10 vigtige redskaber til at passe haven i foråret

Der er mange redskaber til at passe haven om foråret, men ikke alle er uundværlige. Læs om de grundlæggende redskaber.
10 vigtige redskaber til at passe haven i foråret

Sidste ændring: 05 maj, 2023

Om foråret er det vigtigt at have visse redskaber til at passe haven. Vi ved, at der er mange forskellige, og især haveentusiaster vil gerne have dem alle. Men det nytter ikke noget at have et lager derhjemme, hvis du ikke vil bruge dem alle.

Sæsonskiftet, størrelsen af din have, typen af planter, dit budget osv. Det er alt sammen faktorer, der bør påvirke valget af redskaber. Alligevel er der nogle grundlæggende elementer, som enhver gartner bør have. I denne artikel hjælper vi dig med at vurdere, hvilke redskaber der ikke bør mangle i dit udstyr.

Hvorfor er der nogle uundværlige redskaber til at passe haven om foråret?

Hvis vi leder efter en hurtig og enkel forklaring på vigtigheden af at have basisredskaber til haven, kan vi sige, at de er nødvendige for at plante enhver plante. University of Florida går lidt videre og påpeger i en artikel fra sit Institute of Food and Agricultural Sciences, at det er mere behageligt at arbejde i haven, når man bruger de rigtige redskaber.

Colorado State University Extension præciserer på sin side, at det hjælper gartnerne på alle årstider at bruge de rigtige redskaber. Derfor er regelmæssig pleje og korrekt opbevaring relevant.

På baggrund af disse to punkter er det en god idé at tjekke de redskaber, du har derhjemme, og gøre dem klar til disse forårsdage. Lad os se nærmere på det.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Foråret er her! Plant disse 8 løg i din have for at fylde den med liv og farver

Uundværlige redskaber til at passe haven i foråret

Kataloget af haveredskaber er bredt, lige fra meget sofistikerede og teknologiske til de mest enkle og traditionelle. Salget af disse redskaber er også stigende. Faktisk viser en undersøgelse foretaget af Grand View Research, at det globale marked for haveredskaber mellem 2023 og 2030 vil vokse med 6 % om året.

Ifølge analysen vil de mest solgte redskaber være skæreredskaber, redskaber med hjul, redskaber med håndtag og redskaber med korte greb. Der findes også skovle, river, hakker og gafler.

At anskaffe det ene eller det andet afhænger, ud over budgettet, af havens art. De redskaber, der bruges til havearbejde på en altan, er ikke de samme som dem, der bruges i store haver. Her er et kriterium for valget.

Her er de vigtigste redskaber til havearbejde i foråret. Du kan vælge dem i forhold til det pågældende sted.

1. En slange: Uundværlige redskaber til at passe haven

Ud over de konventionelle vandkander til planterne er slangen uundværlig inden for havearbejde. Med en sprøjtepistol, en sprinkler eller en simpel dyse bidrager dette instrument til at vande havens blomster.

Det er ikke svært at finde slanger i den længde, du har brug for. Så køb den med en ideel længde, så du kan bruge den i hele haven uden begrænsninger.

En slange, der kan trækkes ud, giver dig mulighed for at nyde den længde, du har brug for, og samtidig spare plads ved at opbevare den, når den ikke er i brug.

2. Sakse

I enhver form for have er en saks uundværlig. Dette element er nyttigt til at trimme træagtige eller bløde planter, stængler og små grene, da de er mindre tunge og lettere at håndtere end store beskæresakse. Dette gælder især, når der er tale om mindre buske.

Der findes også “hækkesakse” til mere kompliceret arbejde, f.eks. til at klippe tykke grene.

3. Plæneklippere

Kort sagt har plæneklippere en plads på store arealer. Plæneklippere kan være håndskubbende eller selvkørende med sæde. På den anden side anbefales kantklippere til at nå svært tilgængelige steder med plæneklipperen.

4. En skovl: Nødvendige redskaber til at passe haven i foråret

Skovle bruges til at skovle, men de hjælper også med at plante. Med en skovl er det muligt at afmærke planteområdet, nå den nødvendige dybde til at grave løg ned og fjerne organisk materiale. Du finder dem både i store og mindre størrelser.

Skovle er meget billige redskaber, og det er altid godt at have en ved hånden.

5. Rive

Med en rive samler du planteaffald op uden at beskadige græsset. Kig efter en af aluminium, fordi den er lettere. Tjek også, at der ikke er for stor afstand mellem tænderne.

6. En havekniv

Nogle grene, snore eller blomster modstår en simpel saks. Så du kan ty til en kniv som et af de uundværlige redskaber til at passe haven. Men du skal ikke bruge en kniv fra køkkenskuffen. I disse tilfælde er en havekniv passende.

Dette er et optimalt hjælpemiddel til at skære frugt-, grøntsags- og blomsterplanter. Du kan også bruge den til at trække ukrudt op og grave små huller til plantning. Jo enklere kniv, jo lettere håndtering og jo bedre resultater.

7. Hakke

Til såning af forårsplanter er en hakke perfekt, hvis jorden er stenet, da den forenkler forberedelsen af jorden. Det vil sige, at du med en hakke fjerner stykker og graver dybe huller og derefter bringer jorden tilbage til sin normale tilstand uden alt for stor indsats.

Vi anbefaler, at du altid bruger en let hakke, som gælder for næsten alle typer af særlige haver (medmindre din jord har meget specielle behov).

8. Løvblæser

Hvis en rive ikke er nok, fordi du har flere træer og buske, er det en god idé at have en løvblæser. Der findes både gasblæsere og elektriske blæsere. Begge er funktionelle til at samle blade op på steder, der er besværlige for riven.

9. En sprinkler

Sprinklere er praktiske mekanismer til regulering af vanding om foråret. Det forhindrer vandmætning, som kan medføre plantesygdomme. Takket være disse anordninger modtager jorden de relevante mængder vand, bevarer sin komprimering og sine næringsstoffer.

Det er at foretrække at have en sprinkler, der gør det muligt at justere vandtrykket og vandstrømmen for at opnå en blid sprøjtning. Det bedste ved disse enheder er automatiseringen, så du behøver ikke at bekymre dig om at være hjemme, når det er tid til at vande haven. Du skal bare programmere den og lade den gøre sit arbejde!

10. En trillebør

I haver, der producerer en relativt stor mængde affald, er det godt at have en trillebør til at flytte affaldet. På samme måde er disse “vogne” funktionelle til at transportere f.eks. mursten, krukker, gødning og sten. Hvis det er inden for dit budget, så anskaf dig en trillebør.

Trillebøre er et meget alsidigt redskab, og hvis du vælger en, anbefaler vi, at den er robust, selv om den i første omgang virker som en dyr investering. Det er et redskab med en rigtig lang levetid.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 høje blomstrende planter til en mere lodret have

Hvad med gartneren? Andre redskaber til at passe haven på en mere behagelig måde

Ligesom redskaber er uundværlige for at udføre havearbejdet, er det vigtigt for gartneren at have tøj, der gør det muligt for ham/hende at udføre opgaverne med komfort og forsigtighed.

Hvad inkluderer det? Her er en liste:

  • Støvler: Hvis din have ligger på en altan, kan du springe støvlerne over. Dette fodtøj er velegnet til at gå på mudret jord eller til at undgå at træde på torne i græsset.
  • Forklæde: Forklæder med lommer er praktiske til opbevaring af værktøj og til at holde tøjet rent. Sørg for, at forklæde-lommerne er brede og lavet af stærkt stof.
  • Kraftige stofbukser: Det er ret almindeligt at gå på knæ for at hive ukrudt op, omplante eller plante frø, for blot at nævne nogle få eksempler. Hvis du bærer jeans eller overalls, i begge tilfælde med forstærkede knæpuder, kommer du ikke til skade i processen.
  • Handsker: Dette er et af de mest grundlæggende elementer i havearbejde, da du kan håndtere planter og jord uden direkte kontakt med huden og beskytter den mod skader forårsaget af torne eller splinter. Handsker af åndbart og vandtæt materiale, der dækker mere end håndleddene, er at foretrække.

Husk, at redskaber til at passe haven også har brug for pleje

Det er lige så vigtigt at holde redskaberne i god stand, som det er at passe selve haven. Ellers vil planterne tage skade, siger University School of Gardening Trades. I deres artikel foreslår institutionen, at man rengør dem, hver gang man bruger dem, ved hjælp af produkter som f.eks. alkohol eller maskinolie, hvis det er en motoriseret enhed.

I samme forstand understreger University of Minnesota Gardening Extension den grundlæggende vedligeholdelse af redskaberne og det rette sted til at opbevare dem. De tilføjer, at hvis man undlader at desinficere sådanne genstande, kan det medføre overførsel af bakterier, vira og svampe, som kan inficere planter og jord.

Undersøg, hvilke haveredskaber du har derhjemme til dette forår. Køb eller lån dem, du har brug for, og glem ikke at rengøre dem. Med alle disse tips vil du bidrage til at gøre din have til en af sæsonens mest attraktive.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.