Sådan forsvarer du dig mod narcissistisk devaluering

Hvis alt var godt med en person, og vedkommende pludselig er begyndt at nedgøre dig og tage afstand fra dig, lider du måske af narcissistisk devaluering. Find ud af mere om det her.
Sådan forsvarer du dig mod narcissistisk devaluering

Sidste ændring: 21 september, 2022

Narcissisme er stadig et ukendt begreb for mange mennesker. Mange omkring os kan dog identificere sig med det. Det er mennesker, der tror, at de er andre overlegen, som bruger andre til deres egen fordel, og som kan iværksætte narcissistisk devaluering, når vi mindst venter det.

Ifølge det, som MSD-manualen forklarer, mangler en narcissist empati og har brug for ros fra andre. Men på trods af at de fremstår selvsikre og med en masse selvtillid, har de i virkeligheden en betydelig og usund mangel på selvværd.

Dette er en diagnose, der inden for psykologien kaldes narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

I denne artikel vil vi ikke fokusere så meget på at dykke ned i denne lidelse, men snarere på narcissistisk devaluering. Vi vil tage et kig på, hvad den består af, hvornår en person sætter den i gang, og hvilke konsekvenser den kan have for dem, der er blevet ofre for den.

Derfor vil vi også give nogle råd til, hvordan man kan beskytte sig mod denne form for psykisk mishandling.

Hvad er narcissistisk devaluering?

Narcissistisk devaluering begynder ofte pludseligt og uden varsel. Det er dog rigtigt, at det kan foregå subtilt i begyndelsen. Som Den Store Danske forklarer, henviser devaluering til “nedskrivning af et lands valuta i forhold til andre valutaer.” Dette kan også gælde andet end valutaer, for eksempel personer.

I tilfælde af narcissistisk devaluering søger personen derfor at devaluere den anden person ved at fratage vedkommende fortjeneste ved at fratage alt, hvad han eller hun kan udrette, eller ethvert mål, han eller hun kan nå. Men hvorfor gør narcissisten normalt dette? Jo, de gør det, fordi de allerede har nået deres mål.

Faktisk er de som regel virkelig charmerende i starten. De kan hive dig ind og udløse en tiltrækning, som kun meget få formår at undslippe. Men når de først er i deres hænder, bruger de den anden person, indtil de bliver trætte af dem, og devalueringen sætter ind.

Mand er eksempel på narcissistisk devaluering overfor kvinde

En narcissist skaber ofte en masse tiltrækning og afslører ikke deres sande hensigter i begyndelsen.

Cyklus for den narcissistiske devaluering

For at tale om narcissistisk devaluering skal vi først huske, at det er en cyklus. Det er som en tidevand, som disse typer mennesker nedsænker deres ofre i. Den løber altid i den samme retning.

Til at begynde med er alting vidunderligt. Det er en god ven eller potentiel partner, som er der, som bekymrer sig og ikke synes at have en eneste fejl. Desuden kan I sandsynligvis endda have mange ting til fælles.

Narcissisten former sig som regel efter den anden person og ved præcis, hvad han eller hun kan og ikke kan lide, så deres ven eller partner sænker sit skjold. Derefter begynder idealiseringen.

Efter at der er sket en opkobling eller en eller anden indledning af et forhold, tager narcissisten derefter kontrollen over situationen. Den anden person er ikke hans eller hendes prioritet. Narcissisten tilbyder dem i stedet krummer, men idealiseringen har allerede gjort alt arbejdet. Nu er den næste fase den narcissistiske devaluering.

I denne fase af devaluering kan de komme med undskyldninger, sige åbenlyse nedgørelser og vise en uinteresse, der øges over tid.

Offeret forstår ofte ikke noget, eller hvorfor alting har ændret sig så pludseligt, og han eller hun kan bede om forklaringer, blive overvældet og forfølge narcissisten endnu mere. Ghosting og manipulation er almindelige teknikker, som personer med denne personlighedsforstyrrelse gerne bruger.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Lær at sætte grænser, når du bliver manipuleret

Hvordan man forebygger og forsvarer sig mod narcissistisk devaluering

For at forebygge narcissistisk devaluering er det tilrådeligt at undgå at idealisere nogen. At forsøge at holde fødderne på jorden hele tiden er grundlæggende i enhver form for forhold. Ingen er perfekt. Der er altid nogle fejl. Det er afgørende at huske dette.

Men i de tilfælde, hvor devalueringen allerede er begyndt, er der nogle tips, der kan hjælpe, så situationen ikke påvirker dit selvværd og din selvtillid. Her er nogle af dem:

  • Træne nul kontakt: Det er en beslutning, som du ikke ønsker at skulle tage, men som ofte er den bedste. At blokere og afbryde al kontakt med en narcissist, der fornærmer, nedvurderer, nedgør og skader dig, er måden at tage vare på dig selv på.
  • Bliv ved med at gøre de ting, du elsker: Udøvelse af en sjov hobby, læsning, mødes med venner, fokusere på dit arbejde osv. Livet stopper ikke, fordi en narcissist leger med dine følelser og manipulerer dem.
  • Sæt grænser, og hold dig til dem: Hold op med at tage telefonen. Afbryd forholdet, og tal ud, så du ikke bliver manipuleret. Dette er nogle af de bedste måder at kommunikere til en narcissist, at han/hun har valgt det forkerte offer. Dette er ikke let, så psykologisk hjælp kan altid hjælpe.
Ung mand med maske på

Deter ikke let at afsløre en narcissist. Men vi skal gøre det klart for ham/hende, at vi ikke vil være hans/hendes offer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Måder at forbedre overbevisende kommunikation på

Hvornår man skal gå til psykolog

Man bør gå til psykolog, når man har opdaget adfærdsmønstre, der ligner dem i cyklussen for narcissistisk devaluering. Det er dog ikke let.

Derfor kan terapi, selv hvis du er offer for disse omstændigheder, hjælpe dig med at komme ud af forholdet. Så kan du genopbygge de beskadigede dele af dit selvværd. MSD-manualen anslår, at 6,2 % af de mennesker, der bor i USA, lider af narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Så vi må antage, at der desværre er en del af dem i verden.

Det er vigtigt at kende til denne personlighedstype og være forsigtig for at undgå at blive såret. Nogle gange sker det næsten, uden at vi er klar over det. Det er vigtigt at undgå idealisering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.