Sådan kan du plante og pleje tulipaner

Når du skal pleje tulipaner, skal du være opmærksom på vejrforhold, vanding og gødning. Vi giver dig nogle gode anbefalinger her.
Sådan kan du plante og pleje tulipaner

Sidste ændring: 29 januar, 2023

For at pleje tulipaner er det vigtigt at passe på dem fra plantningen. Denne blomst skiller sig ud blandt de mest brugte planter til at forskønne haver og danne særlige buketter i indretning.

Arten skiller sig ud i forskellige farver, som de tillægger særlige betydninger. F.eks. har gul med venskab og glæde at gøre, lilla er forbundet med succes, rød fremkalder lidenskab, og hvid er fred. Blå farver genereres ved kunstig pigmentering og anses for at symbolisere ro.

Det er nemt at gå til blomsterhandleren og bestille en buket tulipaner, men hvis du ønsker, at de skal forskønne de grønne områder i dit hjem, er det en god idé, at du kender hemmelighederne bag en sund og smuk tulipandyrkning.

Tulipaner: En blomst med nogle interessante træk

En anmeldelse i Waste Magazine påpeger, at denne blomst, hvis slægt er Tulipa, dyrkes i flere arter rundt om i verden, hvilket viser mangfoldigheden af former og farver.

Løgplanten plantes om efteråret og blomstrer om foråret. Selv om de normalt måler 20 centimeter i højden, kan nogle tulipaner have stængler, der når op på 60 centimeter.

Bladene ligner en flad lanse, og kronbladene vokser indad i et kugleformet udseende. Kombinationen af nuancer i dens blomsterkroner er en af de største attraktioner, fordi det ikke altid er en ensartet farve, men inkluderer flere farver.

Tulipanløg på jord

Vær opmærksom på detaljerne, når du planter tulipaner

Der er to grundlæggende overvejelser ved plantning af tulipaner. Den ene af dem har med vejret at gøre. Strengt taget bør man plante dem før årets første frost, ellers vil kulden ødelægge løgene.

Det er at foretrække at udnytte de midterste måneder af efteråret, så den hvileperiode, der skyldes lave temperaturer, ikke skader blomstringen.

Det andet punkt har at gøre med eksemplarerne. Det er vigtigt at vælge løg med tynd hud, men som stadig er modstandsdygtige over for berøring. Kassér dem, der ikke ser sunde ud eller er visne.

Plant dem i en potte eller i selve jorden, idet du overholder en dybde på 8 centimeter. Derefter kommer omhyggelig pleje.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Fem duftende blomster til en lille have

Tips til at pleje tulipaner

Når du har plantet tulipaner, er det tid til at vente 3 til 4 måneder på, at blomsterne springer ud. Selv om blomsterne holder ca. 3 uger, før de visner, er det værd at vente så længe for at sætte pris på denne naturlige skønhed.

Lad os se på den pleje, som tulipaner kræver.

Godt lys

Placér tulipaner i områder, hvor de får sollys, men hvis omgivelserne er meget varme, er det bedst at søge efter skyggefulde områder. Desuden er det vigtigt, at løgene plantes med den brede del mod bunden, så de ikke vokser på hovedet og får næring med god stråling.

Afmålt vanding

Moderation er nøglen til vanding, så man undgår vandmætning og drukning af planten. Tjek jorden, før du hælder vand i potten, så du kan tjekke, om den virkelig har brug for det.

Både i potter og i havejord er det bedre at bruge en vandkande, fordi slanger afgiver en stærkere og mere aggressiv stråle til planterne.

Vanding af disse blomster er 2 til 3 gange om ugen, når de står indendørs. Udenfor er det ikke nødvendigt at vande, så længe det regner ofte. Under alle omstændigheder skal jorden holdes let fugtigt.

Respekt for tidspunktet for gødning

Gødning af tulipaner bør ske en gang om året, midt på efteråret. Det er den rette teknik, så løgplanten i takt med rodudviklingen får de næringsstoffer, der får den til at vokse stærkt og blomstre sundt.

Sørg for at lægge en tidsfrigivende gødning på det øverste jordlag, så den afgiver næring lidt efter lidt, så rødderne ikke bliver ødelagt.

Universalgødning anbefales i vid udstrækning, men vermicomposting er lige så acceptabel, fordi den spiller en rolle som biologisk bekæmpelsesmiddel mod forskellige skadedyr, ifølge et essay offentliggjort i Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.

I den forbindelse rapporterer Acta Zoológica Mexicana om talrige undersøgelser om fordelene ved ormegødning for væksten af plantearter, da det er en mekanisme, der stimulerer tilførslen af næringsstoffer, forbedrer jorden og giver gunstige mikroorganismer i produktionen af hormonelle stoffer.

Rettidig rengøring

Man må ikke rive kronbladene af ved de første tegn på visnen. Vent med at rydde op, indtil bladene og stænglen ser gule ud. Dette tager mindst 5 uger. En fordel er, at man kan grave løg op, rense dem, opbevare dem køligt og plante dem næste efterår.

For at pleje tulipaner bør man plante dem med mellemrum

Hvor er en række med tulipaner dog flot! Men den fine tilstedeværelse er mulig, så længe du placerer hver enkelt løg 5-10 centimeter fra hinanden, når du planter. Målet er at give dem plads nok til at spire ordentligt.

Sygdomsbeskyttelse

Ifølge en artikel fra University of Illinois rammes tulipaner undertiden af en svamp kaldet Botrytis og en virus kendt som “mosaik”.

Fusarium eller slimskimmel er en anden sygdom, der skader tulipaner. For at helbrede planten er det nødvendigt at kassere rådne og mugne løg, ud over at anvende botaniske desinfektionsmidler.

Bulletin fra Instituto de Investigaciones Agropecuarias nævner på sin side, at de faktorer, der prædisponerer planten for sygdom, bør minimeres, såsom følgende:

  • Oversvømmet jord.
  • Utilstrækkelig dræning.
  • Lidt luft og lav porøsitet.
  • Skader forårsaget af mennesker og mikroorganismer.

Almindelige symptomer på en syg blomst kan være synlige gennem misdannelser, farvevariationer og manglende kraft.

Havesprinkler

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan planter og bruger du citronella i hjemmet

Sådan kan du pleje tulipaner, der dyrkes i vand

Nogle tulipanarter kan dyrkes i vand. Disse eksemplarer kræver en anden form for pleje. Det vigtigste er at have en bred glasbeholder og at komme sten i bunden af krukken.

Fyld beholderen til en højde, der kun tillader røddernes kontakt med væsken, og stil den et sted, hvor den får sol og luft. I den tredje uge vil løgene knække, og stænglerne vil begynde at spire. I løbet af processen skal du skifte vand regelmæssigt.

Ved at pleje tulipaner korrekt hjælper du med at udnytte deres egenskaber

Ud over at være smukke har disse blomster egenskaber i forbindelse med medicin. Det er nødvendigt at følge de rette retningslinjer for plantning og pleje af tulipaner for at kunne nyde godt af dem.

Det økologiske institut påpeger, at den saft, der udvindes ved at presse kronbladene fra en af arterne, hjælper med at lindre hudgener forårsaget af mæslinger. De tilføjer, at tulipaner er et stærkt antimikrobielt middel mod mundsår. Som om det ikke var nok, anbefales denne blomst endda som ingrediens i præparater, der hjælper mod halsbetændelse og diarré.

Dens kemiske forbindelser er ligeledes forbundet med hudpleje og forebyggelse af hårtab. Der er behov for mere forskning på området, men tulipaner tilskrives også afrodisiakale egenskaber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.