3 effektive tips til at holde stueplanter fri for svamp

Hvis du har planter inde i huset, er det nødvendigt at passe på dem, endnu mere end det er tilfældet med udendørs planter. Lukkede rum er ideelle til dannelse af svampe.
3 effektive tips til at holde stueplanter fri for svamp

Sidste ændring: 12 december, 2023

For at holde stueplanter fri for svamp skal du tage forebyggende foranstaltninger eller handle med det samme, så snart du bemærker ændringer i planten. Det er den indespærrede placering af disse planter, der skaber betingelserne for disse problemer.

Men hvordan gør man det? I denne artikel vil vi dele nogle tips og anbefalinger. Men før vi går i gang, er det godt at vide, hvilke svampe der er almindelige i denne type planter, og hvilke tegn der kan advare dig om deres tilstedeværelse.

Typer af svampe, der er almindelige i stueplanter

Da det er planter, der holdes inde i huset, udvikles mikroorganismer i potterne på grund af ophobning af fugt i jorden og blandingen af sporer og jord. Lidt efter lidt angriber de gradvist bladene, stænglerne og rødderne.

Det er rigtigt, at nogle indendørs planter står på altaner eller terrasser, men andre står i lukkede rum, hvor forholdene kan modarbejde dem. Konsekvenserne er visnen eller døden.

Men hvilke svampe angriber planter?

  • Botrytis: Dette er en grå, behåret skimmel, et produkt af kulde og for høj luftfugtighed, som normalt skader ældre planter.
  • Hvid skimmel: Selv om det siges ikke at være alt for alvorligt, er det en advarsel om, at arten ikke får sine behov opfyldt.
  • Rust: Dette er en plantesygdom, der er typisk for fugtige miljøer. Bladene ser gullige, brune eller endda sorte ud. Desuden viser bagsiden af bladene riller. Selv om de planter, der er værter for disse parasitter, sjældent dør, er deres udseende stærkt påvirket.
  • Dunet meldug er den svamp, der er tydelig på oversiden af bladene. Det er hvidlige, pulveragtige pletter, der også spreder sig til unge stængler, frugter og blomster, hvilket får dem til at skrumpe og falde. Denne belægning består af mycelium og farveløse sporer, der alle ligner en melagtig belægning.
  • Negrilla: Et andet navn er “fumagine”, og den viser sig som sort pulver, der svækker vegetationen, både indendørs og udendørs. Dens konsekvens er, at den hindrer lysets passage, hvilket påvirker fotosyntesen.
Meldug på plante

Tips til at holde dine stueplanter fri for svampe

Når du ved, hvordan disse mikroorganismer ser ud, er det lettere at opdage og bekæmpe dem. For at holde dine stueplanter fri for svamp er det tilrådeligt at sætte følgende anbefalinger i værk.

1. Sprøjt med naturlige svampemidler for at holde stueplanter fri for svamp

Naturlige midler er fordelagtige både for planten og for dem, der lever med dem. Ved at bruge disse produkter er du ikke udsat for kemiske lugte og deres mulige bivirkninger.

Nogle undersøgelser af den svampedræbende aktivitet af naturlige ekstrakter, som f.eks. dem, der er gennemgået i tidsskriftet Saber, fremhæver, at svampemidler fremstillet med Melissa officinalis hæmmer væksten af svampen Aspergillus flavus.

Blandt flere mulige ingredienser er mælk, ingefær og mynte gode valg. Andre effektive naturlige svampemidler til at holde stueplanter fri for svampe er dem, vi nu vil afsløre.

Hvidløgsopløsning

Hvidløg, stødt eller knust, og hældt i en liter vand er en af anbefalingerne mod meldug. Essensen i disse løg er allicin, der er forbundet med antimikrobielle og svampedræbende egenskaber.

Til gengæld fremhæver det nationale institut for landbrugsteknologi (artikel på spansk) i Argentina hvidløg som et insektmiddel med svampedræbende egenskaber, der er ideelt til bekæmpelse af svampe i planter.

Eddike og vandblanding

Ifølge en artikel fra Postharvest Biology and Technology er bambuseddike smeltet med ferskengummi effektivt til bekæmpelse af gråskimmel. Selv om forsøget blev udført på blåbærplanter, er det muligt at gentage det på prydplanter.

Med hensyn til eddike som svampemiddel har International Journal of Molecular Sciences undersøgt effektiviteten af træeddike mod Botrytis cinerea. I deres forsøg fandt de ud af, at fortynding af pyroleansyre hæmmer svampens vækst, hvilket tyder på, at dette stof kan tjene til at beskytte planter mod patogene angreb.

Formålet med syren er at ændre mikroorganismernes pH-værdi. Infusioner til dette formål indeholder mindst 3 spiseskefulde eddike i 1 liter vand.

Natron til at holde stueplanter fri for svamp

Bland 1 spiseskefuld natronmed 1 liter vand og sprøjt opløsningen på bladene på oversiden og undersiden. Det er en opskrift med positive virkninger mod svampe.

Faktisk har forskning (artikel på spansk) gennemgået af Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas analyseret effektiviteten af kaliumbicarbonat som et svampemiddel. I forsøget blandede de dette stof med kaliumfosfat og fandt en betydelig reduktion af forekomsten og sværhedsgraden af meldug.

2. Fjern syge blade

At klippe syge blade af er den hurtigste og mest indlysende måde at holde dine stueplanter fri for svampe på. Brug en havesaks, klip de inficerede dele af og smid dem ud. Husk at desinficere værktøjet før og efter brug, samt at bære handsker, mens du gør det.

3. Skift potter for at holde stueplanter fri for svamp

Ligesom det at fjerne blade er en god måde at slippe af med svamp på stueplanter på, er det også en glimrende mulighed at flytte dem til en anden potte. Omplant dem og giv dem ny jord.

Inden du planter dem, skal du sørge for at rengøre planten godt, fra bladene til rødderne. Hvis du sprøjter svampemiddel i bunden af potten, vil skimmelsporerne ikke sprede sig igen.

Behov for at holde stueplanter fri for svamp

Hvad skal du gøre, når du har fjernet svamp i stueplanter?

Når du er færdig med at desinficere planten, skal du se på at tilpasse deres miljø til gavn for deres sundhed. Det vil sige, at du skal placere planten i et område, hvor den får tilstrækkelig ventilation og lys. Begge forhold vil hjælpe den til at vokse. Sørg for, at der ikke er andre planter i nærheden, i hvert fald ikke i et stykke tid.

Kontrollér ligeledes, at potten dræner vandet korrekt, og at den er ren. Vand den om morgenen, for om natten er jorden længere tid om at tørre. Med alle disse anbefalinger er du sikker på at holde svampene på afstand, og dine stueplanter vil trives.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.