Ensomhed og søvnløshed: En uventet forbindelse

Selv om det måske ikke virker sådan, så går ensomhed og søvnløshed ofte hånd i hånd på grund af den følelse af hjælpeløshed og usikkerhed, der kommer med ensomhed. Få mere at vide i artiklen nedenfor.
Ensomhed og søvnløshed: En uventet forbindelse

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ensomhed og søvnløshed er tættere forbundet, end du måske tror. Isolerede individer kan være mere tilbøjelige til søvnløshed. Dette gælder også for personer med begrænset socialt liv. Også sociale netværk og internettet har skabt de perfekte betingelser for, at folk har mindre tæt kontakt med dem omkring dem.

Derudover kan folk, når de distancerer sig eller behandler dig uvenligt, få dig til at blive forankret i dit eget kontrollerede, men ensomme rum. Denne forudsætning for isolation kan have mange ulemper; og en af de værste kan være at man har svært ved at falde i søvn.

Enlige mennesker er 25% mere tilbøjelige til ikke at sove godt

Da en gruppe forskere fra King’s College (UK) lavede en undersøgelse af søvnvaner, forventede de at finde et link mellem søvnløshed og flere forskellige livsstilsfaktorer. Dette er imidlertid ikke hvad der skete. Deres forskning studerede faktorer som beskæftigelsesstatus, at have eller ikke have børn, alkoholforbrug og endda gener.

Til sidst havde ingen af disse et direkte forhold til søvn. Men et aspekt havde: en følelse af ensomhed. Faktisk var folk, der følte sig alene, 25% mere tilbøjelige til at lide af denne ubehagelige søvnforstyrrelse.

Ensomhed og søvnløshed

Søvnløshed forekommer oftere hos personer som har været udsat for misbrug eller andre former for trauma

Tendensen var endnu større blandt dem, der rapporterede at have været ofre for misbrug i barndommen. Misbrug, voldtægt og mobning alle alle udløsere for isolation, som igen påvirker de involverede personers søvn.

Alt dette opfordrer os til at reflektere over, hvordan trauma påvirker en persons søvnkvalitet og mængde. Misbrugsscenarier involverer trods alt stress, forvirring, angst og psykologiske forandringer. Dette var imidlertid ikke den eneste afgørende undersøgelse om emnet.

Den samme tendens forekommer hos voksne

I 2011 gennemførte forskere i South Dakota i USA en lignende undersøgelse. På det tidspunkt fokuserede de på 95 voksne, der sagde, at de følte sig “alene”, selvom de ikke var 100% isolerede. Deres undersøgelse kunne ikke finde en direkte sammenhæng mellem ensomhed og søvnløshed.

De fleste beskrev imidlertid et fænomen, der var kendt som fragmenteret søvn. I dette blev deres hvile ofte afbrudt. Begge studier kom frem til lignende konklusioner: Opfattelsen af ensomhed genererer søvnløshed, hvilket er dårligt for menneskers sundhed.

Læs også:

Antropologisk hypotese

Søvnløshed er skadeligt for menneskers sundhed

Samlet set mener forskere fra den første undersøgelse, at dette link med søvnløshed er et evolutionært svar. Fra dette perspektiv er ensomhed i den menneskelige psyke oversat til usikkerhed og en følelse af hjælpeløshed. Vi er sociale væsener, der har brug for at forbinde med andre for at overleve, hvorfor følelsen af ensomhed skader os så meget.

Når vi også føler os isolerede, forbereder hjernen sig selv på forebyggelse, kamp og flugt. Dette kunne forklare, hvorfor folk konstant vågner om natten. Vores krop forsøger at komme ud af denne situation, og for at gøre det har den brug for at du er vågen og opmærksom.

Kort sagt kan der være et selvbevarende instinkt, der udløses, når du føler dig ensom. Dette gælder især for dem, der er nyligt selvstændige (unge) eller dem, der for nylig er flyttet til et nyt sted.

Læs også:

Lær at være uafhængig

Resultaterne fra begge undersøgelser bekræfter, at det er vigtigt at lære at være uafhængig. Forberedelse fra en ung alder kan gøre det nemmere at tilpasse sig ændringer i voksenalderen, og forældrene spiller en afgørende rolle i alt dette.

Hvordan kan du hjælpe unge mennesker med at blive mere uafhængige? Hver forælder vil sandsynligvis have deres egen metode. Men hvad der er vigtigt er, at børn og unge voksne placeres i kontrollerede situationer, hvor de skal tage sig af sig selv.

En følelse af succes og at opnå noget kan være en anden nøgle til at skabe stabilitet for nyligt selvstændige børn. Derudover kan regelmæssige telefonopkald og e-mails give en følelse af støtte. At tage en trin-for-trin tilgang kan gøre tingene meget lettere for den unge, der forsøger at tilpasse sig en ny livsstil.

Det er også en god ide for forældre at besøge deres børn i weekenderne. På den måde kan de bidrage til deres børns følelsesmæssige stabilitet. Dette hjælper med at styrke deres selvtillid, mens de minder dem om, at de ikke er alene.

Sådan bekæmper du ensomhed og søvnløshed

ensomhed og søvnløshed

Selvom vi er mere forbundet end tidligere, er vi mærkeligt nok mere ensomme end nogensinde. Smartphones, sociale netværk og at være online 24/7 har skubbet os væk fra dem, der er tættest på os. På grund af dette skal vi forny de værktøjer, der bringer folk sammen socialt, for vores eget fysiske og følelsesmæssige velværes skyld.

Derudover skal vi være opmærksomme på personer, der har været ofre for misbrug, dem, der for nylig er flyttet eller har mistet en partner, samt ældre mennesker. De er de mest sårbare overfor følelser af isolation.

Derfor, hvis du kender nogen, der måske føler sig ensom, skal du ikke være bange for at række ud til dem. Oftest vil det gøre en enorm forskel. På den anden side, hvis du selv føler dig ensom, så prøv at række ud til dine nære venner eller familie. De kan hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas og endelig få en god nats hvile.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hom, M. A., Hames, J. L., Bodell, L. P., Buchman-Schmitt, J. M., Chu, C., Rogers, M. L., … Joiner, T. E. (2017). Investigating insomnia as a cross-sectional and longitudinal predictor of loneliness: Findings from six samples. Psychiatry Research. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2017.03.046
  • Sharma, B., Lee, T. H., & Nam, E. W. (2017). Loneliness, insomnia and suicidal behavior among school-going adolescents in Western Pacific Island countries: Role of violence and injury. International Journal of Environmental Research and Public Health. https://doi.org/10.3390/ijerph14070791
  • Allgulander, C. (2010). Novel approaches to treatment of generalized anxiety disorder. Current Opinion in Psychiatry. https://doi.org/10.1097/YCO.0b013e328333d574

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.