Hjemmehygge: Fordelene ved at lave ingenting

Hjemmehygge er en praksis, der simpelthen består i at lave ingenting og slappe af i dit hjem. Selv om der er nogle tilfælde, hvor hjemmehygge ikke er praktisk, er der mange tilfælde, hvor det kan være meget gavnligt.
Hjemmehygge: Fordelene ved at lave ingenting
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Opdag praksissen med hjemmehygge og fordelene ved at lave ingenting, for fred og ro har aldrig været så tæt på! “At kede sig” og blive hjemme behøver ikke at være en dårlig ting. Faktisk er denne vane i dag kendt som “hjemmehygge” og er en meget lovende tendens.

Flere og flere mennesker vender sig mod denne enkle praksis som et middel til terapi og selvopdagelse.

Så hvad er hjemmehygge?

Kvinde med te

Hjemmehygge er et middel til at reagere på hverdagens hektiske tempo. Ligesom hygge-livsstilen begyndte hjemmehygge også i de nordiske lande. Nu har tendensen spredt sig til utroligt mange steder rundt omkring i verden.

Der er trods alt en god grund til, at flere og flere mennesker har besluttet at sætte farten ned og tage del i disse livsstile. Det er, fordi de bidrager til velvære ved at reducere angst og stress.

Læs også: 5 yogastillinger der reducerer angst og stress

Samtidig er hjemmehygge en meget økonomisk løsning. Det giver dig ikke blot mulighed for at drage fordel af varmen fra dit hjem, men det hjælper også med at styrke familiebånd og dit bånd til dig selv.

Det er i høj grad værd at bruge et øjeblik på at reflektere over dine omfattende arbejdsdage og byrden af ​​alle weekendens planer. Hvis vi er ærlige, føles disse planer ofte mere obligatoriske end spontane og tager mere og mere tid væk fra at slappe af.

Forpligtelsen til at socialisere

Når det kommer til vores fritid, ender vi ofte med at føle det samme, som vores børn gør. De kommer udmattede hjem fra en lang dag i skolen for så at stå over for en hel række andre ansvarsområder. De skal lave deres lektier, deltage i aktiviteter uden for skolen, udføre huslige pligter osv.

På samme måde er der lidt af en tendens, der lægger pres på os med hensyn til den måde, vi bruger vores fritid på. Vi tvinger os selv til at tilbringe tid sammen med andre par, familiemedlemmer og venner, besøge restauranter eller tage på udflugter osv.

Selvfølgelig er der ikke noget galt med disse sammenkomster og aktiviteter. Men sandheden er, at vi har mindre og mindre tid til blot at hvile og slappe af – og vi har endnu mere brug for dette i dag end nogensinde før.

Det samme sker med vores mobiltelefoner og behovet for konstant at besvare beskeder, læse e-mails og tjekke vores sociale medier. Alt dette resulterer i en meget udmattende byrde af stimuli. Desuden hjælper det bestemt ikke at leve en non-stop livsstil under pres og forpligtelser.

Ved visse lejligheder bliver kroppen simpelthen syg, fordi den har brug for hvile. Faktisk er dette kroppens måde at kræve hvile på! Intet dårligt kommer til at ske, hvis du bliver hjemme i sofaen med et tæppe, en varm drink og lidt plads til dig selv – faktisk er det, hvad mange af os i hemmelighed længes efter.

at søge tilflugt i hjemmet bliver det sikreste sted for dig at forbinde dig med dit indre. Praksissen med hjemmehygge gør dit hjem til et sted, hvor du kan komme dig efter følelser af udbrændthed og nyde dit eget selskab.

Hvornår er det ikke en god idé at praktisere hjemmehygge?

Trist kvinde har brug for hjemmehygge

Det er vigtigt at understrege, at indførelsen af hjemmehygge ikke er en løsning, der passer til alle, især hvor der er kliniske symptomer til stede. Hjemmehygge anbefales ikke til personer, der lider af depression, angst eller i visse tilfælde hos dem, der går igennem en sorgproces.

I disse tilfælde har folk en tendens til at isolere sig. Dette har dog intet at gøre med evnen til at beslutte at blive hjemme for at nyde dette miljø. I stedet for at blive hjemme bør personer i disse situationer søge behandling. De skal følge de vejledninger, som den professionelle giver.

Hjemmehygge bør altid være en praksis, der giver nydelse. I den sammenhæng kan de, der ikke har et aktivt arbejdsliv, anse det som en byrde at blive hjemme, og det er ikke det, det handler om. Det handler om at omfavne vores frihed til at gøre det, vi har mest lyst til, på trods af det almindelige sociale pres for at foretage sig noget andet.

Læs også: Den langsomme bevægelse: At tage det roligt

Sådan praktiserer man hjemmehygge

Nogle af de regler, som denne tendens følger, er:

 • Gør de ting, du kan lide at gøre. For eksempel kan du læse, male, se en film, pleje dine planter, lege med dit kæledyr, reparere gamle møbler, lave håndværk osv.
 • Undgå kedelig planlægning.
 • Gør ting, der hjælper dig med at slappe af.
 • Lev uden at have travlt.
 • Pres ikke dig selv til at afslutte opgaver, undtagen forpligtelser.
 • Der er intet i vejen for at have godt selskab, så længe du stadig er i stand til at føle dig afslappet, mens du har det.
 • Vær opmærksom på og praktisér mindfulness. Med andre ord skal du holde dit sind i nutiden.
 • Som det sidste er det en god idé at holde dit hjem ryddeligt. Ellers kan du ende med at føle dig ubehageligt tilpas i dit “lille tilflugtssted”.

Skab ro i hjemmet

Bortset fra disse anbefalinger er det også en god idé at lukke masser af naturligt lys ind i dit hjem. Miljø og indretning er vigtige, når det kommer til at føle sig roligt tilpas og afslappet. Nogle mennesker vælger at placere naturlige planter i bestemte rum i deres hjem.

Enkelthed er også værdifuldt. Der er ingen mening i at fylde dit hjem med genstande, der bare bidrager til en større følelse af kaos. Miljøet i dit hjem bør inspirere til ro.

Hvis du vil forberede dit rum, anbefaler eksperter at reducere antallet af unødvendige objekter. Lidt efter lidt vil du være i stand til at tilpasse hvert hjørne af dit hjem og fylde det med fred. På den måde kan du forvandle dit hjem på samme måde, som du forvandler din livsstil.

Så hvad venter du på? Lad os gøre hjemmehygge til den nye aften ude!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegío Profesional de Fisioterapeutas.
 • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
 • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud = International Journal of Clinical and Health Psychology.
 • Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludables.
 • Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (2015). Necesidad de descanso y sueño. Enfermeria Comunitaria.
 • Fernández-Castro, J., Martínez-Zaragoza, F., Rovira, T., Edo, S., Solanes-Puchol, Á., Martín-del-Río, B., … & Doval, E. (2017). How does emotional exhaustion influence work stress? Relationships between stressor appraisals, hedonic tone, and fatigue in nurses’ daily tasks: A longitudinal cohort study. International journal of nursing studies, 75, 43-50.
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge: Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis, 55(2), 21-44.
 • Wielgosz, J., Goldberg, S. B., Kral, T. R., Dunne, J. D., & Davidson, R. J. (2019). Mindfulness meditation and psychopathology. Annual review of clinical psychology, 15, 285-316.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.