Sådan forebygger du revner i brystvorterne under amning

Forebyggelse af revner i brystvorterne under amning er vigtigt for at optimere amningen. Vi giver dig værktøjerne til at gøre det.
Sådan forebygger du revner i brystvorterne under amning
Diego Pereira

Skrevet og kontrolleret af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 21 marts, 2024

Amning er noget af det mest specielle for både mor og barn. Men det er almindeligt, at kvinder oplever ubehagelige symptomer på grund af brysternes følsomhed. Hvordan kan man forebygge revner i brystvorterne under amning?

Uanset om det skyldes, at barnet har en forkert sutteteknik, forkert brug af brystpumpen eller en infektion, kan brysterne – og især brystvorterne – udvikle revner, smerter og endda blødning. Heldigvis er det normalt ikke alvorligt og kan forebygges med lidt omhu. I denne artikel fortæller vi dig, hvad du kan gøre.

Tips til at forebygge revner i brystvorterne under amning

Når amningen begynder, er det normalt at opleve ømhed eller mildt ubehag i brystvorterne. Men det er som regel midlertidigt og forsvinder, når du ammer dit barn. Derefter er det normalt, at denne proces er behagelig og smertefri. Hvis dette ikke er tilfældet, er det nødvendigt at evaluere, om der er et problem.

Information delt af Journal of Pharmacopuncture anslår, at 80-90% af ammende kvinder oplever ømme og revnede brystvorter.

Som det fremgår af en artikel i International Journal of Environmental Research and Public Health, er ømme brystvorter en indikation af dårlig positionering og sutteteknik under amning. Det kan også skyldes infektioner, abnormiteter i barnets gane, brystbetændelse, vasospasme eller indadvendte brystvorter.

Den gode nyhed er, at der er flere strategier til at forebygge denne tilstand og de mulige komplikationer, der er forbundet med den. Det eneste, det kræver, er et par justeringer i den måde, du ammer på, samt lidt pleje. Lad os se nærmere på det.

1. Barnets sutteteknik under amning

Den første foranstaltning til at forebygge revner i brystvorterne under amning er at kontrollere, hvordan barnet sutter. Når barnet tager forkert fat, er det almindeligt med smerter og revner. Der er måder til at finde ud af, om det er problemet. Ifølge eksperter er der følgende tegn på, at barnet tager korrekt fat:

  • Munden er vidt åben
  • Læberne dækker en stor del af areola
  • Læber vender udad
  • Hagen er tæt på moderens bryst
  • Barnets hoved og krop er på linje

2. Korrekt frakobling

Hvis du af en eller anden grund er nødt til at frakoble barnet, skal du i stedet for at trække i det og forårsage smerte stikke en ren finger ind mellem brystet og gummerne. Før derefter barnets hoved væk fra brystet. Beaumont Health advarer om, at det ikke er korrekt at trække barnet væk fra brystet, da det kan gøre ondt.

3. Juster din stilling

Du bør også sikre dig, at du ligger/sidder godt, når du ammer. Der er forskellige ammestillinger; du kan skifte stilling, prøve rekvisitter som ammepuder og holde dit barn tæt til brystet i stedet for at bøje dig ind over det. Husk, at barnets ansigt og hofter skal være vendt mod dig, mens du ammer.

4. Fugt dine brystvorter for at undgå revner i brystvorterne under amning

Brystvorterne skal fugtes under amningen, for når de er tørre, er de følsomme og kan revne og bløde. Du kan bruge brystvortecremer, så længe de er egnede til babyer, fordi deres mund vil være i kontakt med området.

Cleveland Clinic foreslår cremer med lanolin, portulakcreme, fortyndet pebermynteolie eller mentholessens. For at bruge dem skal du rense området godt med vand og påføre cremen, når du er færdig med at amme din baby. Det giver huden mulighed for at absorbere den før næste amning.

5. Forebyg eller formindsk opsvulmning

Opsvulmning betyder, at brysterne fyldes for meget med mælk. Når det sker, oplever en kvinde som regel hævelse, ømhed og revner i brystvorterne. Det sker ofte efter lang tid uden amning.

For at forhindre det kan du pumpe mælk ud med en brystpumpe. Men hvis det allerede er sket, er det tilrådeligt at gøre følgende:

  • Læg en varm, våd vaskeklud på et bryst ad gangen.
  • Massér brysterne, mens du er i bad, og lad mælken dryppe ud.

6. Brug den ideelle størrelse brystpumpetragt

Du skal måle brystvortens overflade med et målebånd. Det skal gøres i millimeter, og der skal lægges to ekstra millimeter til. Ved hjælp af målene kan du vælge den mest passende.

For at finde ud af, om du har den forkerte tragt, skal du sørge for, at brystvorterne ikke gnider mod siderne, og at der ikke er områder af huden med mærker eller rødme. Brystvorten må ikke være hvid i farven, du må ikke føle smerte, og der må ikke være nogen knude på brystet efter pumpning.

7. Hold dine bryster tørre for at undgå revner i brystvorterne under amning

Hvis du er en af de mødre, der lækker mælk, skal du huske at skifte ammeindlæg ofte og også dine bh’er. Det er vigtigt at holde området tørt for at undgå infektioner, revner og dårlig lugt.

8. Behandl stramt tungebånd

Hvis din baby har stramt tungebånd, kan det forårsage smerter og revner. Det er en medfødt misdannelse under barnets tunge. Tungen er bundet til mundbunden, og amningens bevægelser er begrænsede eller forhindrede.

For at finde ud af, om din baby har stramt tungebånd, skal det vurderes af en børnelæge.

9. Brug hydrogelindlæg

Hydrogelindlæg er blevet populære som en allieret til at forhindre revner i brystvorterne under amning.

En undersøgelse, der blev delt gennem Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing viste, at deres anvendelse resulterede i større smertelindring og en lavere forekomst af brystvorteskader. Faktisk var deres virkning bedre end en lanolinsalve.

Disse bind fås på apoteker og i specialbutikker for ammende. De påføres direkte på brystet for at lindre og køle. Nogle har fugtgivende komponenter og kan genbruges i op til 24 timer.

Hvornår skal man søge lægehjælp i forbindelse med revner i brystvorterne under amning?

Hvis amningen er ubehagelig, er det vigtigt at søge hjælp så hurtigt som muligt. Ammevejledere og læger kan hjælpe med at løse problemet, så det bliver mere behageligt og sjovt.

Dette bør gøres så hurtigt som muligt, da de tilknyttede problemer ikke tager lang tid om at dukke op. Moderen kan opleve brystbetændelse og andre infektioner, mens barnet kan have svært ved at spise ordentligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.