10 fantastiske råd til bedre søvn om natten

Gode vaner er essentielle for bedre søvn om natten. I denne artikel skal vi se nærmere på nogle vigtige aspekter, man skal huske på.
10 fantastiske råd til bedre søvn om natten

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange mennesker rundt omkring i verden har svært ved at sove. Selvom de prøver, har de svært ved at falde i søvn. Men nogle gode råd kan hjælpe med at opnå bedre søvn om natten.

Når du ikke får en god nats søvn, kan der opstå mange vanskeligheder. Hjernen har brug for hvile, så den kan udføre processer, som den ikke kan, mens den er vågen. Hvis du ikke sover godt om natten, kan hjernen ikke fungere godt om dagen. Dette kan have konsekvenser på længere sigt.

Når du får nogle gode vaner inden sengetid, vil det hjælpe dig med at opnå bedre søvn om natten. Når du følger dem hver dag, vil de blive til sunde vaner.

Her er 10 gode råd, som giver dig bedre søvn om natten:

Kvinde nyder en bedre søvn om natten

1. Skab passende omgivelser

Det er vigtigt at skabe de rette omgivelser, så man kan sove bedre. Hvis det er vanskeligt for dig at falde i søvn, vil støjende eller meget lyse omgivelser ikke hjælpe. Ligeledes er temperaturen vigtig. Derfor skal du tilpasse dit soveværelse, så du kan holde disse faktorer under kontrol.

2. Ritualer ved sengetid giver bedre søvn om natten

Kroppen og sindet reagerer meget godt på aktiviteter såsom mad og søvn, hvis du programmerer dem. Derfor består gode søvnvaner af at skabe ritualer ved sengetid

Grundlæggende set består dette af gradvist at reducere din aktivitet, så du kan gå i hviletilstand. Det er for eksempel en god idé at tage et varmt bad og drikke en afslappende kop te, inden du går i seng.

3. Spis et sundt måltid til aftensmad

Når du spiser sundt, hjælper det dig med at opnå en bedre søvn om natten. Aftensmaden er grundlæggende. Du bør aldrig spise et tungt måltid til aftensmad. Mæthed er ikke godt, når man skal sove, men det er sult heller ikke. Ideelt set bør du nyde en let, men mættende middag. Du bør også spise tre timer før sengetid.

4. Undgå at indtage visse ting for at opnå bedre søvn om natten

Af åbenlyse grunde kan det påvirke din søvn, hvis du drikker stimulerende drikkevarer. En af de grundlæggende regler for en god nats søvn er at undgå at indtage disse væsker sidst på eftermiddagen. Dette inkluderer kaffe, te, kakao, sodavand og energidrikke. Disse drikkevarer øger din årvågenhed og gør det vanskeligere for dig at falde i søvn.

Gå ikke glip af: Sådan får du mindre koffein i din hverdag

5. Motion er vigtigt

Fysisk motion er glimrende af mange årsager, og det inkluderer også søvn. Det er godt for dig at gøre det til en vane at få daglig motion, der passer til din alder og din kondition. Du skal dog sørge for, at du ikke træner lige før sengetid. Det skyldes, at det tager kroppen to til fire timer at vende tilbage til sin normale rytme, efter man har trænet.

6. Lad være med at tage for mange middagslure

I dag er der ikke mange, der har tid til at tage en eftermiddagslur. Hvis du er en af de få heldige, der har tid til dette, skal du sørge for, at du ikke overdriver. Det vil sige, at du ikke bør sove i mere end 20 minutter, hvis du gerne vil kunne sove om natten. Hvis det er virkelig svært for dig at falde i søvn, er det bedst helt at undgå at tage middagslure.

Kvinde tager en middagslur

7. Hav et regelmæssigt skema for at opnå bedre søvn om natten

Som vi nævnte ovenfor, er det godt for din krop at have faste rutiner. Når du går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag, vil det markant hjælpe dig med at løse forskellige søvnproblemer. Når du er kommet ind i denne vane, vil din krop begynde at bede dig om hvile på det sædvanlige tidspunkt hver dag.

8. Undgå elektroniske apparater

Hvis du vil opnå bedre søvn om natten, er det nødvendigt at slukke for alle elektroniske apparater omkring dig. Du vil ikke være i stand til at sove ordentligt, hvis fjernsynet er tændt eller hvis du sover med din mobiltelefon ved siden af dig.

Det vil også være endnu vanskeligere for dig at falde i søvn, hvis du sidder og arbejder på din computer inden sengetid. Disse apparater skal være slukket, når du sover.

9. Prøv forskellige afslapningsteknikker

Afslapningsteknikker er et glimrende alternativ til dem, som har kroniske søvnproblemer. Eksperter anbefaler også, at man laver afslapningsøvelser lige før sengetid, hvis man har problemer med at sove. De er en af nøglerne til en god søvn.

10. Din seng spiller en afgørende rolle

Du skal være klar over, at din seng kun bør bruges til sex og søvn. Du bør derfor ikke arbejde, se tv eller spise i sengen. Hvis du ikke kan sove, bør du stå op og først gå i seng igen, når du tror, du er klar til at sove.

En af de bedste investeringer, du kan foretage, er en god seng. Når du har et behageligt og sundt sted at sove, vil det virkelig gøre en stor forskel.

Det kan interessere dig ...
Forbedr din søvn med disse sunde sovevaner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forbedr din søvn med disse sunde sovevaner

Søvn påvirker både vores fysiske og følelsesmæssige velvære. Så man skal følge nogle sunde sovevaner for at forbedre kvaliteten af ens søvn.  • Sierra, J. C., Jiménez-Navarro, C., & Martín-Ortiz, J. D. (2002). Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño. Salud mental, 25(6), 35-43.
  • Manrique, J. J. (2014). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares. https://doi.org/10.1111/j.1478-3231.2009.02035.x
  • Pin Arboledas, G., M. S., & M., Mompo Marabotto, L. (2014). Higiene del sueño y melatonina. Curso de Actualización Pediatríca.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.