Det er dog ikke altid let at komme i gang. En interessant måde at begynde at løbe på er ved at bruge et løbebånd, da det også er en overskuelig måde.

Den grundlæggende anbefaling er, at du starter med at skifte mellem at gå og jogge. Du kan gå i cirka 5 minutter i et godt tempo for at varme op og derefter veksle mellem korte intervaller med løb og gang i 1 til 2 minutter. En halv time er nok de første dage.

Fordelene ved at bruge et løbebånd

Der er ingen tvivl om, at det har mange fordele at begynde at løbe på et løbebånd. De vigtigste er følgende.

Reduceret belastning af led

En af de store fordele ved løb på løbebånd er, at belastningen reduceres i forhold til løb på gaden eller andre udendørs overflader.

Belastningen kan forårsage problemer med ankler, knæ og ryg, fordi fortovet er hårdt. Derudover hjælper det heller ikke at træde forkert, når der er sten.

Et løbebånd har en relativt blød overflade og giver en vis stødabsorbering. Det er også fri for forhindringer, der kan opstå udendørs.

Alt er under kontrol

Løbebåndet giver os mulighed for at have mange parametre under kontrol, såsom hastighed, hældning eller tid brugt på det. Dette giver os mulighed for at tilpasse træningen til hver persons behov i henhold til deres fysiske tilstand.

Sikkerhed og privatliv

Løbebånd er sikre i den forstand, at der ikke vil være nogen forhindringer undervejs, ingen uventede ændringer, glatte områder eller ujævne overflader. Ting eller personer kommer heller ikke i vejen for dig under din træning.

På den anden side giver de privatliv i et lukket rum, derhjemme eller i fitnesscentret, hvilket ikke får dig til at miste koncentrationen eller få det dårligt over dit løb.

Ulemper ved at bruge et løbebånd

Blandt de forskellige ulemper ved løbebånd er følgende.

Det tillader ikke den samme type tilpasning

At løbe udendørs indebærer at træde på områder med forskellige ujævnheder, hvilket giver leddene mulighed for konstant at foretage justeringer for at tilpasse sig terrænet. Dette giver uvurderlige muligheder for at udvikle balance og koordination.

Færre muskler aktiveres

Fordi løbebåndet er motordrevet, skal kroppen mobilisere færre muskler eller gøre det anderledes, end når man løber udendørs.

Faktisk kræver løb udendørs at arbejde mere med hasemusklerne for at afslutte skridtet og løfte foden mod balderne. På løbebåndet arbejder du lårmusklerne meget mere end med hasemusklerne og balderne.

Det kan blive kedeligt

Efter lang tids træning på et løbebånd, eller hvis du vil træne i længere tid, kan løbebåndet blive mere kedeligt end udendørs.

Sådan begynder du at bruge et løbebånd

Det kan virke kedeligt at starte med intervaller, der skifter mellem at gå og løbe, men det hjælper dig med at overvåge dine fremskridt. Du vil gradvist øge varigheden af disse intervaller.

En af de vigtigste færdigheder, der hjælper dig med at mestre løbebåndet, er vejrtrækning. For at din vejrtrækning ikke kommer ud af kontrol, bør du ideelt set starte med at gå, så du kan trække vejret ind, mens du tæller til fire, og ånde ud, mens du tæller til fire.

At gå på løbebåndet hjælper dig ikke kun med at varme dine muskler op, men hjælper dig også med at forberede dig mentalt, da det kræver stor koncentration og koordination, som forskning viser.

Derudover skal du koordinere bevægelsen af armene og føre den arm frem, der er modsat den fod, der træder frem. Dette er vigtigt for gang og vigtigt for løb. Men mange overser det.

Armens bevægelse giver balance og kraft under bevægelse. Ud over at fremme assimilering af denne bevægelse er bevægelse af dine arme, mens du går, også en glimrende måde at træne din overkrop på.

At lære at gå på løbebåndet er også det første trin i at kontrollere din vejrtrækning og tilpasse den til bevægelsen. Husk at indånde, mens du tæller til fire, og ånde ud, mens du tæller til fire. Husk, at hvis du går for langsomt, bliver dette meget svært.

Så vælg en hastighed, der giver dig mulighed for at trække vejret i dette tempo. Det er meget vigtigt, at du tilegner dig god teknik og åndedrætskontrol, før du begynder at løbe.

Nyttige tips til begyndere

Her er nogle nyttige tips til at hjælpe dig i gang med at bruge løbebåndet.

Skift mellem jogging og gang

Når du er klar til at begynde at løbe, anbefaler næsten alle eksperter strategien med at skifte mellem korte intervaller med jogging og gang i 1 til 2 minutter. En af grundene til denne anbefaling er, at den hjælper med at spare energi og opretholde udholdenhed, som undersøgelser viser.

Når du har varmet op, er en god måde at begynde at teste dig selv på ved at skifte mellem 1 minuts jogging og 1 eller 2 minutters gang. Jogging betyder at løbe langsomt med korte skridt.

Ved at starte med en langsom løbetur har du mulighed for at justere din vejrtrækning og teste effekterne af intens træning. Selvom du føler, at du kan løbe hurtigere, er det bedre at skride langsomt frem.

Hvis du synes, det er for anstrengende, skal du reducere joggingintervallerne til 30 sekunder eller mindre, vekslende med gang i 2 minutter eller mere. På de efterfølgende dage kan du reducere tiden, du går, og øge tiden, du løber.

Du kan også prøve at øge hastigheden lidt efter lidt. Det vigtige er, at du lærer at koordinere din vejrtrækning og lytte til din krop uden at miste din koncentration.

For at begynde at bruge et løbebånd er det bedst at glemme musik

Musik er en glimrende allieret, når det kommer til træning, men det kan være kontraproduktivt, når du begynder at løbe ved at veksle mellem gang og løb. Årsagen er meget enkel: Rytmen i musikken er normalt ikke den, du løber til.

Faktisk er det let ubevidst at lade dig selv rive med. Dette kan få dig til at miste koncentrationen.

For at begynde at løbe på et løbebånd er den eneste lyd, du skal bekymre dig om, lyden af dine fødder og din vejrtrækning. Og hvis du er en af dem, der har brug for musik til at dyrke motion, skal du ikke bekymre dig. Når du kan løbe i en længere periode, hjælper musik dig.

Hvorfor er det en god idé at begynde at bruge et løbebånd?

Talrige undersøgelser understøtter det faktum, at løb er en glimrende træningsmetode, både for fysisk og psykologisk sundhed. Lad os se nærmere på det.

1. Løb er godt for dit fysiske helbred

En af de store fordele ved løb er, at det er glimrende for hjertekarsystemets sundhed. I denne forbindelse offentliggjorde tidsskriftet Clinics in Sports Medicine en gennemgangsundersøgelse om aspekterne ved løb, der omhandlede hjertekarsystemet.

Desuden har forskellige undersøgelser fundet ud af, at løb er godt for knoglesundheden.

2. Løb er godt for dit mentale helbred

En af hovedårsagerne til, at folk løber, er, at de har det godt med at gøre det. Faktisk understøtter mange undersøgelser dette.

For eksempel fandt forskning udgivet i 1988 i tidsskriftet Percept Mot Skills om virkningerne af løb og andre aktiviteter på humør frem til, at løbere havde et betydeligt mere positivt humør end personer, der ikke motionerede.

Forskere har også fundet ud af, at udøvelse af fysiske aktiviteter, såsom løb og jogging, er direkte relateret til forbedret selvværd.

Start med at løbe ved at skifte mellem gang og løb

Den bedste måde at bruge et løbebånd på er ved at skifte mellem korte intervaller med gang og jogging. Når du forbedrer din udholdenhed, kan du øge hastigheden på din jogging til løb, samt varigheden af disse hurtige intervaller.

Bliv ikke modløs i starten. Der er lang vej endnu, og de tips, vi har givet, hjælper dig på vej til en sundere livsstil!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lee, D., Pate, R., Lavie, C., Sui, X., Church, T., & Blair, S. (2014). Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal Of The American College Of Cardiology, 64(5), 472-481. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25082581/
 • Miller, R., Marriott, D., Trotter, J., Hammond, T., Lyman, D., & Call, T. et al. (2018). Running exercise mitigates the negative consequences of chronic stress on dorsal hippocampal long-term potentiation in male mice. Neurobiology Of Learning And Memory, 149, 28-38. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29408274/
 • Pedisic Z, Shrestha N, Kovalchik S, et alIs running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine 2020;54:898-905.  Disponible en: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
 •  Rector, R., Rogers, R., Ruebel, M., Widzer, M., & Hinton, P. (2009). Lean Body Mass and Weight-Bearing Activity in the Prediction of Bone Mineral Density in Physically Active Men. Journal Of Strength And Conditioning Research, 23(2), 427-435. doi: 10.1519/jsc.0b013e31819420e1. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2009/03000/Lean_Body_Mass_and_Weight_Bearing_Activity_in_the.12.aspx
 • Cantwell JD. (1985). Cardiovascular aspects of running. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3902253/
 • Strope, M., Nigh, P., Carter, M., Lin, N., Jiang, J., & Hinton, P. (2014). Physical Activity–Associated Bone Loading During Adolescence and Young Adulthood Is Positively Associated With Adult Bone Mineral Density in Men. American Journal Of Men’s Health, 9(6), 442-450. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1557988314549749
 • Lao XQ, Deng H, Liu X, et a (2019). lIncreased leisure-time physical activity associated with lower onset of diabetes in 44 828 adults with impaired fasting glucose: a population-based prospective cohort studyBritish Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/53/14/895
 • Dyer JB, Crouch JG. (1988) Effects of Running and other Activities on Moods. Perceptual and Motor Skills. Disponible en https://journals.sagepub.com/doi/10.2466/pms.1988.67.1.43 
 • Sani, S., Fathirezaie, Z., Brand, S., Pühse, U., Holsboer-Trachsler, E., Gerber, M., & Talepasand, S. (2016). Physical activity and self-esteem: testing direct and indirect relationships associated with psychological and physical mechanisms. Neuropsychiatric Disease And Treatment, Volume 12, 2617-2625. https://www.dovepress.com/physical-activity-and-self-esteem-testing-direct-and-indirect-relation-peer-reviewed-article-NDT
 • Aberg, M., Pedersen, N., Toren, K., Svartengren, M., Backstrand, B., & Johnsson, T. et al. (2009). Cardiovascular fitness is associated with cognition in young adulthood. Proceedings Of The National Academy Of Sciences, 106(49), 20906-20911. https://www.pnas.org/content/106/49/20906
 • Kolb, E., Rezende, E., Holness, L., Radtke, A., Lee, S., Obenaus, A., & Garland, T. (2013). Mice selectively bred for high voluntary wheel running have larger midbrains: support for the mosaic model of brain evolution. Journal Of Experimental Biology, 216(3), 515-523. https://jeb.biologists.org/content/216/3/515

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.