Måder at forbedre overbevisende kommunikation på

Overtalende kommunikation omfatter viden om, hvordan man argumenterer, overbeviser og opnår en holdningsændring hos andre. Det kan være nyttigt både på arbejdspladsen og i dit personlige liv. Læs videre for at finde ud af, hvorfor det er så vigtigt.
Måder at forbedre overbevisende kommunikation på
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du tror måske, at overbevisende kommunikation blot er en taktik, som sælgere bruger for at få dig til at købe noget. Men det er en nyttig færdighed i hverdagen.

Du kan faktisk anvende den i forskellige sammenhænge, f.eks. når du forhandler om en feriedestination med din partner, eller når du forsøger at overbevise dine børn om, at de skal lave deres lektier, og endda under en jobsamtale. Forskellen er, at du ikke bruger disse strategier bevidst, og derfor får du ikke altid de bedste resultater.

Evnen til at overtale andre er afgørende for teamledere og personer, der har med kunder og leverandører at gøre. Det kan dog også hjælpe dig med at nå dine mål i den private sfære og forbedre din kommunikation med alle. Læs videre for at få mere at vide om det.

Overtalende kommunikation

Mor bruger overtalende kommunikation overfor datter

Overtalende kommunikation er evnen til at overbevise, involvere og vejlede andre i løbet af en samtale. I den forbindelse giver du argumenter eller viser holdninger, der får dem til at ændre deres mening i retning af dine mål.

Bemærk, at overtalelse ikke er det samme som manipulation. Det første er til fordel for begge parter og kræver ærlighed, mens det andet handler om at bedrage og misbruge oplysninger for at opnå en fordel. Det søger at tilsidesætte andres behov.

Fem tips til at forbedre overbevisende kommunikation

Alle mennesker udøver overbevisende kommunikation i forskellig grad. Nogle mennesker er naturligt overbevisende og er i stand til at ændre tankegang eller handlinger hos andre. Alle kan dog forbedre og udvikle denne evne gennem øvelse og udholdenhed. Du kan følge nogle retningslinjer, der bestemmer effektiviteten af overtalelse, for at gøre det.

Troværdighed

Dette er et grundlæggende element i overbevisende kommunikation. Derfor er folk meget mere åbne over for at lytte, tage hensyn til og følge anvisninger fra en person, som de anser for kompetent på området.

Derfor vil det give dig point hos din samtalepartner, hvis du har uddannelse eller erfaring inden for det område, du taler om. Husk på, at den måde, du præsenterer dit budskab på, også vil gøre en forskel. Du vil således være mere troværdig, hvis du præsenterer det flydende og veltalende uden tøven eller gentagelser.

Oprigtighed i overbevisende kommunikation

Det nytter ikke noget at fremstå kompetent, hvis den anden person ikke har tillid til dig. Det er netop det, der adskiller overtalelse fra manipulation. Som du kan forestille dig, vil andre mennesker nære mistillid til dig, hvis de har mistanke om, at du forsøger at udnytte dem.

Oprigtighed og ærlighed er naturligvis en god politik, så vær sandfærdig, brug verificerbare argumenter og vis, at du ikke kun varetager dine egne interesser.

Entusiasme og overbevisning

Selv om vi gerne ser os selv som rationelle væsener, bevæger følelser os. Derfor er det meget mere sandsynligt, at en person, der inspirerer til en bestemt sindstilstand, vil påvirke andres adfærd. Så prøv at fremlægge dine argumenter med energi og overbevisning. Entusiasme smitter og er et stærkt mobiliserende middel.

To mænd snakker sammen udenfor

Det kan virke selvmodsigende, men det er grundlæggende at lytte, når det drejer sig om at overbevise. Det overfører ikke kun tillid til taleren, men giver også mulighed for at lytte til deres spørgsmål og argumenter. Alt sammen er for at kunne løse dem eller udtænke et modargument mere præcist.

Nonverbal kommunikation

Det er vigtigt at have en klar idé i hovedet om, hvad du vil foreslå, og bruge de rigtige ord. Kommunikationens effektivitet afhænger dog i højere grad af nonverbale elementer.

Derfor er kropsholdning, gestikulationer, tonefald og endda fysisk afstand elementer, som du skal tage hensyn til for at kommunikere et stærkt budskab.

Hvem bør anvende overbevisende kommunikation?

Overbevisende kommunikation er til stede i hverdagen. Teamledere i alle slags organisationer bruger det til at involvere, motivere og styre andres arbejde. Desuden er denne strategi langt mere effektiv end tvang eller autoritær magt.

Til gengæld er reklame et område, der konstant bruger overtalelse til at nå sine mål. Enhver kampagne eller reklame har til formål at påvirke forbrugernes holdninger og handlinger.

På samme måde har politik til formål at overtale vælgerne gennem overbevisende budskaber. Men ud over arbejdspladsen bruger du sandsynligvis overtalende kommunikation i din dagligdag.

Kort sagt kommunikerer du konstant, både verbalt og med dit kropssprog, så du skal forsøge at forbedre effektiviteten af dine budskaber. Hvis du anvender overtalelse, vil det ikke kun hjælpe dig med at nå dine mål og målsætninger, men også med at forbedre kvaliteten af dine interaktioner med andre.

Som det sidste handler overtalende kommunikation ikke om tvang eller konflikt, men om at overbevise med dine ord. Vi opfordrer dig til at omsætte ovenstående retningslinjer til praksis og være konstant i anvendelsen af dem. Du vil gradvist få gavn af det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hovland, C. I., & Weiss, W. (1951). The influence of source credibility on communication effectiveness. Public Opinion Quarterly, 15, 635–650. https://doi.org/10.1086/266350
  • Priester, J. R., & Petty, R. E. (1995). Source attributions and persuasion: Perceived honesty as a determinant of message scrutiny. Personality and social psychology bulletin21(6), 637-654.
  • Moya, M. (1999). Persuasión y cambio de actitudes. Psicología social, 153-170.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.