Hvad er ammehjerne hos nybagte mødre?

"Hvad var det jeg skulle i køkkenet?", "Jeg vidste ikke hvad jeg skulle sige", "Hvor er mine nøgler?". Disse former for forglemmelser er normale under graviditet og efter fødslen. Men hvad er "ammehjerne"?
Hvad er ammehjerne hos nybagte mødre?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange kvinder klager over deres hukommelsestab, når de bliver gravide. Men er “ammehjerne” (en form for hukommelsestab, der rammer nybagte mødre) en myte eller en realitet?

Der er forskellige offentliggjorte undersøgelser, der påpeger eksistensen af ​​ændringer i hjernen hos kommende mødre. Disse omstruktureringer begynder under graviditeten og er stadig til stede to år efter fødslen.

Er det imidlertid sandt, at der eksisterer noget, som hedder ammehjerne? Lad os finde ud af det.

Ammehjerne er ægte

En stor del af gravide kvinder siger, at de er mere glemsomme end normalt. Der er visse situationer, som disse kvinder peger på som ”almindelige” i anden og tredje trimester af graviditeten. Disse inkluderer for eksempel at miste deres mobiltelefon eller deres nøgler, glemme at købe ting, glemme at lave mad, glemme aftaler osv.

OK, men det kan da ske for enhver, ikke sandt? Hvordan beviser det, at visse forglemmelser er på grund af graviditet? Udtrykket ammehjerne blev ikke opfundet af videnskaben, men det trives blandt mange mødregrupper.

Nogle læger indrømmer også, at der er kvinder, der midlertidigt kan miste deres hukommelse under og efter graviditeten. Dette kan relateres til deres hormonelle ændringer. Måske er de bare bekymrede for alt, hvad der har at gøre med deres graviditet, og dermed bliver alle de mindre problemer forvist til baggrunden.

Også udmattelse af nye mødre kan have noget at gøre med glemsomhed efter fødselen.

Læs også: Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

Et fald i hjernemasse hos nybagte mødre

Kvinde sidder med avis og blyant

Ifølge en undersøgelse fra University of Deakin i Australien, der er offentliggjort i Medical Journal of Australia, findes der bestemt kognitiv svækkelse sted under graviditeten.

Forskere gennemgik 20 undersøgelser, der sammenlignede de kognitive funktioner hos 709 gravide kvinder med 521 ikke-gravide kvinder. De konkluderede, at gravide havde dårligere kognitive funktioner og hukommelsesfunktioner end dem, der ikke var gravide.

Under alle omstændigheder er der stadig mere forskning, der skal udføres, før man kan hævde, at der er videnskabelig opbakning bag begrebet, ammehjerne.

Ammehjerne hos nybagte mødre

En mors hjerne tilpasser sig for at være i stand til at imødekomme behovene hos sin baby

Mens der er behov for mere forskning for at bekræfte eller afkræfte eksistensen af ​​ammehjerne, antyder en undersøgelse fra 2010, at hormonelle ændringer kan være ansvarlige for nedgangen i hukommelsen hos en nybagt mor.

Disse hormonelle ændringer hjælper moren med at tilpasse sig kravene for at holde sit barn i live og sundt. Det faktum, at hjernen vælger de svageste forbindelser og eliminerer dem for at fokusere på det, der virkelig er vigtigt: Hendes følelsesmæssige forbindelse og respons på en babys behov.

Hvad er ammehjerne helt præcis?

Gravid kvinde symboliserer ammehjerne

Som du kan se, er der ingen afgørende videnskabelige beviser for at påstå, at gravide kvinder og nybagte mødre har et fald i hukommelsen, som en generel regel. Imidlertid siger mange kvinder, at det faktisk forholder sig sådan.

Data fra en anden undersøgelse understøtter hypotesen om, at graviditet påvirker en kvindes evne til at udføre visse opgaver… specifikt dem, der er relateret til den rumlige hukommelse. En sådan glemsomhed kan have noget at gøre med de høje niveauer af prolactin og progesteron i kroppen hos en kommende mor.

Læs også: Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Lad os se på nogle almindelige situationer, der normalt sker for dem, der er berørt af ammehjerne. De kan relateres til vanskelighederne i den rumlige hukommelse, som vi nævnte ovenfor:

 • De putter en masse tøj i vaskemaskinen og glemmer derefter at tage det ud.
 • De åbner døren og lader nøglerne sidde i nøglehullet på ydersiden.
 • Måske tager de i supermarkedet, og kan ikke huske, hvad de ville købe, når de kommer dertil.
 • Tilsvarende vil de glemme, at de har en ret i ovnen … indtil den brændende lugt fungerer som en smertefuld påmindelse, vel at mærke!
 • Desuden kan de måske rejse sig for at gøre noget og så glemme, hvad det var, de ville.

Sådan kan man håndtere det

Hvis du føler, at du er mere glemsom, efter du er blevet gravid, skal du ikke bekymre dig! Ammehjerne sker for mange kvinder. For at mindske det, anbefaler vi dig at:

 • Skrive en huskeliste, og tag ikke ud for at handle uden den.
 • Bed om hjælp og prøv ikke at gøre alt selv.
 • Prøv at hvile (selvom det ikke er en let opgave at udføre, når du har en baby derhjemme). Husk dog, at dit helbred er vigtigere end at have et pletfrit hus. Sov, når babyen gør det, hvis du kan.
 • Nyd lidt tid for dig selv. Bed om, at din partner, en ven eller et familiemedlem sørger for babyen, når det er muligt, så du kan slappe af. Brug lidt tid på at udføre aktiviteter for din egen fornøjelses skyld.
 • Dyrk motion.
 • Læg puslespil eller spil hukommelsespil.
 • Spis en afbalanceret kost. Din hjerne har brug for alle de nødvendige næringsstoffer for at fungere korrekt.

Kan du identificere dig med nogle af de eksempler, vi gav ovenfor?

I så fald har du sandsynligvis et tilfælde af ammehjerne! Videnskab har muligvis endnu ikke godkendt udtrykket, og dataene kan være utilstrækkelige. Det er dog en realitet for mange kvinder, og de holder sig til udtrykket.

Hvad mener du?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.