Sådan forebygger og fjerner du mandelpropper derhjemme

Mandelpropper kan forårsage dårlig ånde og ubehag. Heldigvis kan de forebygges og behandles derhjemme. Find nogle tips her.
Sådan forebygger og fjerner du mandelpropper derhjemme

Sidste ændring: 28 august, 2022

For at forebygge og fjerne mandelpropper er det nødvendigt at forbedre mundhygiejnevanerne. Ud over dette er der nogle plejetips og naturmidler, der kan hjælpe. Det vigtige er at gribe ind i tide, da ophobning kan føre til ubehag som dårlig ånde eller synkebesvær.

Men hvad er denne tilstand? Jo, mandelpropper er små vævsmasser, der normalt er placeret bagest i halsen. De dannes normalt ved ophobning af madrester og bakterievækst.

Selv om de i begyndelsen går ubemærket hen, forårsager de med tiden hævelse, smerte, en følelse af blokering i halsen og problemer med dårlig ånde. Nogle strategier hjælper dog med at forebygge dannelsen af dem og fremme behandlingen.

Hvad du bør vide om mandelpropper

Mandelpropper er også kendt som “mandelsten”. Det er dannelser, der opstår på grund af forkalkning af forskellige stoffer i foldningerne af mandlerne. Mere præcist består de af madpartikler, bakterier, slim og døde hvide blodlegemer, som bliver tilbageholdt i dette område.

De er af forskellig størrelse, næsten altid små, men kan nå op på størrelse med en ært. De er ofte synlige for det blotte øje som en hvid eller gullig masse. Nogle gange er de dog placeret i det dybe tonsillærvæv, hvilket gør dem svære at opdage.

Der er dog nogle kliniske manifestationer, der hjælper dig med at mistænke dette problem. Blandt dem skiller følgende sig ud:

 • Dårlig ånde.
 • Øresmerter.
 • Ondt i halsen.
 • Betændte mandler.
 • Svært ved at synke mad.
 • Fornemmelsen af en obstruktion i halsen.

I de fleste tilfælde udstødes mandelpropper af sig selv med tiden. Desuden forsvinder de med gennemførelsen af gode hygiejnevaner og nogle hjemmemidler. Hvis de imidlertid bliver vedvarende eller smertefulde, kan lægen foreslå en tonsillektomi som en løsning.

Dette er en kirurgisk fjernelse af mandlerne, som kun er forbeholdt de tilfælde, hvor stenene ikke forsvinder med andre løsninger. Processen er ambulant, men kan medføre blødning efter operationen. Derfor indebærer den en vis forsigtighed.

Foranstaltninger til forebyggelse af mandelpropper

Før du læser, hvordan du fjerner mandelpropper derhjemme, er det godt at fremhæve sunde vaner, der kan være med til at forebygge dem. Om disse er det værd at præcisere, at de alle bør implementeres sammen, da én ting alene ikke vil have langsigtede virkninger.

Forbedring af mundhygiejnen

Uden tvivl spiller ordentlige mundhygiejnevaner en vigtig rolle i forebyggelsen af mandelpropper. Både tandbørstning og tandtråd hjælper med at fjerne bakterier og madrester, som kan bidrage til dette problem.

Ann Bell, ekspert i otolaryngologi, foreslår, at vi børster tænderne efter hvert måltid. Hun påpeger også vigtigheden af at børste tungen, bruge tandtråd og supplere med alkoholfri mundskyl.

En kvinde børster tænder

Korrekt tandbørstning kan forhindre ophobning af mad og bakterier i mundhulen.

Brug en tungeskraber

Selv om det er en god idé at børste tungen for at fjerne tandsten, der ophobes på dens overflade, er tungeskrabere effektive til at udføre denne opgave. I en undersøgelse, som blev offentliggjort i Journal of Periodontology viste dette instrument bedre resultater med hensyn til at fjerne flygtige svovlforbindelser på tungen.

Hold øje med din kost

Kostvaner kan enten forbedre eller forværre situationen i tilfælde af mandelpropper. Mens nogle fødevarer hjælper med at holde mundhulen og mandlerne sunde, har andre en tendens til at øge risikoen for infektioner, dårlig ånde og aflejringer.

Det er tilfældet med fødevarer med et stort indhold af sukker, som giver næring til mundbakterier og fører til produktion af sure stoffer, der påvirker den orale mikrobiota. Et stort forbrug heraf øger risikoen for tandsten, bakteriel plak og caries.

Regelmæssige besøg hos tandlægen

At gå regelmæssigt til tandlægen er en forebyggende foranstaltning, som man ikke bør overse. Ideelt set bør besøgene gentages hver 6. måned, eller oftere, hvis den professionelle tandlæge kræver det. Hos tandlægen vil eksperten foretage en dybere rensning af munden og vurdere, om der er komplikationer forbundet med mandelpropper.

Hvordan fjerner man mandelpropper derhjemme?

Generelt kræver mandelpropper ikke nogen særlig behandling ud over hygiejnevaner. De forsvinder næsten altid af sig selv efter et stykke tid.

Men hvis du bemærker deres tilstedeværelse, kan nogle hjemmemidler hjælpe dig med at fjerne dem. Mulighederne er som følger.

Skyl med æblecidereddike

I folkemedicin betragtes æblecidereddike som et hjælpemiddel til at reducere tilstedeværelsen af bakterier i munden. I denne henseende tyder nogle undersøgelser på, at det har antimikrobielle virkninger, der fremmer elimineringen af mundbakterier som S. aureus-bakterier i munden. Alligevel er der behov for mere forskning.

Under alle omstændigheder skal det bemærkes, at det ikke kan bruges i ren tilstand. Det ideelle er at fortynde en spiseskefuld (10 milliliter) i et glas varmt vand (200 milliliter). Dette skyldes, at dets syrer er forbundet med permanent skade på tandemaljen.

Lavtryksspuler

Når mandelpropperne er overfladiske, kan det være tilstrækkeligt at bruge en lavtryksspuler til at løsne dem. For at gøre dette skal man blot rette apparatet mod aflejringerne i halsen. Når mandelpropperne er løsnet, skal de spyttes ud og forhindres i at komme ned i halsen.

Hvidløgstilskud

Naturlig hvidløg og kosttilskud med afledte produkter heraf kan hjælpe med at fjerne mandelsten. På grund af de antimikrobielle egenskaber er det forbundet med at hæmme de bakterier, der forårsager denne tilstand. Man skal dog være opmærksom på, at dets aroma er stærk, og at det kan give dårlig ånde.

Hvidløg kan bruges mod mandelpropper

Hvidløg har antimikrobielle egenskaber. Men du skal overveje den stærke aroma, som kan forårsage dårlig ånde.

Gurgling med saltvand

En artikel delt af Cleveland Clinic fremhæver, at gurgling med salt hjælper med at reducere hævelse og ubehag ved tilstedeværelse af mandelsten. For at gøre dette skal du blot blande en teskefuld salt i en kop vand. Derefter kan du gurgle det i et par minutter og spytte det ud.

Vatpind

Nogle mennesker forsøger at fjerne mandelstenen ved hjælp af en vatpind. Denne mulighed er normalt brugbar, når stenene er synlige. Vær dog meget forsigtig, da det er en metode, der kan forårsage skade, hvis den anvendes aggressivt.

Det er tilrådeligt at fugte vatpinden en smule, inden den anvendes. Hvis mandelpropperne ikke er løsnet efter et par forsøg, er det bedre at stoppe.

I dette område er der mange blodkar, som kan blive påvirket.

Æteriske olier til at fjerne mandelpropper

Nogle æteriske olier, såsom tea tree oil, nellikeolie eller timianolie, har antimikrobielle egenskaber, som hjælper med at holde munden ren. Deres anvendelse som skyllemiddel er nyttig til at bekæmpe bakterier, der er forbundet med mandelpropper. Man bør dog være forsigtig, når man bruger dem.

I sig selv er de irriterende og kan forårsage ubehag. Derfor er det tilrådeligt at fortynde ca. 8 til 10 dråber pr. glas vand. Når der er gurglet, skal resterne spyttes ud.

Er der andre måder at fjerne mandelpropper på?

Ud over de ovennævnte midler er der andre metoder, der anvendes til at fjerne mandelsten. For eksempel er det muligt at købe et særligt sæt til at fjerne mandelpropper ved sugning på apoteker. Man skal naturligvis vide, hvordan man bruger det godt for at undgå skader.

Når dannelsen af sten skyldes en unormal vækst af bakterier i munden, kan lægen foreslå en behandling med antibiotika. Hvis der er hævelse, kan der desuden anbefales antiinflammatoriske lægemidler. Under alle omstændigheder bør brugen af medicin kun ske på recept.

Hvad skal du huske på?

Tilstedeværelsen af mandelsten er ubehagelig og advarer os om tilstedeværelsen af bakterier og madrester. Dette forsvinder ofte med gennemførelsen af gode mundhygiejnevaner. På grund af mandlernes form kan nogle mennesker dog opleve dem tilbagevendende.

Når hjemmemidler og hygiejneforanstaltninger ikke virker, kan lægen vurdere muligheden for at fjerne mandlerne. Uanset hvad der er tilfældet, er en professionel vurdering afgørende for at sikre en korrekt behandling.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder

Tandsten er en ophobning af mad og affald mellem tandkødet og bagsiden af tænderne. Lær, hvordan du kan fjerne tandsten naturligt her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yellamma Bai K, Vinod Kumar B. Tonsillolith: A polymicrobial biofilm. Med J Armed Forces India. 2015;71(Suppl 1):S95-S98. doi:10.1016/j.mjafi.2011.12.009
 • Bell, A. (2014). Medidas de autocuidado pueden ayudar a prevenir los cálculos amigdalinos. Mayo Clinic. Disponible en https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/medidas-de-autocuidado-pueden-ayudar-a-prevenir-los-calculos-amigdalinos/#:~:text=La%20buena%20higiene%20oral%20puede,use%20hilo%20dental%20a%20diario.
 • Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H. Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. J Periodontol. 2004 Jul;75(7):1009-12. doi: 10.1902/jop.2004.75.7.1009. PMID: 15341360.
 • Esberg A, Haworth S, Hasslöf P, Lif Holgerson P, Johansson I. Oral Microbiota Profile Associates with Sugar Intake and Taste Preference Genes. Nutrients. 2020;12(3):681. Published 2020 Mar 3. doi:10.3390/nu12030681
 • Yagnik, Darshna et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.” Scientific reports vol. 8,1 1732. 29 Jan. 2018, doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-90. doi: 10.7754/clin.lab.2013.130528. PMID: 24839821.
 • Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999 Feb;1(2):125-9. doi: 10.1016/s1286-4579(99)80003-3. PMID: 10594976.
 • Tonsil Stones. (2021). Cleveland Clinic. Available in https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21505-tonsil-stones
 • Salvatori, C et al. “A comparative study of antibacterial and anti-inflammatory effects of mouthrinse containing tea tree oil.” ORAL & implantology vol. 10,1 59-70. 10 Apr. 2017, doi:10.11138/orl/2017.10.1.059
 • Moon SE, Kim HY, Cha JD. Synergistic effect between clove oil and its major compounds and antibiotics against oral bacteria. Arch Oral Biol. 2011 Sep;56(9):907-16. doi: 10.1016/j.archoralbio.2011.02.005. Epub 2011 Mar 12. PMID: 21397894.
 • Thosar, Nilima et al. “Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study.” European journal of dentistry vol. 7,Suppl 1 (2013): S071-S077. doi:10.4103/1305-7456.119078

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.