Sådan kan du behandle og forebygge flåtbid

Flåtbid kan forårsage allergiske reaktioner og endda nogle sygdomme. Lær, hvordan du behandler og forebygger flåtbid i denne artikel.
Sådan kan du behandle og forebygge flåtbid
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 21 august, 2023

Symptomerne på flåtbid varierer fra let ubehag til farlige sygdomme hos både mennesker og dyr. Det er derfor vigtigt at forebygge flåtbid. Flåter er spindlere, der lever i jord, græs, bladstrøelse, buske og træer. De er kendetegnet ved at have otte ben og er røde eller sorte i farven.

For det meste er de sår, som disse insekter forårsager, ikke livstruende. Det pædiatriske tidsskrift Atención Primaria påpeger dog, at der findes mange forskellige typer af flåter, hvoraf nogle kan være bærere af meget farlige sygdomme og infektioner.

Når du går gennem en park, mark eller skov, kan du blive udsat for et bid fra disse insekter, som hopper for at sætte sig fast på huden på et kæledyr eller en person.

Sådan identificerer du flåtbid

Det er muligt at få et inficeret flåtbid og først finde ud af det, når symptomerne viser sig. Der går op til 10 dage efter kontakten, før symptomerne viser sig, og i den periode bliver flåten siddende på dig. Efter fødeperioden svulmer insektet op og har en tendens til at falde til jorden.

De områder af menneskekroppen, som flåter normalt bider, er lysken, omkring og inde i ørerne, armhulerne, navlen, hovedbunden, taljen, balderne og bag knæene. De søger efter varme, fugtige områder, som er svære at se.

Du vil måske finde denne artikel interessant:Bekæmp insekter derhjemme uden giftige kemikalier

Symptomerne på flåtbid

Når flåtbid er harmløse, kan du måske kun bemærke en let rødme og kløe. Ofte er der ikke engang nogen smerte, fordi flåter sprøjter et bedøvende stof ind, når de sætter sig fast i huden.

Følgende tegn afslører tilstedeværelsen af en flåt:

 • Udslæt.
 • Brændende fornemmelse.
 • Blisterdannelse.
 • Kvalme.
 • Feber.
 • Hovedpine og ledsmerter.
 • Betændelse i lymfeknuderne.
Eksempel på et flåtbid

Nogle typer af flåter overfører vira og bakterier og kan forårsage allergiske reaktioner eller alvorlige sygdomme.

Sygdomme i forbindelse med et flåtbid

Selv om der findes uskadelige bid og andre, der kun medfører almindelige infektioner, er der nogle ret sjældne sygdomme, som man ikke bør negligere, hvilket fremhæves i den spanske udgave af Annales Nestlé.

I teksten bemærkes det også, at manglen på forebyggende foranstaltninger, forsinket diagnosticering og behandling er årsag til, at dødeligheden varierer.

De komplekse sygdomme, der opstår som følge af et flåtbid, er normalt følgende:

 • Tularæmi.
 • Anaplasmose.
 • Borreliose.
 • Colorado tick fever.
 • Babesiose.
 • Rocky Mountain spotted fever.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er borreliose den hyppigst forekommende i USA. Det tager mindst 36 timer, efter at insektet har sat sig fast på huden, før man får borreliose, mens andre beslægtede sygdomme kun kræver få minutters kontakt.

Behandling af flåtbid

Hvis man opdager et flåtbid, er det første, man skal gøre, at fjerne flåten fra huden. Brug handsker. En pincet vil også fungere til at gribe fat i den så tæt som muligt på huden.

Mens du lægger tryk på den, skal du trække den opad, mens du skræller den af. Når du har fjernet den, skal du tjekke, at der ikke sidder et stykke af dens hoved eller mund tilbage i biddet. Rengør såret med vand og desinficér med jod eller isopropanol.

Hvad angår insektet, så drukner du det i alkohol og opbevarer det i en lukket beholder. Hvis det er nødvendigt at tage til lægen, skal du tage flåten med. Hvis man kender typen af flåt, kan lægerne lettere ordinere specifikke behandlinger i tilfælde af mere komplekse infektioner.

Du vil måske finde dette interessant: 4 hjemmemidler mod lopper du skal prøve

Sådan kan du forebygge flåtbid

Visse tips og vaner hjælper til at forebygge flåtbid:

 • Sid ikke i tilgroede områder.
 • Brug lukkede sko.
 • Bær tøj med lange ærmer og lange ben.
 • Undgå stier med højt græs.
 • Vask dit tøj i varmt vand efter dage med mulig eksponering.
 • Tjek dine kæledyr.

Hvis du har en gård eller have, anbefaler CDC også, at du foretager ændringer for at gøre dem fri for flåter. I dette tilfælde er det vigtigt ikke at tiltrække f.eks. rådyr, fordi deres flåter bærer sygdomme, der kan skade mennesker. Ud over ovenstående tips er det også muligt at bruge visse kemikalier, der reducerer antallet af flåter.

Advarsel i skov for at undgå flåtbid

Hvornår skal du gå til lægen, hvis du ikke formår at forebygge flåtbid?

Kontakt din læge, hvis du ikke kan få flåten væk. Husk på, at jo længere tid flåten sidder fast, jo større er risikoen for, at den overfører en sygdom. Tegn på alvorlige komplikationer er bl.a. hjertebanken, lammelse af musklerne og vejrtrækningsproblemer.

Men selv hvis du er symptomfri fra starten, eller hvis ubehaget forsvinder, er det bedst at opsøge en læge. Symptomerne kan dukke op efter et par dage eller endda uger, og det er vigtigt at overholde en korrekt behandling, der kan forhindre varige bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.