Lægemidler, der kan føre til døsighed

Der er en bred vifte af lægemidler, som kan føre til døsighed, og det er meget vigtigt at vide, hvad de er for nogle. Det skyldes, at ved at ignorere det, kan denne bivirkning føre til ulykker.
Lægemidler, der kan føre til døsighed
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er meget gængst at føle sig træt i løbet af dagen, så der er ikke nogen grund til at blive bekymret over det. Man skal dog være opmærksom på dette symptom, hvis man er under en medicinsk behandling. Det skyldes, at nogle lægemidler kan føre til døsighed.

Selvom de fleste sundhedsfagfolk advarer patienter om denne bivirkning, er det vigtigt at være ordentligt informeret om nye lægemidler, du er begyndt at blive behandlet med. Det skyldes, at ved at være ordentligt informeret, kan du undgå komplikationer.

For eksempel, er nogle af de mest anvendte lægemidler, der kan forårsage overdrevet døsighed, benzodiazepiner. Disse lægemidler kan føre til arbejdsulykker og trafikuheld hos patienter, der tager dem og ikke er klar over denne bivirkningDu skal derfor vide, hvad bivirkningerne er, for at undgå ulykker.

Generelle karaktertræk for de lægemidler, der kan føre til døsighed

Kvinde tager sig til hoved

Døsighed er et hyppigt symptom, når man tager medicin. Det rammer faktisk omkring 20% af voksne i udviklede lande. Det kan medføre seriøse konsekvenser, såsom trafikuheld, arbejdsulykker og andre sundhedsmæssige problemer for voksne. Det kan også påvirke en teenagers ydeevne i skolen betydeligt.

Det følgende er nogle af de primære årsager til døsighed i løbet af dagen:

  • Søvnunderskud: Dette er den mest gængse årsag til døsighed. Studier indikerer, at det forringer dine neurobiologiske funktioner betydeligt kun at sove 6 timer i døgnet i 14 dage.
  • Medicin: Døsighed er en af de mest gængse bivirkninger ved medicinbehandling og det kan påvirke det centrale nervesystem.
  • Ulovlige stoffer
  • Obstruktiv søvnapnø

Nedenstående, vil vi se nærmere på nogle af de lægemidler, der kan føre til døsighed. Følg med og tal med din læge om eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Alfablokkere

Disse lægemidler bliver brugt i behandling af forhøjet blodtryk samt i behandlingen af godartede prostatahyperplasi og Raynauds syndrom. Aflablokkere kan være skyld i mindre søvn, døsighed og søvnighed i løbet af dagen.

Benzodiazepiner kan føre til døsighed

Der er mere end 90 forskellige registrerede mærker på omkring 30 substanser, der på nuværende tidspunkt bliver markedsført som angstdæmpende midler, hypnotika og muskelberoligende midler. Lægemidlerne, som hører til familien af benzodiazepiner, er bromazepam, clonazepam, clorazepat, midazolam og lorazepam.

Disse lægemidler mindsker angst og forstærker effekten af et substans kendt som GABA, der er ansvarligt for at hæmme aktiveringen af det centrale nervesystem. Disse lægemidler kan derfor føre til overdrevet søvnighed på grund af de førnævnte effekter.

Du bliver nødt til at være påpasselig, når du skal til at udføre en aktivitet, der kræver al din opmærksomhed, hvis du tager disse lægemidler.

1. generations H1 antihistaminer

Disse lægemidler blokerer H1 histamin receptorer. De afholder derfor histamin fra at binde sig til H1 strukturerne og udløser de gængse effekter for dette substans.

Histamin er et kemikalie relateret til allergi. Når histamin-niveauerne hos en person, der kommer i kontakt med et substans, som de er allergiske over for, stiger, producerer de de velkendte symptomer på sådanne reaktioner. Lægemidler såsom diphenhydramin kan dog også undertrykke det centrale nervesystem og føre til døsighed.

Antidepressiva

Kvinde med piller, der kan føre til døsighed

Ifølge nogle studier, forbedrer beroligende antidepressiva søvnmønstre hos depressive patienter med søvnløshed.

Det kan være af den grund, at forbruget af lavdosis beroligende antidepressiva, såsom hypnotika, hos patienter med søvnløshed, men uden klinisk depression, er steget betydeligt de seneste år. Trazodon og mirtazapin er blandt de antidepressiva, der kan føre til døsighed.

Andre lægemidler, der kan føre til døsighed

Mange lægemidler fører til denne bivirkning foruden dem, vi har nævnt ovenstående. Nu vil vi kort nævne andre lægemidler, som forårsager døsighed. Hav dog i baghovedet, at der findes mange andre derude.

  • Antiemetika
  • Overdrevet indtag af A-vitamin
  • Muskelberoligende
  • Antiepileptika
  • Sovemedicin

Konklusion

Du bliver nødt til at være informeret om medicin, der kan føre til døsighed. Det skyldes, at du kan komme ud for en ulykke, hvis du ikke er klar over disse bivirkninger. Tal altid med en lære om eventuelle spørgsmål, du måtte have om dette.

Mere end noget andet, skal du dog huske, at du aldrig må selvmedicinere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.