Læs om 6 tips til en bæredygtig have

For at lave en bæredygtig have skal man blot undersøge det og have nogle få af disse tips i baghovedet. Begynd dit nye hjemmeprojekt i dag!
Læs om 6 tips til en bæredygtig have

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

En bæredygtig have er kendetegnet ved ansvaret og effektiviteten af naturlige ressourcer. Disse haver respekterer diversiteten af hver planteart og dens naturlige cyklusser i hvert område. Med andre ord er de økologiske og miljøvenlige områder, fordi de er et produkt af sund dyrkning.

Traditionel havedyrkning har en negativ indvirkning på miljøet. Grundene er tydelige: For stort forbrug af vand, anvendelsen af pesticider og anvendelse af plantearter, som kan beskadige andre. En bæredygtig have er derfor en glimrende måde at hjælpe miljøet på.

Hvad er fordelene ved en bæredygtig have?

En bæredygtig have reducerer og optimerer vandforbruget, eftersom de kan indsamle regnvand til at vande planterne.

De reducerer også forbruget af energi. Det skyldes, at man kan vedligeholde dem manuelt, og de kræver et øget forbrug af organisk gødning. Man laver kompost med affald fra husholdningen, hvilket giver en mulighed for at genbruge og drage nytte af sit affald.

En anden fordel er, at man kan dyrke mad og naturmidler i sin egen have. En bæredygtig have betyder at plante sine egne grøntsager, frugter og krydderier. Man kan også plante medicinske planter såsom aloe vera, lavendel og oregano.

Måske denne artikel også vil interessere dig: De 15 bedste medicinske urter

Nogle tips til en bæredygtig have, som man bør overveje

Hvordan kan man begynde at lave en bæredygtig have?

Er det mere simpelt, end det lyder. Du skal blot komme i gang og dedikere en hel dag til din have.

Person laver kompost til en bæredygtig have

1. Plant i din have

Før du tager dine havehandsker på, bør du tænke over dine planter og deres karaktertræk. Planter, der elsker skygge, bør være under store træer eller tage. Dem, der elsker solen, bør få nok af det, og dem, der har brug for meget vand, bør placeres de mest fugtige steder.

Du skal dermed læse om hver af dine planter for at finde ud af, hvor du skal placere dem.

2. Lav dit eget kompost

Kompost er organisk gødning, som kommer fra nedbrydningen af organisk materiale (animalsk og vegetabilsk affald). Dannelsen af kompost er en proces, der består af nedbrydningen af organisk materiale, som indeholder mikroorganismer, der er i stand til at give nærende materiale til jord.

Man kan lave denne kompost med husdyrgødning, madaffald, byaffald, korn (ris), jord og vand. For at lave det skal man blot skovle et lag af hvert element ovenpå hinanden. Efter det dækkes det med plastik for at bevare fugten, og det røres i dagligt, så ilten cirkulerer.

3. Genbrug dine frø til en bæredygtig have

Genbrug frøene fra de grøntsager, du købte i supermarkedet, i stedet for at smide dem ud. Genbrug derefter frøene fra de grøntsager, du høster.

Opbevar dem et køligt, tørt sted og sæt mærkater på dem. På den måde vil du altid have peberfrugt, chili, pærer, tomater og bælgfrugter.

Vi anbefaler, at du også læser: Sommerblomster: Seks muligheder til din have

4. Plant kun lokale arter

Hvis du planter arter fra et andet land i din have, kan de være aggressive over for dem, du allerede har. Disse planter er kendt som invasive, eftersom de tilpasser sig til ethvert miljø og begynder at formere sig og sprede sig ud af kontrol.

Invasive arter har så stor en økologisk indvirkning, at de kan ødelægge lokale arter eller tvinge dem til at flytte sig, hvilket fører til tab af biodiversitet.

5.  Sig farvel til herbicider og kemikalier

Herbicider er substanser eller blandinger, der bruges til at kontrollere uønskede planter. Eftersom de indeholder kemikalier, er de skadelige for miljøet. Man bør derfor fjerne ukrudt manuelt i stedet for.

Man kan lave en spray med hvidløg mod insektplager.  Man skal bruge et hvidløg, nelliker og to glas vand. Blend alle ingredienserne, lad blandingen stå i en dag og tilføj derefter tre liter vand. Fyld en sprayflaske med dette naturlige insekticid, og det er det!

6. Indsaml regnvand til en bæredygtig have

Du kan indsamle regnvand i tønder. Stil dem for enden af dine tagrender rundt om huset. Opbevar regnvandet i en lufttæt beholder, kog det, hvis du vil undgå, at det nedbrydes hurtigt, og opbevar det i glasflasker på 20 liter.

Blad med dråber på

En bæredygtig have giver dig mulighed for at spare tid og penge

Hvis du har dine egne grøntsager i haven, sparer du mange penge og tid i supermarkedet. Du kan også gribe muligheden for at dyrke medicinske planter for at lave dine egne naturmidler.

For at forebygge at beskadige jorden, skal man bruge naturlig barkflis lavet af grus, tørre blade og træflis. Fordel et lag med en tykkelse på mellem fem og femten centimeter.

For at lave en bæredygtig have skal man blot undersøge det og komme i gang i haven!

Sammen kan vi alle beskytte miljøet.

Det kan interessere dig ...
Lær at lave en byhave på lidt plads
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær at lave en byhave på lidt plads

Det er vigtigt at vide et par ting om havearbejde for at lave en byhave. Derefter kan du få mest muligt ud af din altan eller terrasse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.