Redskaber til at fjerne ukrudt i din have

Er du træt af ukrudt i din have? Vi viser dig de redskaber, du ikke må gå glip af for at slippe af med ukrudt.
Redskaber til at fjerne ukrudt i din have

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når vi taler om en have, har vi en tendens til at tænke på et rum fyldt med smukke blomstrende planter, såsom bougainvilleaer, storkenæb, tusindfryd, roser, vinstokke, frugttræer og alle smukke prydplanter. Der kan dog også være nogle ikke så venlige eller smukke planter til stede, f.eks. brændenælde. Der kan være et behov for at fjerne ukrudt .

Det er invasive arter, som påvirker haven og får os til at udføre vedligeholdelse for at holde vores planter sunde. Det er en opgave, der skal udføres med en vis hyppighed i balance med naturen, såvel som med pleje af æstetikken. Derfor vil vi i denne artikel tale om de bedste redskaber til at fjerne ukrudt.

Det er tilrådeligt at fjerne det for at undgå konkurrence om plads, lys, hydrering eller næringsoptagelse mellem ukrudt og pryd- eller madplanter. Det er også en god idé at gøre det som en del af forskønnelse af grønne områder.

Det er dog vigtigt at præcisere, at selv om vi kalder det ukrudt, betyder det ikke, at det ikke har nogen fordele. Tværtimod kan meget ukrudt bruges som et hjemmemiddel eller har en vis funktion i økosystemet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan bruger du Neem olie til at passe på dine haveplanter

Hvilke redskaber kan vi bruge til at fjerne ukrudt i haven?

For at fjerne ukrudt i haven findes der en række forskellige redskaber og produkter. Faktisk bør du ikke kun have ét, men flere, da de kan supplere hinanden.

Til at begynde med anbefaler vi dig at have et havesæt, som du kan finde til salg i supermarkeder eller i forskellige butikker med speciale i landbrug.

Dette sæt indeholder normalt havehandsker, en rive, en lille lugeklo og en skovl. Derudover bør du have en saks.

Handsker

Et par havehandsker er sandsynligvis det grundlæggende redskab til havearbejde. Handsker er vigtige for at beskytte huden på dine hænder mod rifter eller skader og for at holde dem rene for jord.

Ukrudtsbekæmpelse er en opgave, der kan udføres i hånden, så du har brug for handsker, som normalt er billige og robuste.

Ideelt set bør du altid trække ukrudtet op i hånden, så snart det dukker op af jorden. Dette er dog ikke altid muligt, fordi dets vækst ikke altid opdages i tide. For effektiv og hurtig manuel ukrudtsbekæmpelse er det bedst at bruge våd jord.

Person anvender handsker og hælder pesticider op

Vi har ikke kun brug for handsker for at undgå jord, men de er også nyttige ved håndtering af kemiske pesticider.

En skovl og en rive til at fjerne ukrudt

Da ikke alt ukrudt er let at trække op med hånden, er det også en god idé at bruge en skovl og en rive. De er ideelle til at løsne ukrudtets rødder og trække det hele ud. Hvis rødderne ikke fjernes, vil ukrudtet komme tilbage i løbet af et par uger.

En rive er et gaffellignende redskab med en savtakket stang, der hjælper med at samle og fjerne affald fra overfladen. Den hjælper også med at adskille rødder.

En hakker

Hakkeren er et redskab, der er kendetegnet ved et noget buet metalplade, der er  længere end det er bredt. Den har et træskaft, der gør den let at gribe fat i.

Den bruges til at fjerne jord i dybden, især i store områder, og klipper ukrudtet over ved roden. Den er ideel til at fjerne genstridigt ukrudt og ukrudt omkring træer, buske eller større planter.

En plæneklipper

Dette er en plæneklipper eller trimmer. Der er to muligheder for dette redskab: En manuel og en motoriseret.

En plæneklipper har normalt flere knive i rustfrit stål, der gør det muligt at klippe græsset i hjemmets grønne områder. Når vi har anvendt dette værktøj, vil vores have være efterladt med et udseende, der minder om et grønt og blødt tæppe.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: 10 invasive planter, der kan skade din have

Skrabere til at fjerne ukrudt

Dette er et nyttigt værktøj til at fjerne ukrudt fra vanskelige terræner, hvor der er sten på stier, mursten eller brosten. Der vokser ofte ukrudt på disse områder. Selv om det kan virke harmløst som en lille frøplante der, kan det forårsage skade på jorden og endda løfte den med tiden.

Et naturligt eller kemisk ukrudtmiddel

Ukrudtmidler er produkter, der bruges til at dræbe uønskede planter. Det er normalt væsker, der skal påføres ukrudtet for at forhindre det i at vokse i området.

Vær derfor forsigtig med brugen af dem, hvis de er meget tæt på pryd- eller madplanter. I sidstnævnte tilfælde er det også nødvendigt at være meget forsigtig med kemiske ukrudtmidler.

Hvis du ønsker et naturligt alternativ, er eddike et glimrende valg. Der findes også et stort udvalg af hjemmelavede formler til at fjerne ukrudt ved hjælp af produkter som hvidløg eller chili. Det er også produkter, der forhindrer tilstedeværelsen af skadedyr.

Et redskab til at fjerne ukrudt

Håndværktøj kan kombineres med nogle produkter, der begrænser væksten af ukrudt.

Forebyggende foranstaltninger ved brug af ukrudtsværktøj

Som det populære ordsprog siger, er “forebyggelse bedre end helbredelse”. Derfor er det vigtigt, at du træffer nogle kontrolforanstaltninger, så ukrudtet slet ikke dukker op i din have.

Det Valencianske Institut for Landbrugsforskning anfører i en af sine håndbøger, at det blandt andet er en god idé at kontrollere vandet ved vanding, rengøre landbrugsmaskiner og redskaber, bruge frø af god kvalitet og bruge ren jord.

Vi anbefaler, at du læser brugsanvisningen for brugen af de redskaber til at fjerne ukrudt, som vi har nævnt i denne artikel, før du bruger dem. Desuden er mange af disse redskaber eller produkter skarpe, ætsende eller irriterende, så de kan ikke anbefales til børn.

Ideelt set bør du have et aflukket rum til opbevaring af haveredskaber. Det er almindeligt, at folk efterlader dem i grønne områder. De vil dog ruste og blive beskadiget meget hurtigt.

Til sidst vil vi minde dig om, at du skal nyde havearbejdet. Det er faktisk en meget gavnlig aktivitet. På den ene side er det med til at mindske stress og er et dejligt tidsfordriv.

På den anden side er en bæredygtig have med til at bevare biodiversiteten og forskønne områder. Hvis det er en grøntsagshave, kan du også høste dine egne fødevarer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.