Sådan kan du forberede haven til sommeren

Sommeren er her, og din have kræver lidt engagement for at forberede den på sæsonen. Følg vores tips, og gå ud og nyd solen!
Sådan kan du forberede haven til sommeren

Sidste ændring: 26 august, 2022

De dufte og farver, som foråret efterlader os, når deres højdepunkt om sommeren. Højere temperaturer og længere dage inviterer os også til at tilbringe mere tid udendørs. Terrassen, altanen eller haven bliver det mest attraktive sted i huset. Derfor vil vi gerne tage et kig på, hvordan du kan forberede haven til sommeren og nyde disse måneder.

Det vigtigste er, at vi gør dette udendørsrum til et praktisk sted og et sted, der er klar til sociale sammenkomster. For at gøre dette vil vi tale om planter, møbler og andre aspekter, der bidrager til at forberede området korrekt.

Evaluering og rengøring: Det første skridt

Vores første forslag er, at du tager dig den nødvendige tid til at observere planterne, græsplænen, møblerne, lyset og alt det, du har i din have. Nøglen er at lave en slags vurdering af, hvilke aspekter og elementer du skal arbejde på.

Når du kender områdets tilstand, skal du opstille en rækkefølge af prioriteter, som du skal arbejde på. Generelt bør planter og græsplæner placeres først på listen over aktiviteter. Det skyldes, at det arbejde, du udfører, f.eks. såning eller beskæring, tager tid, før det bliver bemærket.

Nærbillede af græsplæne

Vedligeholdelse af græsplænen om sommeren er tidskrævende. Den vokser hurtigere, men er også i fare for at blive forbrændt.

Beskæring af planter og jordbehandling

Vi ved, at planterne får næring om foråret og vokser betydeligt i løbet af denne årstid. Hvis du ikke vedligeholder din have regelmæssigt, er det også sandsynligt, at de er blevet forvokset og skal beskæres.

Start med at fjerne døde grene, blade, der ikke ser pæne ud, visne blomster og andre plantedele, som du opdager er døde. Ved at fjerne det, planten ikke længere har brug for, vil næringsstofferne blive fordelt bedre, og planten vil få mere styrke.

Hvis du opdager skadedyr, må du ikke spilde tiden og fjerne dem, før de spreder sig til andre planter i haven, og du er nødt til at fjerne flere planter end oprindeligt anslået.

Hvad angår græsplænen, er det ud over at slå den vigtigt at fjerne alt ukrudt, der spreder sig let. Hver græssort kræver særlig pleje, så sørg for at gøre det rigtige, alt efter hvilken græsart du har i haven.

I områder, hvor græsplænen er tørret ud, kan du lave små huller og fylde dem med gødning. Hvis det er muligt, skal du benytte lejligheden til at smide nogle frø oven på den jord, du har lagt, så det nye græs vil vokse hurtigere.

Sommerblomster: Den bedste måde at forberede haven på

Nu hvor planterne er beskåret og fri for skadedyr, er det tid til at planlægge, hvilke slags blomster du vil placere og på hvilke områder. Farven og duften vil give den et særligt præg, som du ikke må ignorere.

Blomsterbede, der grænser op til hegn, farverige kanter på siderne af stier, blomster kombineret med kaktus og sukkulenter og endda krukker placeret på strategiske steder vil give liv til haven.

Der er mange arter, der er ideelle til sommeren, såsom orkidéer, hyacinter, lavendel og iris. Valget af den ene eller den anden sort afhænger af de rum, du ønsker at udfylde, og af den skygge eller sol, de får. Disse to faktorer er afgørende, når du vælger planter.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De fem bedste blomster til altanen

Havemøbler

Udendørs møbler skal være i god stand, når sommeren kommer. Ellers kan det have en negativ indflydelse på det overordnede udseende af dit rum. Faktisk varierer møblernes tilstand, alt efter hvilket materiale de er lavet af.

Træ er meget brugt til udendørs brug, fordi det passer ind i omgivelserne på en naturlig måde og ser godt ud, især hvis det kombineres med jern. Det er dog vigtigt at huske, at træmøbler skal vedligeholdes hvert år. Fugt, regn og sol slider på det.

For PVC- og syntetiske rattanmøbler er det blot et spørgsmål om at vaske dem med vand og et rengøringsmiddel.

En frodig køkkenhave

Hvis du har stier i din have, skal du sørge for, at grænserne er godt markerede, fri for ukrudt og klar til at vise sommerplanterne frem.

Tilbehør til at indrette området

Lidt efter lidt tager din have form og farve, og du får lyst til at nyde den. Hvis du dog stadig føler, at der måske mangler noget, mener vi, at det kan være en god idé at investere i noget tilbehør eller et dekorativt element.

En af mulighederne er lænestole med bløde hynder, som indbyder til afslapning. Du kan stille dem på verandaen, i skyggen af et træ eller i en pergola.

Pergolaer er et andet af vores forslag. Udover at give en elegant og eksklusiv personlighed til din have er det endnu et rum, som du kan bruge til sammenkomster.

Som det sidste vil vi i dette punkt også medtage belysningen, som ikke er en uvæsentlig detalje. En god belysning, der er gennemtænkt og omhyggeligt designet, vil gøre forskellen på aftener med venner. Lanterner, udtrækkelige lys, stager og endda lyskæder er alle alternativer til at oplyse dit rum om aftenen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Redskaber til at fjerne ukrudt i din have

Det er værd at forberede haven til sommerens ankomst

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse idéer til at forberede haven til den varme årstid. Glem ikke at lave en liste over gøremål, så du ikke føler dig overvældet af alle de ting, du skal gøre.

Vi opfordrer dig til at arbejde på din have med tålmodighed og entusiasme. Så er det eneste, der er tilbage at gøre, at nyde området!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • AA. VV.: Materiales de floristería, Paraninfo, 2015.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • McKendrick, S. (2000). Manual para la germinación in vitro de orquídeas. Ceiba Fundación para la Conservación Tropical. Universidad San Francisco de Quito.
  • PUEYO, I. (1990). abonado del césped. Horticultura60, 33-42.
  • Felix, R. (2015). ¿ Qué le sucede a las plantas en verano?. Weigl Publishers.
  • Gibson, S. Dos jardines suecos.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.