Sådan behandler du senebetændelse

Man kan forebygge seneskedehindebetændelse ved at lave nogle afslappende øvelser for muskler og sener og ved at forbedre sin kost. Det er vigtigt at spise madvarer med et højt indhold af magnesium og silicium for at styrke ledbåndende.
Sådan behandler du senebetændelse

Sidste ændring: 22 december, 2022

Senebetændelse er en tilstand som opstår når senerne bliver betændte. Det sker normalt normalt i senerne i hælene og biceps, hvor senens størrelse øges og bevirker at det påvirkede område bliver betændt.

Hovedårsagen til at dette sker er en ensformig gentagen bevægelse imens man sidder i en dårlig stilling eller et bestemt tryk fra ens fodtøj. Normalt forårsages seneskedehindebetændelse af en bestemt hændelse, som fører til at senen bliver betændt, men faktisk kan enhver overbelastning som kommer af at bruge musklen på en forkert måde, føre til seneskedehindebetændelse i det lange løb.

Omkring senebetændelse

Det første tegn på denne tilstand er en smerte i senen når man bevæger sig eller trykker på området. Et andet normalt symptom er problemer med at bevæge leddene.

Den bedste måde, hvorpå man kan lindre symptomerne på senebetændelse er ved at lade området hvile og ikke bevæge den del, der gør ondt. Eventuelt kan man holde området i ro ved hjælp af en slynge. Hvis man oplever problemer i achillessenen, som er den sene, der sidder i hælen, bør man også skifte sit fodtøj ud, eller overveje at få lavet et indlæg.

Senebetændelse er en smertefuld oplevelse

Senebetændelse behandles normalt ved at lindre smerten og nedsætte betændelsen. Hvis det er et meget slemt tilfælde, kan man overveje at bruge en lokal antiinflammatorisk creme eller gel, som man kan smøre direkte på det område, hvor senen er betændt.

Man bør så vidt muligt holde det påvirkede område i ro og påføre varme eller kulde på området for at lindre smerten. Husk på at hvis man har et progressivt tilfælde af senebetændelse, kan det slide senen op. Dette kan gøre så meget skade, at man aldrig kan rette helt op på det. Der er dog mange naturlige måder, hvorpå man kan behandle symptomerne på betændelse i senen og lindre smerten.

Forslag til at lindre smerten

  • At ændre måden, man træner på er den første ting, man bør gøre når man lider af senebetændelse. Man bør ikke lave nogen former for sport, som overbelaster det berørte område. Istedet kan man vælge at skifte disse ud med mere afslappende former for træning, såsom yoga, som kan hjælpe med at reducere smerten, så man holder sig aktiv samtidig med at man holder den betændte sene i ro.
  • Som tidligere nævnt, kan man også påføre varme eller kulde på det berørte område for at lindre smerten. Dette bør gøres i intervaller af 20 minutter, så man altså påfører varme eller kulde i 20 minutter og derefter tager det af i 20 minutter. Dette bør gentages med en ispose eller en varmepude indtil smerten forsvinder.
  • Fiskeolie er et godt råd til at lindre smerten, enten i form af kosttilskud eller ved at spise fed fisk. Fiskeolie øger mængden af omega-3 og naturlige antiinflammatoriske agenter i kroppen og dette hjælper med at bekæmpe betændelsen i senen.
  • Ro er den bedste anbefaling, hvid man lider af senebetændelse. Otte timers søvn per nat hjælper med at accelerere den naturlige helingsproces i senen.

Naturlig behandling af senebetændelse

Echinacea

Der findes nogle naturlige, plantebaserede opskrifter som man kan bruge til at behandle senebetændelse. Disse planter har egenskaber som får musklen til at slappe af og reducerer betændelsen, hvilke hjælper med at lindre på smerten. Her er et par eksempler på disse planter:

  • Pil, som har visse karakteristika til fælles med aspirin, er meget brugbar i forhold til behandlingen af senebetændelse. Man kan lave en sirup ved at blande to gram tør pilebark i et glas vand. Dette skal man drikke to til tre gange om dagen. Dog kan det godt forstyrre fordøjelsessystemet, så man bør ikke drikke denne blanding over længere perioder af tid.
  • Rød solhat er en plante som har kraftige antiinflammatoriske egenskaber. Man kan drikke den som urtete ved at blande en skefuld af denne plante i en kop varmt vand. Drik en til to kopper om dagen.

Sidst men ikke mindst er det meget vigtigt at spise madvarer med et højt indhold af magnesium og silicium, da begge stoffer binder de ødelagte ledbånd, som er blevet skadet af senebetændelse, sammen. Et par eksempler på madvarer, som er gode at spise er salat, persille, asparges, spinat og nødder.

Denne tilstand kan forebygges ved at begrænse aktiviteter som kræver overdrevet meget styrke, forbedre sin kost og lave afslappende øvelser for at få muskler og sener til at slappe af. Senebetændelse er et mareridt som nemt kan undgås og behandles, hvis man passer på sig selv og sit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aarland, R. C., Bañuelos-Hernández, A. E., Fragoso-Serrano, M., Sierra-Palacios, E. D. C., Díaz de León-Sánchez, F., Pérez-Flores, L. J., … & Mendoza-Espinoza, J. A. (2017). Studies on phytochemical, antioxidant, anti-inflammatory, hypoglycaemic and antiproliferative activities of Echinacea purpurea and Echinacea angustifolia extracts. Pharmaceutical biology55(1), 649-656. Available at: https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1265989. Accessed 10/03/2020.
  • Bonaterra, G. A., Heinrich, E. U., Kelber, O., Weiser, D., Metz, J., & Kinscherf, R. (2010). Anti-inflammatory effects of the willow bark extract STW 33-I (Proaktiv®) in LPS-activated human monocytes and differentiated macrophages. Phytomedicine17(14), 1106-1113. Available at: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.022. Accessed 10/03/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Tendinitis de Aquiles: diagnóstico y tratamiento. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/achilles-tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20369025. Accessed 10/03/2020.
  • Wall, R., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Stanton, C. (2010). Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutrition reviews68(5), 280-289. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x. Accessed 10/03/2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.