Sådan får du sundere øjne

Dine øjnes udseende kan afspejle dit indre helbred, så ignorer ikke signalerne de sender dig.
Sådan får du sundere øjne

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Har du nogensinde bemærket, at der i dag er flere og flere mennesker, som bruger briller? Det er ikke et modefænomen, heller ikke for at beskytte øjnene. Det er fordi, de ikke har passet godt på deres øjne. I dagens artikel vil vi invitere dig til at finde ud af, hvordan man får sundere øjne.  Og ikke kun undgår at skulle bruge kontaktlinser, men også andre alvorlige problemer i fremtiden.

Sådan får du sundere øjne

Selvfølgelig kan du gøre hvad du har lyst til med din krop. Men hvis du kun vil bekymre dig om en enkelt ting, så skal det være dine øjnes sundhed og de farer og risici, der truer dem. Det kræver mere end bare at drikke gulerodsjuice for dets høje vitamin A indhold (husk hvad din bedstefar fortæller dig om gulerødders fordele for øjnene: “Har du nogensinde set et kanin med briller?” har han måske joket med).

Ja, for at have sundere øjne er det vigtigt at få rigeligt af dette vitamin. Det hjælper med at forebygge og bekæmpe forskellige infektioner og reducerer belastningen på synsnerven. Hvilket er mere mere normalt i dag takket være vores konstante brug af computerskærme, tablets, mobiltelefoner og fjernsyn. Men der er en lang liste af andre naturlige midler, der kan hjælpe dig med at få sundere øjne – en af de vigtigste sanser du besidder.

Irriteret oeje

Tips til at beskytte dine øjnes sundhed

Først og fremmest skal du vide, at dine øjne tilhører dit nervesystem, så for at holde dem sunde, bliver du nødt til at reducere stress og for en masse hvile. Nogle tips til at hjælpe dig med dette involverer:

  • At spise fødevarer med mange mineraler såsom frugt, tang og grøntsager
  • Sørge for at der kommer nok ilt ud til øjnene ved bevidst at trække vejret langsomt og dybt
  • Lav nogle afslappende aktiviteter for at berolig dit nervesystem indefra, for eksempel yoga eller tai chi

Hvad er symptomerne på øjeproblemer?

Udover at have problemer med dit syn og få briller, så kan ubalancer i din krop. Takket være dårlige vaner eller manglende øjenpleje, have følgende negative konsekvenser:

Øget slimproduktion

Vi snakker om den slim, der ophober sig i øjenkrogene, imens du sover. Hvis du opdager, at du producerer mere end du plejer i løbet af dagen eller natten, så kan det skyldes et overskud af giftstoffer, som din krop prøver at komme af med på enhver mulig måde. Løsningen på dette er at udføre en total detoxing eller rensning af din krop, hvilket vil sige, du skal undgå mejeriprodukter, dybstegt mad, kød, sukker og salt. Du vil også skulle indtage meget mere vand og friske fødevarer.

Kvinde med kloende oeje

Kløende øjne

Dette kan være fordi du ikke får nok søvn, men det kan også skyldes dårlig blodcirkulation i øjenregionen eller en generel ubalance i din kost. En teknik som aldrig fejler, er at sidde i en komfortabel position og kigge op, uden at bevæge dit hoved, bare bevæg øjnene op mod loftet.

Luk øjnene adskillige gange uden at ændre den retning du kigger. Dette hjælper blodet med at cirkulere bedre rundt ud i øjenvævet, hvilket giver dig mere energi. Men glem ikke, også at tilføje friske grøntsager og vand til din kost.

Hævede øjenlåg

Vi snakker ikke om, hvad der sker, når du græder (om det er fra at skære løg, se en sørgelig film eller et følelsesmæssigt respons på noget andet). Når dine øjenlåg pludselig bliver hævede, kan det skyldes en fejl i nyrefunktionen eller at dine nyrere er overbelastede.

Måske bruger du for mange kræfter, når du lægger makeup, eller du fjerner det ikke grundigt nok. Hvad kan du gøre? At få motion, drikke ananas- eller appelsinjuice om morgenen, få bedre en bedre søvn og bruge mildere makeup-produkter, kan alt sammen hjælpe med at forbedre øjenlågenes helbred.

Stye

Selvom nogle mennesker tror, at det skyldes en virus i omløb, så er stye faktisk en ophobning af toksiner i kroppen. Forårsaget af dårlig kost, overspisning eller mangel på visse vitaminer. Prøv at undgå at spise saltet, sukkerrigt, dybstegt og fede fødevarer. Et hjemmemiddel er at opvarme noget, som er lavet af guld (for eksempel en ring) og placere det over styen flere gange.

Kvinde med stye

Røde og vandede øjne

Hvis du har brændt lyset fra begge ender ved at arbejde på din computer, er blevet udsat for forurening eller kemikalier. Og samtidig ikke har taget dine kontaktlinser ud i lang tid eller har fået for lidt søvn. Så vil dine øjne blive røde og vandende (nogen gange også uden nogen særlig grund).

Prøv at hvile dine øjne mere ved at lukke dem i to minutter, for hver time du bruger foran computeren. Brug kun kontaktlinser i den anbefalede tid, drik mere vand og prøve at lade være med at opholde dig i for lang tid i miljøer med dårlig luft.

Læs også:

7 anbefalinger til naturligt at bekæmpe røde øjne

Kedelige øjne

Nogle mennesker er bekymrede over, at deres øjne ser “livløse” ud. Det kan skyldes en række faktorer herindunder:

En af de bedste behandlinger til dette, er at frigøre dine spændinger ved at gå en tur eller besøge en psykolog, der kan identificere, hvad der måske kan hjælpe. Glem ikke at spise bedre, få rigeligt med hvile om natten og pres ikke dig selv for hårdt.

Kunne du også godt bruge sundere øjne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.

  • Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.

  • Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.