20 typer af makeupbørster

Makeupbørster og -pensler er nødvendige redskaber, så der ikke går produkter til spilde, og så resultatet ser perfekt ud.
20 typer af makeupbørster

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Der er et par grundlæggende makeup-redskaber, som virkelig ikke må mangle i din makeup-taske, men der findes også en lang række makeupbørster, som hver især har et unikt formål. Du behøver ikke at være professionel for at sætte tricks i værk, der optimerer din makeup, så længe du bruger dine redskaber på den rigtige måde.

Da der findes så mange børster, og mange af dem ligner hinanden meget, er det sandsynligt, at du kan blive lidt forvirret, når du bruger dem. For at hjælpe dig med at få fuldt udbytte af deres fordele, får du her en guide til de enkelte makeupbørsters typer og funktioner.

Hvad er makeupbørster?

Makeupbørster er redskaber, der giver bedre dækning og forenkler påføringen af kosmetik. De består af et håndtag, som normalt er fremstillet af harpiks, plastik eller træ, hvis forlængelse gør det muligt at håndtere dem komfortabelt.

Essensen af disse makeupredskaber ligger i deres børstehår, da de tjener som et middel til at overføre produktet til huden. Afhængigt af børsternes placering og tykkelse er det muligt at nå alle steder i ansigtet.

Du vil bemærke, hvor fordelagtige de er, når du ser, hvordan din makeup virkelig ser ud, for den ser helt anderledes ud, når du bruger de rigtige børster i stedet for at bruge den samme genstand til at påføre alle produkterne.

Desuden er børster og pensler uundværlige redskaber i særlige tilfælde, såsom teknikker til korrigerende makeup. Takket være deres præcision skjuler de bedre ufuldkommenheder i huden som hyperpigmentering, akne og ar.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tips til sikker øjenmakeup

Typer af makeupbørster og -pensler

Flere makeupmærker tilbyder deres egne pensler, i basisversioner og i sæt, der indeholder alle kategorier. Uanset om du køber et elementært sæt eller et komplet sæt, er det bedst at vælge kvalitetsbørster.

En nøgle til at vælge de bedste makeupredskaber er at vide, hvordan de klassificeres. Opdelingen afhænger af størrelsen, fremstillingsmaterialet, det endelige resultat, de kan give, og længden af hårene. Lad os i henhold til disse egenskaber tage et kig på de forskellige typer.

Før vi begynder, er det vigtigt at bemærke, at beauty blender ikke falder ind under kategorien børster, selv om disse redskaber er meget praktiske, når det gælder visse typer af makeup.

1. Små makeupbørster

Det er de børster, du bruger på mund, næse og øjenkontur. De er lavet til områder, der har brug for meget præcision, da det er punkter, der kræver minimale berøringer, hvor kompakte værktøjer er praktiske.

2. Mellemstore makeupbørster

Disse makeupværktøjer er lavet til mellemliggende områder, som f.eks. kindbenene.

3. Store børster

Deres volumen er gavnlig i områder, der kræver meget dækning. Huden nyder godt af dem ved påføring af pudder, foundation og BB-creme.

Eksempel på makeupbørster

4. Naturlige børster

Det er børster, hvis fibre kommer fra dyrehår. De er blødere og anbefales til påføring af pudder.

5. Syntetiske børster

Disse typer makeupbørster er lavet til at erstatte dem af naturlig oprindelse og holder længere. Foundation for Animal Defense Counseling and Action fremhæver kvaliteten af disse produkter, idet den nævner den antibakterielle kvalitet og fremmer dyrebeskyttelse.

6. Øjenvippebørster

Dette er den børste, der er specielt designet til øjenvipperne, da den er nødvendig for at påføre mascara, pre-base eller serum.

7. Vifteformede makeupbørster

Det er børster til let pudder. De giver et godt glid og undgår, at makeuppen hober sig op. Vifte-kanten anbefales til highlighter og til at udviske skygger i øjenkrogene.

8. Afrundede børster

Pensler med dette snit optager materialer i små proportioner. De bruges også ofte til pudder, men til mere dækning. De bruges typisk på kinderne.

9. Spidse børster

Det er præcisionsinstrumenter, der foreslås til strøg i specifikke områder af ansigtet. De er f.eks. meget nyttige til korrektion af mørke rande under øjnene, slørede effekter i øjenhulen og konturer.

10. Flade makeupbørster

De giver en bred og naturlig dækning, fordi de fordeler den flydende makeup jævnt og udfører en slags fejende bevægelse. Denne type børste kan også bruges til concealere og primer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De mest almindelige ingredienser i makeup

11. Todelte børster

Disse børster kombinerer naturlige og syntetiske hår. De er multifunktionelle børster, der er designet til let polering.

12. Makeupbørster med form som en kattetunge

Deres afrundede hoved er lavet til dyb, kraftig dækning. En af de kosmetikprodukter, som denne børste fungerer godt med, er concealer.

Kvinde påfører makeup omkring øjet

13. Skrå børster

Disse har en diagonal profil, der tilpasser sig til ansigtstrækkene. De er perfekt rettet mod øjenhulerne og kindbenene.

14. Ovale makeupbørster

Disse børster har et tæt, silkeagtigt hoved, der er ideelt til en airbrush-lignende dækning. Med de store kan du påføre og blande, og med de små kan du tage fat på øjenområdet.

15. Lange børster

Lange børster forenkler bevægelserne for fejlfri udtværing, især når det gælder skygger og glimmer. Teknikken er at lave lukkede mini-cirkler for at fordele kosmetikken.

16. Korte makeupbørster

Udseendet af disse makeupværktøjer er kompakt, og de optager mere kosmetik og fordeler den hensigtsmæssigt.

17. Læbepensler

Navnet afslører deres udseende og anvendelse. Der findes læbepensler til læbekonturering eller fyldning. De er ekstremt tynde og faste, hvilket giver større præcision, når man maler læberne.

18. Eyelinerbørster

Det er korte, flade børster, der udvisker eyeliner eller korrigerer øjenmakeup. Nogle har et skråt snit, mens andre ligner en pensel. Byantformede makeupværktøjer falder i denne kategori, som er velegnede til brug på det øvre og nedre øjenlåg.

Nærbillede af en kvindes øjenmakeup

19. Pensler til solpudder

Disse er mellemstore, buskede børstehoveder, der opnår et jævn resultat, når de bevæges i cirkler.

20. Makeupbørster til øjenbryn

Det er almindeligt, at disse redskaber har en vinklet ende til at udfylde øjenbrynene, mens den anden ende har spiralformede børster, der giver form, når du fordeler pudderet eller gelen.

Hvorfor bruge makeupbørster?

Makeupbørster og børstelignende redskaber er de perfekte løsninger til at kontrollere mængden af produkt, der påføres på huden. Så længe du bruger en god teknik, opnår du et naturligt og ensartet resultat uden variationer i din hudfarve.

Desuden er brugen af makeupbørster gavnlig, fordi du med disse redskaber er med til at passe på hygiejnen i ansigtet. Laboratoriet R-Biopharm hævder nemlig, at et stort antal mikroorganismer kan komme ind i kosmetik via hænder og mund. Det betyder, at hvis du lægger makeup med fingrene, kan du overføre bakterier og skade dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.