Øget puls under fysisk aktivitet

Øget puls under fysisk aktivitet er normalt. Det er dog vigtigt at passe på advarselstegnene.
Øget puls under fysisk aktivitet
Maria Marin Garcia

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Maria Marin Garcia.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Puls er antallet af hjerteslag per minut. Der er normalt øget puls under fysisk aktivitet. Den normale gennemsnitsværdi i hvile er 60-100 slag/min, selvom den svinger afhængigt af hver krops behov.

Der er forskellige konditioneringsfaktorer under hvile, såsom blandt andet genetik, køn, alder, psykologisk tilstand, fysisk form, kropsholdning, højde, temperatur og rygning. Disse data er nyttige til hurtigt og nemt at finde ud af, hvordan hjertet fungerer. Det giver os også mulighed for at lære intensiteten af den fysiske aktivitet, vi udfører, at kende.

Daglig fysisk aktivitet reducerer hvilepulsen og forbedrer livskvaliteten ved at få os i bedre form. Det hjælper hjertet med at anstrenge sig mindre hver dag, da den er “bedre trænet”. Så hvordan påvirker fysisk aktivitet pulsen? Lad os analysere det.

Hjerterytme

Hvorfor er det øget puls under fysisk aktivitet?

De vigtigste organer, der har indflydelse under fysisk aktivitet, er hjertet og lungerne. De sidstnævnte er ansvarlige for udveksling af ilt (O2) og kuldioxid (CO2). Det får O2 til at øge muskelfunktionen og eliminerer CO2 som organisk affald fra organismen.

Hjertet har ansvaret for at pumpe iltfyldt blod til musklerne for at give dem den nødvendige energi. Det lader derefter det CO2-ladede blod nå lungerne og komme ud.

Musklerne skal arbejde hårdere, når vi træner. Således skal kroppen forbruge O2 og udskille CO2 i større mængder. Det skyldes, at der er en stigning i energibehovet.

Konsekvenser af motion

Kvinde holder plastikhjerte foran sit eget hjerte

På grund af ovenstående er en stigning i pulsen nødvendig for at give musklerne mulighed for at udføre deres aktivitet normalt. Ligesom der er en øget puls, er der desuden også en stigning i antallet af vejrtrækninger. Det hjælper hjertet under fysisk aktivitet.

En hvilepuls er normalt 60-100 slag i minuttet. Det normale antal hjerteslag kan imidlertid variere mellem 120 og 160 slag i minuttet under træning.

Den maksimale hastighed, hjertet kan nå ved maksimal træning, afhænger af alder, og man kan estimere det med denne formel: 220-alder = maksimal puls.

Normale symptomer på øget puls og vejrtrækning under træning

Ifølge processen forklaret ovenstående kan man opsummere, at fysisk aktivitet giver forskellige symptomer i vores kroppe.

  • En person starter en fysisk aktivitet uden at lægge mærke til stigningen i deres puls eller vejrtrækningsmønster.
  • Efter et par minutter kan musklerne krible, og benene kan føles tunge.
  • Vejrtrækningen stiger gradvist, og så er der åndenød, træthed, hoste eller hvæsen.
  • Pulsen er hurtigere og stærkere end normalt. Vi kender det normalt som “forhøjet puls”.
  • Der er en let smerte, trykken i brystet og hjertebanken.
  • Følelsen af ubehag i begyndelsen af fysisk aktivitet kan stabilisere eller endda forsvinde og tillader en person at fortsætte det normalt.

Læs også: Mælkesyre og motion

Hvornår skal du være bekymret?

En ekstrem stigning i pulsen under træning kan være et tegn på hjerteproblemer. Desuden kan sen genopretning af normal puls bagefter også være et tegn på sådanne tilstande.

Den fortsatte stigning i puls kombineret med åndenød kan være et tegn på en lidelse i luftvejssystemet. Af denne grund kan det være en god idé at bruge pulsmålere til at kontrollere hjerteslagene i minuttet. Det er også godt at overvåge vejrtrækning under og efter fysisk træning.

Vær tydelig om dette

Øget puls under fysisk aktivitet er normalt. Det er dog vigtigt at passe på advarselstegnene, der kan indikere hjerte- eller luftvejsproblemer. Kontakt en læge, hvis dette er tilfældet.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du nemt måle en puls
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du nemt måle en puls

At måle en puls kan hjælpe med at diagnosticere hjertekarsygdomme tidligt. Det er en simpel procedure, der kan udføres på forskellige dele af kropp...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.