Sådan laver du et hobbyrum derhjemme

Er du træt af at miste små genstande til maling eller gør-det-selv-arbejde? Find de bedste tips til at lave et hobbyrum derhjemme.
Sådan laver du et hobbyrum derhjemme

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 september, 2023

At lave håndværk derhjemme, uanset om det er dekorativt eller kunstnerisk, indebærer brug af materialer, maling og tilbehør, som har en tendens til at blive væk. Meget af det er små genstande, som let kan forsvinde. Formålet med at indrette et hobbyrum derhjemme er at skabe orden i alt det, der omgiver håndarbejde.

Med et særligt område til denne type arbejde er det muligt at opbevare de nødvendige elementer og samtidig nyde et miljø, der er bestemt til kreativitet. Ved at anvende en række tips og anbefalinger er det muligt at få et hobbyrum i dit eget hjem på en billig og nem måde.

Hvad er et hobbyrum, og hvorfor have et i hjemmet?

Et flot hobbyrum

Et rum af denne type er beregnet til manuelle aktiviteter, uanset om de er relateret til dekoration, såsom gør-det-selv-projekter eller håndværk, samt dem, der er relateret til skabelse af genstande eller kunst. Dette omfatter f.eks. også maleri eller tegning.

Alle disse opgaver kræver små materialer med endnu mindre hætter samt blyanter, linealer, pensler eller klistermærker.

Det er også genstande, som ofte bliver væk. Ophobning og rod påvirker kreativiteten negativt i et øjeblik, der burde være dedikeret til fornøjelse. Derfor kan du finde et område i dit hjem til at omdanne til et hobbyrum med nogle få enkle tips.

På denne måde kan du også undgå at plette med vandfarver eller maling i andre dele af huset, der ikke har noget med håndværk at gøre. At afsætte nogle kvadratmeter til denne type aktiviteter giver et personligt præg til den pågældende instans. Samtidig organiserer det arbejdsområderne og tilskynder til kreativitet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 kreative ideer: Sådan genbruger du gamle bildæk

Råd til at indrette dit hobbyrum derhjemme

Det første, du skal tage hensyn til, når du laver et hobbyrum, er den tilgængelige plads. Et stort rum med masser af plads er trods alt ikke det samme som et lille hjørne i st uen.

Det er dog muligt at indrette et hobbyområde i ethvert hjem, selv med blot et lille bord, en lampe og en hylde. Det er blot nødvendigt at tilpasse sig pladsen og på baggrund af den tilgængelige plads overveje, hvilke materialer der skal bruges: For eksempel hylder, møbler og indbyggede paneler.

Placér borde og skabe

Den ideelle mulighed for at indrette et hobbyrum er at tildele et værelse, et loft, et hjørne af garagen eller et par meter af stuen til at placere borde og møbler. Det er naturligvis ikke alle, der har den nødvendige plads. Der er dog bordplader eller skabe, der passer til visse områder og har skuffer, der er ideelle til opbevaring af arbejdsmaterialer.

Hvis du har det nødvendige budget, er det en god idé at tage målene af det sted, hvor det skal installeres, og få fremstillet en skræddersyet en. Ud over skabene er det bedst at placere et skrivebord med en behagelig stol og alle materialer ved hånden.

Installér hylder

Nogle gange er den horisontale plads ikke nok til at samle den ønskede plads. Det er dog muligt at bruge en del af væggen til at installere svævende hylder.

Her kan du opbevare alle slags materialer og værktøj, lige fra bøger og notesbøger til små kasser og arkivskabe. Disse er meget praktiske og giver dig mulighed for altid at have de værktøjer, du har brug for til dit håndværk, ved hånden.

Mand i værksted

Find alternativer på væggen

I nogle rum er det muligt, at selv hylderne ikke fungerer godt som opbevaringsmuligheder. I sådanne tilfælde kan du bruge alternativer som indbyggede paneler, kroge eller bøjler.

Hvad angår paneler, bruges de ofte til at hænge værktøj op på værksteder. De indgår dog i stigende grad i rustikke indretninger, samtidig med at de giver masser af opbevaringsplads.

Med tanke på det økonomiske aspekt er det altid muligt at genbruge materialer, når det gælder håndværk. Tag f.eks. træ. Med et par størrelsesjusteringer og et lag maling kan det genbruges til nye formål. Blandt dem finder vi at lave bøjler eller kasser, der tjener til at holde orden.

Opbevaringsgenstande

Når du allerede har møbler eller hylder, er det tid til at besætte dem med forskellige genstande til opbevaring. Overvej den tilgængelige plads og den aktivitet, der skal udføres, for at justere nogle af mulighederne, så de passer til dine personlige behov.

  • Æsker: Kasser er altid et godt alternativ til opbevaring af ting. Desuden er det muligt at dekorere dem efter din personlige smag.
  • Spande: Spande og krukker er alternative muligheder til kasser, som har en lignende funktion. De fås i forskellige størrelser, afhængigt af områdets tilgængelighed. Et organiseret hobbyrum opnås f.eks. ved at placere pensler i en lille spand og blyanter i en anden spand.
  • Bakker: Disse er små arkivskabe, der placeres på en overflade. Det er muligt at stable en bakke oven på en anden i lodret rækkefølge, alt efter hvor meget plads der er til rådighed. De anvendes ofte på kontorer.
  • En håndværkervogn: Et andet alternativ, der kan have flere etager og sektorer, er en lille håndværkervogn. Den fungerer meget godt, hvis der ikke er plads til borde eller hylder.

Belysning i dit hobbyrum

Ved manuelt arbejde anbefales det generelt at bruge lamper med koldt lys. Det er også vigtigt at have en mulighed for varmt lys som en variant. Det, der bør prioriteres i løbet af dagen, er dog naturligt lys. Naturligt lys er altid den bedste mulighed for at arbejde med håndværk.

Vælg en farvepalet

En anden måde at føle sig godt tilpas på i hobbyrummet er at anvende din foretrukne farveskala. Afhængigt af det område af hjemmet, hvor det er placeret, bør det kombineres med resten af væggene og møblerne. Det er også muligt at indarbejde detaljer i lyse farver, da de giver visuel effekt til et sted dedikeret til kreativitet.

Giv et personligt præg

Når rummet, møblerne og materialerne er installeret, er det tid til at tilføje personlige detaljer. Der er intet bedre end håndlavet dekoration til et sted dedikeret til håndværk. Vælg farver og designs, der passer til din personlige smag, og tilføj pyntegenstande, der fremmer fantasi og kreativitet.

Desuden kan din opstilling af materialer også have et personligt præg. Tænk f.eks. på at organisere efter farve, størrelse eller alfabetisk rækkefølge for at skabe visuel tilfredshed og skabe tryghed i dit hobbyrum.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan indretter du en have i en afslappet stil

Hav et ryddeligt hobbyrum med de vigtigste ting ved hånden

Afslutningsvis må du ikke glemme, at prioriteten ved indretning af dette rum er at udvikle et organiseret og nyttigt rum til håndværk. Derefter tilføjer de dekorative aspekter et personligt præg, der tilskynder til kreativitet. Men opbevaring, orden og klassificering af det vigtigste værktøj, du har brug for, er funktioner, som altid bør være til stede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.