Sådan laver du en vinranke stående oprejst

Vinstokke er planter, der, hvis de passes ordentligt, forskønner din haves indretning. Her er 6 måder til at få dem til at holde sig stærke og vokse sundt.
Sådan laver du en vinranke stående oprejst

Sidste ændring: 26 august, 2022

En smuk og sund vinranke er et supplement til din boligindretning. Der findes mange forskellige typer, herunder flerårige vinstokke med blomster i forskellige farver og former og endda blade med smukke grønne nuancer. En vinranke er dog kun attraktiv, så længe den står oprejst.

Så hvordan kan man få en vinranke til at stå oprejst? Heldigvis er der mange løsninger.

Det første, man skal huske på, er, at en plante i god form altid vil være lettere at håndtere. Din vinranke har måske brug for en støtte eller en anden struktur for at trives og opnå den forventede visuelle effekt. Vi forklarer det trin for trin her.

6 måder at få en vinranke til at stå oprejst på

Vinstokke bruges til at pryde mure, vægge, søjler, altaner og endda hegn. De skaber et naturligt rum, der er tiltalende, de vokser i alle retninger og søger altid sollys, og måden, de støtter sig selv på, kan variere alt efter art.

Her er nogle eksempler.

  • Efeu holdes fast ved at forankre sine rødder. Disse gør det lettere for den at gribe og klatre.
  • Planter som vindrue, Virginia og ærter udvikler sig ved hjælp af en slags slyngplanter.
  • Kaprifolie og dens artsfæller udvikler et system af sammenfiltrede stængler. Dette hjælper planten til at sprede sig.

Så den metode, du bruger til at sætte dem fast, vil afhænge af arten. Find nu ud af, hvordan du bedst gør det.

Gule og hvide blomster

Disse blomster er et populært valg i hjemmene. De snor sig gennem sammenflettede stængler.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 8 gode planter til at sætte rundt om en pool

1. Brug et espalier eller en støtte

Dette er ideelt til opbinding af jasmin og klatreroser. Materialet kan variere. Dit valg afhænger af din smag og dine behov.

De er lavet af plastik, metal og træ. Sidstnævnte er en af vores yndlingsmuligheder. Det vigtige på dette punkt er, at materialet er i stand til at bære plantens vægt.

Husk, at de findes i smukke designs, så det vil hjælpe dig med at supplere dekorationen. Men hvis du ikke har budgettet til det, kan du bruge en plade af vævet tråd, som klatreplanten kan holde fast i og vokse pænt omkring.

2. Vægbeslag

Kroge, søm, ringe og andre typer af fastgørelsesanordninger er nyttige til at etablere en vækstvej for vinstokke. Du kan have brug for en boremaskine og andet værktøj til at forankre det. En metaltråd vil også fungere som en guide, så planten vikler sig ind i den.

Skab kanaler med ca. 10 centimeters mellemrum. Det anbefales ikke, at der er meget plads mellem hver tråd. Og hvis du er bekymret for, at det skal kunne ses, skal du ikke bekymre dig! Med tiden, efterhånden som vinstokken vokser, vil det ikke kunne ses.

3. Trådbuer til en vinranke

Plads er ikke en hindring for at have en sådan struktur. En tråd- eller træbue kan variere i størrelse og tilpasses stedets behov.

Disse elementer giver en fremragende hvileflade til f.eks. klatreplanter af Clematis-typen. Desuden giver det plads på jorden til at placere andre krukker.

4. Bure eller søjler

Disse strukturer er nyttige, så rødderne ikke vikler sig sammen eller bøjer sig. De findes i forskellige størrelser og materialer. Træbure og søjler gør dem mere æstetisk tiltalende.

5. Tråd- eller træstiger

Disse stiger er en klassiker i haven, fordi de er meget nemme at bruge, og du kan flytte dem uden komplikationer. De bruges som skærme til blomster eller planter, der vokser lodret.

De findes i mange forskellige designs og farver. Du kan lege med farven på væggen for at skabe en smuk kontrast og få din vinranke til at stå fast.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 invasive planter, der kan skade din have

6. Brug tøjklemmer til at få din vinranke til at stå oprejst

Dette er en metode, der er gået viralt på internettet og har givet det forventede resultat. Hav tøjklemmer ved hånden, nogle plantesnore, sytråd, en saks, vand og klar neglelak.

Når alt er klar, skal du følge disse trin:

  1. Du kan danne en diamantform med tøjklemmen eller lade den være, som den er. Derefter skal du folde den buede metaltråd ud for at danne en lige linje.
  2. Mal tråden med neglelak, og vent, til den tørrer. Dette vil forhindre rust på tråden i at skade planten.
  3. Nu er det tid til at begrave den i en lige linje i jorden, idet du skal være forsigtig med ikke at skade planten. Hvis det er muligt, skal du sætte den midt i vinstokken, men vær meget forsigtig med ikke at skade rødderne.
  4. Afslut med at vikle planten ind i tråden, men uden at anvende ekstrem kraft.

Hvis du har problemer med at holde planten, kan du bruge sytråden. Du giver den et par drejninger, uden at stramme den for meget. Det er bare et spørgsmål om, at vinstokken vokser og trives omkring tråden.

En vinranke

Trækonstruktioner med vinstokke ser elegante og yndefulde ud på terrassen.

Sørg for, at du har en god støtte til din vinranke

Dette er en type plante, der fra naturens side gerne vil optage så meget jord som muligt. Så hvis du vil have en i dit hjem, din gård eller dit udendørsrum, skal du markere vejledninger for at vise den, hvor den skal vokse.

Husk derefter at installere nogle støttepunkter, så du ikke kun kontrollerer, i hvilken retning den vokser, men også holder den sundt voksende!

Det kan interessere dig ...
7 tips til at indrette med flet i hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at indrette med flet i hjemmet

Lær nogle af disse tips til at indrette med flet at kende og anvend dem i praksis, så du kan ændre udseendet af dine rum.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.