Sådan kan man behandle nældefeber hos børn

Nældefeber hos børn er alvorligt. Det dukker op, når et barn er eksponeret for et substans, som forårsager allergi. Læs med for at lære mere.
Sådan kan man behandle nældefeber hos børn

Sidste ændring: 30 november, 2020

Det meste af tiden kommer nældefeber hos børn som et resultat af en allergisk reaktion på huden. I dette tilfælde er det ikke typiske røde knopper på bestemte områder på kroppen, men snarere store læsioner, som er fordelt over store områder af huden.

Allergifremkaldende stoffer er dem, der udløser en allergisk reaktion, og de er forskellige for hver person. Et barn kan for eksempel lide af nældefeber på grund af støv, men måske viser deres søskende ikke nogen reaktion på det.

Nældefeber hos børn: De primære symptomer

Som tidligere nævnt refererer nældefeber til en større allergisk reaktion, som optager store områder på huden. Det opstår kort efter, at man har været i kontakt med irriterende substanser, som man kan finde i miljøet, tøj, luften, jorden og hår fra dyr.

Kløe er et af de primære tegn på nældefeber. Det er faktsik en kløe, der er så intens, at den fremtvinger kradsen og endda indebærer en risiko for skade. På den måde kan bakterier trænge ind der og reproducere, hvilket fører til større infektion i området.

Blæner og knopper på huden kan ses, ulig ved andre mildere allergiske reaktioner. Hævelse begynder ikke mange timer efter eksponering, og det er nogle gange øjeblikkeligt (begynder indenfor nogle få minutter). Dette indikerer et muligt allergisk shock.

Størrelsen på det ramte område varierer fra barn til barn. Der kan endda være adskillige dele af kroppen med aktive læsioner på samme tid. Det er gængs i ansigtet, hænder, fødder og lyske. Overkroppen er ingen undtagelse, især ved fødevareallergier.

Der er andre symptomer forbundet med det foruden problemer med huden. Lad os se på, hvad de er.

 • Opkast og kvalme. Det kommer fra de samme indre allergiske processer, som fører til betændelse i slimhinden i maven.
 • Smerter i maven. Nogle gange opstår det sammen med mild feber. Andre gange er det dog på grund af en øgning i tarmperistaltik, som prøver at fjerne allergifremkaldende stoffer, som er kommet ind i tarmkanalen.
Eksempel på nældefeber hos børn

Gængse allergiformer hos børnelæger

Nældefeber hos børn har mange forskellige årsager. Oprindelsen er, som tidligere nævnt, at have været i kontakt med et allergifremkaldende stof. Der er dog individuelle variationer, hvilket betyder, at alle børn reagerer forskelligt på forskellige allergifremkaldende stoffer.

De fleste børn er allergiske over for noget bestemt. Her er nogle af de mest gængse årsager til allergi:

 • Mad. Nogle børn er allergiske over for røde frugter, andre for æg, og nogle er for bestemte krydderier og dressinger. Generelt opdager forældre allergier, når nældefeber opstår efter at have indtaget det allergifremkaldende stof.
 • Insekter. Insektstik er en mulig kilde til allergiske reaktioner. I disse tilfælde bliver det ramte område ekstremt irriteret, og det spreder sig ofte til andre områder også.
 • Pollen fra miljøer. Ved sæsonrelaterede allergier er efterår og forår de værste måneder for børn. Foruden reaktioner på huden har de ofte hoste, nysen, øjne, der løber i vand, og endda bronkospasmer.
 • Infektioner. Foruden symptomerne, som kommer fra det allergifremkaldende stof, er der læsioner på grund af krydsreaktion mellem immunsystemet og cellerne i kroppen. Både vira og bakterier er ansvarlige for denne reaktion.
 • Medicin. Mange børn har allergi over for bestemte lægemidler. Det er vigtigt at være klar over, hvad barnet tager. De fleste indlægssedler har information og advarsler med hensyn til det, eftersom det mange gange ikke er det aktive stof, som producerer allergien, men de hjælpestoffer, som kommes i piller eller saft, som gør, at man kan markedsføre dem.
 • Parfume. Kosmetik og parfume kan være meget irriterende for huden, hvilket er grunden til, at der er mange forskellige typer parfume til børn. Hvis barnets hud er for sart, er der dog sandsynlighed for, at det vil reagere på dem alle.

Sådan behandler man nældefeber hos børn

For det første er nældefeber hos børn ikke altid nemt at diagnosticere. Når det er gjort, er det vigtigt, at sundhedsfagfolk giver allergimedicin til at modvirke symptomerne. På samme måde kan barnet også gøre brug af nyttige hjemmemidler. Denne kombination er glimrende, så barnet kan komme sig hurtigere.

Antihistaminer er meget populære blandt allergimedicin. De fleste personer kan faktisk godt lide at tage diphenhydramin og loratadin i tilfælde af allergi, eftersom de lindrer kløe og mindsker rødme på huden.

Det er dog ikke det bedste valg til børn, eftersom de har tendens til at gøre folk døsige. I ekstreme tilfælde bliver de dog anvendt med påpasselighed ved minimale doseringer.

Hvis allergien spreder sig til mange dele af kroppen, kan det være nødvendigt at tilføje kortikosteroiderDet er vigtigt at tale med en børnelæge, eftersom det er dem, der vil vide, om tilfældet virkelig kræver det.

Når det anvendes i en begrænset periode, bør der ikke være nogen langvarige problemer. Intramuskuløs og intravenøs anvendelse er udelukkende for nældefeber, som udvikler sig til allergisk shock (hvilket er sjældent).

Hjemmemidler

Når det kommer til hjemmemidler, er der mange forskellige muligheder. Tro det eller ej, der er adskillige ingredienser, som kan anvendes til at lave omslag, som lindrer lokale symptomer, især kløe.

Den nemmeste måde at lindre symptomer på allergi er ved at bruge kolde klude.  De lave temperaturer mindsker irritationen og rødmen, hvilket derefter mindsker den allergiske reaktion. Det giver betydelig lindring, hvis man anvender det sammen med antihistaminer og kortikosteroider.

Som forebyggelse er det vigtigt, at barnet undgår alle de allergifremkaldende stoffer, som de reagerer på. Det er også vigtigt at tilpasse soveværelset, hvor barnet, der lider af allergi, sover. Deres værelse skal derfor ikke have gulvtæpper eller stof, som nemt ophober mider. Det er også en god idé at tilføje en affugter for at mindske støv.

I det tilfælde, hvor barnet udvikler nældefeber på grund af fødevarer, skal man blot fjerne det allergifremkaldende stof fra deres kost. For babyer under to år er der substanser (såsom jordbær), som de ikke bør indtage som et forbehold, eftersom de kan være kraftige allergifremkaldende stoffer hos nogle.

Sygt barn plejes af kvinde

Tal altid med en børnelæge

Det er det vigtigste råd her. Nældefeber hos børn forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Af den grund er det vigtigt at tale med en børnelæge. Husk, at en professionel tilgang er essentiel for at kunne kende årsagen og mindske symptomerne i et specifikt tilfælde.

Hvis allergi ofte finder sted, skal man være meget påpasselig med sandsynligheden for allergisk shock. Dette er en nødsituation, som ofte kræver indlæggelse, og man bør gøre alt, hvad man kan, for at undgå det.

Det kan interessere dig ...
Tre naturlige midler mod nældefeber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre naturlige midler mod nældefeber

Nældefeber er en meget almindelig hudsygdom, der giver røde, hævede og kløende udslæt. Men har du nogensinde hørt at der er naturlige midler mod næ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Máspero, Jorge, et al. “GUÍA ARGENTINA DE URTICARIA Y ANGIOEDEMA.” Medicina (Buenos Aires) 74 (2014).
 • Talamantes, Concepción Sierra, Violeta Zaragozá Ninet, and Remedios Alamar Martínez. “Aproximación a la clínica: diagnóstico y manejo de la urticaria.” Enfermería Dermatológica 11.32 (2017): 10-23.
 • Zúñiga, Roberto Velasco. “PROTOCOLOS DIAGNÓSTICOS Y TERAPÉUTICOS EN URGENCIAS DE PEDIATRÍA.” (2019).
 • Hung, Lisa, et al. “Human ex vivo and in vitro disease models to study food allergy.” Asia Pacific Allergy 9.1 (2018).
 • Casanueva, C. Ortega. “Alergia a la picadura de insectos.” PediatríaIntegral (2018): 138.
 • López, José Guadalupe Huerta, Álvaro Pedroza Meléndez, and Enrique López Valentín. “Urticaria crónica en niños. Revisión sistemática.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 29.1 (2020): 16-30.
 • de Miguel, Cristina Salas. “Urticaria, anafilaxia e intoxicación en pediatría.” (2018).
 • de Durana, María Dolores Alonso Díaz. Alergia a los pólenes de ciprés y olivo: fenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Diss. Universidad de Alcalá, 2017.
 • Ferreira, Margarida Silva Vicente. Alergia de contacto a perfumes: 5 anos de experiência de consulta. MS thesis. 2016.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.