Sådan får du en inkluderende jul

Lær, hvordan du får alle i dit hjem til at føle sig værdsat i julen. I kan nyde en inkluderende jul sammen.
Sådan får du en inkluderende jul
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 18 december, 2023

At nyde en inkluderende jul betyder, at alle kan fejre og deltage i de aktiviteter, der arrangeres i løbet af disse helligdage, alt efter deres evner og interesser, hvad enten det er i forbindelse med tilberedning af middagen eller oppyntning.

Det er en god idé at huske på, at ingen tilstand bør føre til udelukkelse, og endnu mindre når det drejer sig om en af de smukkeste og mest følelsesladede højtider: jul, en tid med samvær.

Jul: En særlig tid for alle

I december måned finder en af årets vigtigste og mest ventede fester sted for mange mennesker. Selv om julen har en religiøs oprindelse i den kristne religion, fejres den på samme måde næsten overalt i verden.

Julen omfatter en række forskellige aktiviteter, lige fra oppyntning af huset, gaderne og butikkerne og særlig musik til tilberedning af særlige måltider og desserter, udveksling af gaver og meget mere.

Kvinde i kørestol pynter juletræ og repræsenterer en inkluderende jul
Alle kan deltage i forberedelserne til julen.

Mens mange af os kan nyde næsten alt det, der sker i juleferien, når vi samles med familie og venner, er der nogle mennesker, der ikke kan nyde det på samme måde.

Vi tænker især på dem, der har nogle sygdomme, f.eks:

 • Cøliaki
 • Begrænset mobilitet
 • Begrænsninger i sansning og perception
 • Autismespektrumforstyrrelse (ASF)
 • Downs syndrom
 • Intellektuel funktionsnedsættelse
 • Andre neuroudviklingsforstyrrelser

Der kan opstå situationer med udelukkelse, når disse personer skal på besøg et sted. Disse kan bl.a. være relateret til særlige forhold i forbindelse med mad, rejser, kommunikation og interaktion.

Det er derfor ikke overraskende, at der under sammenkomster undertiden viser sig uhensigtsmæssig adfærd. Dette sker f.eks. ofte for børn med autismespektrumforstyrrelser. Det sker på grund af ubehag, da de kan føle sig utilpas på grund af faktorer som f.eks. musikkens lydstyrke eller ændringer i deres rutiner, som det fremgår af nogle undersøgelser.

I betragtning af ovenstående er det nødvendigt at foretage nogle justeringer eller tilpasninger, så alle kan nyde en inkluderende jul. For at gøre dette skal der både tages hensyn til behovene hos personen med en hvilken som helst lidelse og behovene hos alle de andre, der deltager i sammenkomsten.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du give julegaver på en sjov måde

Sådan kan du nyde en inkluderende jul

Som sagt er der situationer, der kan forhindre, at julen bliver behagelig for nogle mennesker. At nyde en inkluderende jul betyder derfor, at man skal være opmærksom på nedenstående aspekter.

Maden

Delikatesser er normalt en af festens grundlæggende komponenter, hvis ikke festens centrum. Man venter ofte med stor spænding på julemiddagen.

And, flæskesteg, brun sovs, salater, forskellige småkager og konfekt. Hver kultur og land har sine egne kulinariske traditioner i juletiden. Nogle af disse delikatesser er dog ikke egnede for alle.

Det er derfor nødvendigt at finde ud af, om nogen af de personer, der deltager, lider af allergier eller intolerancer. Hvis et barn skal følge en særlig diæt, er det bedst at tilberede et særligt måltid eller lade familiemedlemmer medbringe maden og forklare situationen for værterne.

På den anden side kan man til julemiddagen have to eller tre menuer, som man kan vælge imellem og kombinere:

 • Glutenfri for personer med cøliaki: I stedet for brød eller kager med hvede skal de laves med andre typer mel.
 • Personer med højt kolesteroltal bør have alternativer med magert kød og salater (men uden at tilsætte mayonnaise).
 • Dette gælder også for personer med Downs syndrom, som har en tendens til at ophobe kropsfedt, hvilket er en risikofaktor i forhold til forekomsten af metaboliske problemer.
 • For diabetikere bør desserter laves uden sukker.

Et tip: For at lette omkostningerne kan forskellige familiemedlemmer bidrage med en del af en sådan menu.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 7 mest almindelige årsager til stress i julen

Tilgængelighed

Hvis du skal modtage mennesker med heterogene karakteristika med hensyn til mobilitet eller bevægelse, skal du foretage nogle tilpasninger for at sikre universel tilgængelighed.

For eksempel bør pladsen i rummet ryddes lidt, så en person i kørestol kan komme rundt. Hvis der er trapper ved indgangen til huset, kan der også midlertidigt installeres en rampe ved indgangen.

Hvis I har ressourcer nok, kan I overveje muligheden for at leje et sted, hvor der er mere plads til, at alle deltagere kan bevæge sig tilstrækkeligt.

Det vil også være en god mulighed, hvis der er børn med opmærksomhedsunderskud og hyperaktivitet (ADHD), som vil kunne løbe frit den dag.

Indretningen i en inkluderende jul

Uanset om vi har et barn med ASF, eller vi inviterer en familie med et barn med denne lidelse, bør vi være opmærksomme på nogle situationer i forbindelse med indretningen af det rum, hvor mødet skal finde sted.

Først og fremmest kan det for børn med ASF, der bor i det pågældende hus, være en vanskelig situation at håndtere ændringer, da de ikke bryder sig om, når rutinen ændres.

Dette kan løses eller minimeres ved at tage hensyn til nogle anbefalinger:

 • Forudse ændringen på forhånd.
 • Der bør foretages så få ændringer som muligt.
 • Inviter barnet til at deltage i indretningsprocessen og forklar hele tiden, hvorfor det bliver gjort.
 • Tag hensyn til barnets mening, hvis det giver udtryk for, at det ikke kan lide noget.

På samme måde er det en god idé at kende situationen, hvis vi tager vores barn med til en anden families hus eller får gæster på besøg, for at gøre miljøet mere behageligt. Det er endda muligt at aflægge et besøg før julefrokosten, så der er færre overraskelser.

Sansestimuli

Familie spiser julemiddag sammen
Husk at tage hensyn til hver enkelt gæst, så alle nyder julen lige meget.

På denne tid af året kan juletræets lys, musikkens lydstyrke, fyrværkeriet og endda visse dufte føre til overstimulering og forstyrre børn med neuroudviklingsforstyrrelser, især ASF.

Derfor skal du moderere det nødvendige. Skru f.eks. ned for lyset eller lydene. Hvad angår dufte, kan barnet gradvist vænnes til dem, så han/hun bliver fortrolig med dem og tolererer dem. Det kan f.eks. gøres ved at invitere barnet til at deltage i tilberedningen af visse retter.

Hvis det ikke er muligt at kontrollere alle disse situationer, kan man finde en måde til at have et neutralt rum, hvor barnet kan være i ro, men kun når det er nødvendigt, da tanken er at integrere og ikke isolere ham/hende.

Deltagelse i aktiviteter

For at få en inkluderende jul er det afgørende, at alle deltager på lige fod i de forskellige aktiviteter. I denne henseende kan vi tage hensyn til følgende anbefalinger:

 • Nogle tilbereder maden, andre kan dække bordet.
 • Børnene kan lave bordkort. De behøver ikke at være perfekte, men de skal være lavet med kærlighed.
 • Alle kan deltage i oppyntning. En person i kørestol kan bære ting og hjælpe til.
 • Der kan også være en person ansvarlig for musikken.

Det vigtigste er, at alle bidrager, så vidt de kan. På den måde kan vi ikke blot nyde en inkluderende jul, men fejringen vil også bidrage til at forbedre selvværdet hos alle, så de føler sig værdsat og anerkendt.

Samspil og integration

Julen er en tid, hvor man tilbringer tid sammen. Voksne kan underholde sig med samtaler, men børn har brug for andre ting at lave. Derfor skal vi finde aktiviteter og redskaber, så de kan nyde ferien.

I den henseende er en måde at øge mulighederne for social integration på ved at arrangere samarbejdslege. Her skal man spille forskellige roller, og det er nødvendigt at interagere for at definere fælles mål og handlinger, hvilket fremmer de interpersonelle relationer.

På samme måde kan brætspil være tilgængelige for de små eller for alle. Skak, dominobrikker, huskespil, klodsmajor og matador er ud over at være underholdende også med til at udvikle kommunikationen og det kognitive aspekt, idet de forbedrer analyseevnen.

Gaverne

Ligesom voksne ser frem til aftensmaden, ser børn frem til gaver. Det er dog vigtigt at sørge for, at de passer til deres alder, behov og tilstand. Når de modtager og åbner dem, kan de på den måde nyde en virkelig inkluderende jul.

Der findes forskelligt pædagogisk legetøj, som er gavnligt for alle. For eksempel den slags, der tjener til sansestimulering. Ideelt set bør dette legetøj være let at manipulere og forstå, og sværhedsgraden kan tilpasses barnets evner, men samtidig bør det kræve, at børnene tænker lidt.

Jul for alle: En inkluderende jul

I en verden, hvor vi alle er forskellige, må vi lære at acceptere og tolerere disse forskelle. Og den bedste måde er at interagere ofte for at lære hinanden at kende, så alle de mange forskellige måder at være og handle på ikke virker fremmed for os.

Universal Design for Learning (UDL) har lært os, at der findes strategier, der kan planlægges for alle på lige fod og ikke kun tilskynder til deltagelse, men også kan forbedre læringen.

På samme måde er det muligt at nyde en inkluderende jul, hvis vi planlægger alt, lige fra maden til gaverne, så de medlemmer af familien, der deltager i middagen, føler sig værdsat og taget i betragtning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Galán-López I, Lascárez-Martínez S, Gómez-Tello M, et al. Abordaje integral en los trastornos del neurodesarrollo. Rev Hosp Jua Mex. 2017; 84(1): 19-25.
 • Imperatore E, Berstein K, Gallegos Berrios S,  et al. Experiencias de familias con niños en el espectro del autismo. Revista Chilena De Terapia Ocupacional. 2020; 20(2): 73–84.
 • Lizcano F, Valenzuela C. Impacto del consumo de carne magra de cerdo sobre el riesgo cardiovascular, Revista Colombiana de Cardiología. 2020; 27(4): 337-343.
 • González-Agüero A, Vicente-Rodríguez G, Moreno L, Casajús J. Dimorfismo sexual en grasa corporal en adolescentes con síndrome de Down Revista Española de Obesidad. 2010; 8(1): 214-219.
 • Alonso F. Algo más que suprimir barreras: conceptos y argumentos para una accesibilidad universal. Dosier. 2007; 11: 15-30.
 • Andueza J, Lavega P, Incidencia de los juegos cooperativos en las relaciones interpersonales. Movimento. 2017; 23(1): 213-227.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.