Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide

Svangerskabsforgiftning er en alvorlig komplikation, som kan besværliggøre livet for moderen og hendes ufødte baby. Den bedste måde at forebygge det på er ved at føre en sund livsstil, især under graviditeten og få sine regelmæssige tjek hos lægen.
Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Svangerskabsforgiftning er en komplikation under graviditet, som kan opstå fra forhøjet blodtryk eller leverskader blandt andet. Det rammer 5 – 8 % af de gravide kvinder og kan være ret alvorligt for både mor og baby.

Svangerskabsforgiftning viser sig normalt i det sidste trimester. Men det kan også vise sig under fødslen, i den anden halvdel af graviditeten eller også i de første uger efter fødslen.

Denne tilstand kan være mild eller mere alvorlig. Desuden kan det føre til en mere alvorlig tilstand, såsom eklampsi eller HELLP syndromet, hvis det ikke behandles korrekt eller i tide.

Hvorfor opstår svangerskabsforgiftning?

Gravid kvinde tjekkes for svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning opstår på grund af nedsat blodtilstrømning til moderkagen. Så vil moderkagen ikke kunne sætte sig ordentlig fast på livmodervæggen, og pulsårerne i dette område vil ikke udvikle sig, som de skal.

Kronisk blodmangel og diabetes kan også nedsætte blodtilførslen til moderkagen. Nogle eksperter mener, at svangerskabsforgiftning viser sig i begyndelsen af graviditeten, også selvom symptomerne først udvikler sig senere hen.

Symptomerne på svangerskabsforgiftning

Nogle kvinder, som har fået diagnosen svangerskabsforgiftning, udvikler ikke de karakteristiske symptomer. Ligeledes er det heller ikke alle kvinder, der udvikler de samme symptomer.

Det største problem er, at nogle af symptomerne ved svangerskabsforgiftning, såsom svimmelhed eller hævelser, kan tolkes som helt normale symptomer for graviditeten.

Det er derfor, lægerne skal vide, hvordan man kan se faresignalerne ved denne komplikation på en effektiv måde og i tide.

De er:

I tilfælde af mild svangerskabsforgiftning

 • Forhøjet blodtryk
 • Ophobning af vand i kroppen
 • Protein i urinen

I tilfælde af alvorlig svangerskabsforgiftning

 • Hovedpine
 • Besvær med at tåle skarpt lys
 • Træthed, svimmelhed og opkast
 • Mindsket mængde af urin
 • Mavesmerte foroven, normalt i højre side
 • Blå mærker opstår let

Det er meget vigtigt at huske, at det ikke er alle kvinder med svangerskabsforgiftning, som lider under synlige hævelser eller drastisk vægtforøgelse. Samtidig vil ikke alle kvinder lide af svangerskabsforgiftning, bare fordi de viser disse symptomer. Symptomerne, som vi nævnte ovenfor, kan være lidt forvirrende.

Risikofaktorer ved svangerskabsforgiftning

et foster i livmoderen

Overvægt, diabetes og forhøjet blodtryk er de største risikofaktorer forbundet med svangerskabsforgiftning.

Mange andre faktorer kan også øge risikoen. Kvinden vil have større sandsynlighed for at komme til at lide af dette, hvis det er kvindens første graviditet, og hun har tidligere lidt af forhøjet blodtryk eller en nyresygdom eller har medlemmer i hendes familie, der har oplevet det.

På samme måde vil der være en højere risiko for kvinder med flere graviditeter, som tidligere har lidt af forhøjet blodtryk under graviditeten eller svangerskabsforgiftning eller kvinder med en BMI på 30 eller mere. Gravide kvinder under 20 eller over 40 år kan også nemmere udvikle svangerskabsforgiftning.

Forebyggende foranstaltninger

Ved de regelmæssige tjek under graviditeten vil lægen holde øje med:

 • Blodtryk
 • Urinniveau
 • Blodprøver

Desuden er der andre måder at kontrollere forekomsten af dette problem, såsom:

 • Test, der kan afsløre blodpropper og nyrefunktion
 • Sonogrammer
 • Doppler ultrlayd

På trods af alle disse test er der ikke en stensikker vej til at undgå denne lidelse, fordi ikke alle faktorer, som bidrager til dens måde at vise sig på, kan kontrolleres.

Derfor anbefaler eksperter som regel, at man spiser en balanceret kost og træner, ligesom det er vigtigt at komme til regelmæssige tjek.

Behandling

Kvinde til samtale hos læge

Periodiske tjek under graviditeten giver mulighed for at opdage denne komplikation tidligt sammen med mange andre.

Behandlingen afhænger af stadiet af graviditeten. Hvis denne tilstand viser sig tæt på terminsdatoen, og babyen er fuldt udviklet, vil lægerne sikkert sætte fødslen i gang så hurtigt som muligt.

Hvis det er en mild præeklampsi, og babyen ikke er færdigudviklet, vil behandlingen baseres på et stigende antal tjek hos jordmoderen. På samme måde vil lægen bede dig om at indarbejde en diæt med flere proteiner.

Det er også vigtigt at spise mindre salt og drikke rigeligt med vand. Endelig er det vigtigt at få masser af hvile. Patienten skal ligge på sin venstre side, så barnet ikke kommer til at trykke på de vigtige blodårer.

Hvis en kvinde lider af alvorlig svangerskabsforgiftning, kan lægerne udskrive medikamenter til at styre blodtrykket med ud over de andre nævnte behandlinger.

Svangerskabsforgiftning er en vigtig komplikation under graviditeten, som kan sætte livet på spil for både mor og hendes ufødte baby. Derfor er en sund livsstil, især mens man er gravid, samt regelmæssige tjek, de bedste måder at undgå det på.

Det kan interessere dig ...
Højt blodtryk hos gravide: Symptomer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Højt blodtryk hos gravide: Symptomer og behandling

I denne artikel vil vi fortælle dig om symptomer og mulige behandlinger ved højt blodtryk hos gravide. Din læge og jordemoder vil holde øje med det...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.